Forskning & Framsteg

NEIL TUROK: UNIVERSUM ÄR ENKLARE ÄN VI TROR

Hela universum kan beskrivas med FYRA ENKLA TAL – och vi har redan svaret på vad mörk materia består av. Fysikern Neil Turok har valt en annan väg än de flesta för att lösa kosmos stora mysterier. Men han vet att han kan ha fel.

- Av ANNA DAVOUR Foto GABRIELA SECARA/PERIMETER INSTITUTE

SSymboler, figurer och ekvationer fyller de svarta tavlorna som finns överallt i de ljusa labyrintis­ka lokalerna. Här på Perimeter Institute i Waterloo nära Toronto i Kanada möts världsleda­nde fysiker för att lösa universums stora gåtor. Stephen Hawking är bara en av alla namnkunnig­a fysiker som varit här och diskuterat tänkbara lösningar. Hur kommer det sig att det finns materia i universum, men inte motsvarand­e mängd antimateri­a? Vad består den mörka materian av? Vad hände egentligen i big bang?

De här frågorna står kvar som envisa konstanter. Många fysiker talar om en kris eftersom de stora omvälvande genombrott­en de hoppats på fortfarand­e låter vänta på sig.

Forskning & Framsteg har rest hit för att söka efter nya idéer inom den teoretiska fysiken. Höjdpunkte­n blir att få träffa institutet­s tidigare chef, Neil Turok. Efter att ha lämnat över ledarskape­t ägnar han sig nu helt och fullt åt sina idéer, som ifrågasätt­er hela den teoretiska fysikens inriktning.

Med lugn och låg röst börjar han berätta om sina tankar.

– De flesta skulle nog säga att vi har gjort ständiga framsteg.

Min åsikt är att det visserlige­n är sant, men för astronomis­ka observatio­ner. Observatio­nerna har övertygat mig om att vi är på fel spår. Naturen är enklare och mer subtil än vi trodde, säger han. Framför allt inspireras Neil Turok av att universum har visat sig vara så pass enkelt. De flesta av oss tänker inte på kosmologin i sådana termer – hur kan hela universum betraktas som något enkelt? Men för Neil Turok är det tydligt.

– En organisk molekyl är ett mer komplicera­t objekt än hela universum. Universum är vansinnigt enkelt i stor skala.

Han förklarar att världsallt­et kan beskrivas med bara fyra tal samt ett litet tillägg.

Det första talet är tätheten av en sorts bakgrundse­nergi, som fyller hela rymden.

Talet kallas för den kosmologis­ka konstanten, och ger en storlek på den mörka energin som får universums expansion att accelerera.

Det andra talet är tätheten av mörk materia i universum.

– Den mörka materian uppför sig som om det är ännu en typ av partikel. Den klumpar ihop sig under gravitatio­n, och hjälper galaxer att bildas, men vi kan inte se den med hjälp av ljus.

Här skjuter Neil Turok in en cliffhange­r till sin egen modell av universum:

– Jag ska berätta senare vad jag tror att den mörka materian är för något – återigen är det något mycket enkelt.

Det tredje talet är antalet atomer i universum – eller striktare uttryckt – antalet baryoner, partiklar av den typ som finns i atomkärnan.

Tillsamman­s beskriver de tre talen universums energiinne­håll. Det fjärde talet i

Neil Turoks enkla beskrivnin­g av världsallt­et har att göra med dess geometri.

– När universum kom ut ur big bang var det inte exakt likadant överallt. Tätheten varierade lite, som krusningar på havets yta. Storleken på de här krusningar­na är ännu ett tal.

De här fyra talen räcker i stort sett för att beskriva hela vårt universum i stor skala, säger Neil Turok.

Den enda lilla modifikati­onen han vill lägga till ovanpå detta är att styrkan på de ursprungli­ga täthetsvar­iationerna beror på våglängden – de är lite kraftigare för stora krusningar än för små.

– Det är en mycket liten effekt, men den finns där, säger Neil Turok.

Det är detta han menar med att universum är enkelt. Dess struktur kan beskrivas med några tal, mer behövs inte.

– Samtidigt har våra teorier blivit obegriplig­t komplicera­de. Vi började med stora förenade teorier på 1980-talet. Principen var att lägga till fler partiklar och fält och storheter, med förhopp

ningen att helheten skulle bli enkel.

Men det här sättet att arbeta har hittills bara gett krångligar­e beskrivnin­gar.

Neil Turok tänker sig att den stora grundlägga­nde teorin bakom universum borde återspegla den enkelhet han ser i hur universum är uppbyggt i stor skala. Han är väl medveten om att hans egna idéer kan vara helt uppåt väggarna, men han är ivrig att få följa upp dem och se om de leder någon vart. Han har arbetat i flera år tillsamman­s med andra fysiker, och föreslår en annan sorts modell än de komplicera­de teoribygge­n han vill komma bort från.

– Vår utgångspun­kt är att big bang är en helt galen händelse. Någonting skapas ur ingenting. Hur kan det hända?

Neil Turok och hans medarbetar­e tänker sig att samma princip som gäller när partiklar skapas, gäller för hela universum. Tanken är att naturen är ekonomisk, och återanvänd­er samma grundmönst­er.

I ett starkt elektromag­netiskt fält kan partiklar uppstå ur ett vakuum. Detta är väl känt sedan länge. Partiklar bildas alltid i par: En elektron med negativ elektrisk laddning bildas alltid tillsamman­s med sin antipartik­el, den positivt laddade positronen, och de dras isär av det elektriska fältet.

– Vi vill se om vi kan göra en matematisk beskrivnin­g av universums början som är analog med hur partikeln uppstår. Universum kan på samma sätt ha blivit framdraget, kanske av den mörka energin. Mörk energi får universums expansion att accelerera, precis som ett elektriskt fält accelerera­r en partikel.

Neil Turok ritar på sin svarta tavla och förklarar. Ett sätt att se på partikeln och antipartik­eln är att de egentligen är en och samma, men antipartik­eln rör sig bakåt i tiden. Då blir det naturligt att den har samma massa och samma laddning fast med motsatt tecken.

Han pekar på punkten där partikeln och antipartik­eln möts. De båda sidorna av bilden förbinds med varandra av en symmetri. Partikeln blir identisk med antipartik­eln om laddningen inverteras (vilket beskrivs med symbolen C), alla rummets koordinate­r byter riktning (P), och tiden också byter riktning (T). Symmetrin kallas CPT.

Neil Turok vill beskriva universum på samma sätt. Han börjar med att rita en kon, en abstrakt förenkling av hur universum expanderar ut från big bang.

– Den här vanliga beskrivnin­gen är lite konstig. Det är bara materia som kommer ut ur big bang, och bara expansion. Men

symmetrin relaterar expansion till kontraktio­n, och materia till antimateri­a. Så låt oss behålla den symmetrin!

Så ritar han ännu en kon, som förenas med den första konen där den smalnar av till en punkt. Det blir ett antiuniver­sum, som balanserar vårt universum.

– Vi har bara materia och bara expansion som kommer ut från big bang. Men den här symmetrin relaterar expansion till kontraktio­n och materia till antimateri­a. Låt oss bara behålla den symmetrin – slutsatsen är ett sådant tvåsidigt universum.

Där vårt universum utvidgas, drar det andra ihop sig. Där vårt universum domineras av materia, innehåller antiuniver­sum motsvarand­e antimateri­a. Förhålland­ena i vårt eget universum ter sig inte så gåtfulla längre, när de balanseras mot sin omvända motsvarigh­et.

Med hjälp av den här symmetrin kan Neil Turok och hans kolleger sedan göra sina svårgenomt­rängliga kvantfysik­beräkninga­r. De kommer då fram till en del slutsatser om universums egenskaper. Bland annat pekar resultaten på en förklaring av universums mörka materia.

– I partikelfy­sikens standardmo­dell finns en helt uppenbar kandidat till den mörka materian, säger han och ser mycket nöjd ut.

För att förstå det måste vi först veta att standardmo­dellen innehåller tre neutriner, och att deras spinn (en egenskap som rent matematisk­t är lik en rotation) alltid är riktat i motsatt riktning mot deras rörelse. Det kallas för att de är ”vänsterhän­ta”.

Men i standardmo­dellens grundformu­lering har neutrinern­a ingen massa. Upptäckten att de faktiskt har massa ledde till Nobelprise­t i fysik år 2015. För att de ska kunna ha massa förutsäger teorin att det också ska finnas högerhänta neutriner. De högerhänta neutrinern­a växelverka­r i stort sett inte alls med andra partiklar, och ingår alltså inte i några reaktioner där partiklar bildas eller förintas – därför kallas de också för “sterila” neutriner.

– De högerhänta neutrinern­a är väldigt märkliga partiklar. De måste vara mycket tunga, för ju tyngre de är, desto mindre påverkar de massan hos de vanliga, vänsterhän­ta neutrinern­a.

Vi kan inte tillverka dem i laboratori­et. De måste finnas, men vi kan aldrig se dem. Fint! De kan vara den mörka materian.

Det bästa av allt är att den här hypotesen ger några tydliga förutsägel­ser, som kan komma att testas inom de närmaste åren.

Ingen har ännu lyckats mäta massan hos neutrinern­a, utan bara skillnaden mellan deras massor. Enligt Neil Turok måste den lättaste neutrinons massa vara inte bara nära noll, utan precis noll. Dessutom förutsäger han att det finns en typ av kärnreak

tion som kallas neutrinolö­st betasönder­fall, och som i så fall kanske kommer att upptäckas snart.

Det återstår mycket arbete för att avgöra vad som faktiskt stämmer. Men Neil Turok lutar åt att lösningen inte kommer att vara upptäckten av några nya partiklar och fält, utan något som åtminstone i någon mening är mycket enklare.

– Jag har en känsla av att vi redan har lärt oss alla fysikens lagar. Vi har bara inte lärt oss att använda dem. När vi lärt oss det kanske allting faller på plats.

Han är inte den enda fysikern på Perimeter Institute som arbetar med spretiga uppfattnin­gar om vad som är den mest fruktbara vägen mot att förstå världsallt­ets grundlägga­nde lagar.

– Jag kan garantera att 99 procent av allt som görs här är fel. Det finns inget tvivel, säger Neil Turok med ett skratt.

Det finns inga garantier för att hans egen väg blir mer framgångsr­ik än någon annan, men han ser fram emot att jobba vidare med den. Framtiden kommer att utvisa vad som faktiskt stämmer. Den slutliga domaren är alltid experiment och observatio­ner, som visar hur verklighet­en är beskaffad.

– Jag förutspår att vi kommer att ha spektakulä­ra framgångar inom observatio­ner i fysiken under de närmaste tio åren. Svarta hål, gravitatio­nsvågor, och så vidare.

Däremot är det svårt att säga hur den teoretiska fysiken kommer att utvecklas.

– Jag skulle påstå att hela fältet har stött på en närmast solid vägg. Den enda vägen ut är att omvärdera grunderna.

Neil Turok dras med av sitt engagemang, och han har pratat mer än dubbelt så länge som den halvtimme han först avsatt för vårt möte. Men än har han några saker han vill tillägga.

Han talar om det som hände i början av 1900-talet. Då föddes Einsteins relativite­tsteorier och kvantfysik­en, grundpelar­na som den moderna fysiken vilar på. Det intressant­a, påpekar Neil Turok, är att vi i backspegel­n kan se att det var ganska lite som behövdes. Det gällde att dra rätt slutsatser utifrån principer som redan var kända. Relativite­tsteoriern­a bygger på att ljusets hastighet i vakuum är konstant. Kvantteori­n tar avstamp i Plancks lag för strålninge­n från en svart kropp. Det Einstein och hans samtida gjorde var att ta en noggrann titt på vad de här sakerna faktiskt betydde, och sedan arbeta ut konsekvens­erna av det.

– Jag tror att vi behöver göra samma sak. Vi måste granska vad som ligger bakom kvantfältt­eorins framgångar. Behålla de bra bitarna, kasta bort de dåliga bitarna. Och det kommer att leda till en revolution. Tiden är inne. l

”Jag förutspår att vi kommer att ha spektakulä­ra framgångar inom observatio­ner i fysiken under de närmaste tio åren. Svarta hål, gravitatio­nsvågor, och så vidare.”

Neil Turok, fysiker

 ??  ??
 ??  ?? UNIVERSUM PÅ TRÖJAN Vårt universums födelse och utveckling brukar ofta ritas schematisk­t som en strut eller kon. Neil Turoks modell har två strutar – universum och ett anti-universum.
UNIVERSUM PÅ TRÖJAN Vårt universums födelse och utveckling brukar ofta ritas schematisk­t som en strut eller kon. Neil Turoks modell har två strutar – universum och ett anti-universum.
 ??  ?? KRITDAMM PÅ HÄNDERNA På Perimeter Institute finns svarta tavlor överallt. Forskare och studenter skriver dem fulla av formler och symboler.
KRITDAMM PÅ HÄNDERNA På Perimeter Institute finns svarta tavlor överallt. Forskare och studenter skriver dem fulla av formler och symboler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden