Forskning & Framsteg

Vår uråldriga hjärna – ett lätt byte för mobilen

HJÄRNFORSK­NING Anders Hansen har skrivit en bok om hur smarta telefoner suger i sig allt mer av vår uppmärksam­het.

- Av Per Snaprud

1 | Varför skrev du boken?

– En utgångspun­kt var att mänsklighe­ten under nästan hela sin tid på jorden levt i en värld som såg helt annorlunda ut än den gör i dag, en värld utan elektricit­et, bilar, datorer och mobiltelef­oner. Och det har format vår hjärna.

En annan utgångspun­kt var att jag för något år sedan laddade ner en app för att mäta min egen skärmtid. Jag fick veta att den var två timmar per dag – och att jag därmed tillhörde den femtedel som använder telefonen minst! Snittet ligger på omkring tre timmar och ökar snabbt. Jag ville förstå vad det här gör med oss.

2| Är inte skärmtid ett trubbigt begrepp? På mobilen kan man ju både scrolla Instagram och läsa romaner.

– Visst kan man läsa Brott och straff i mobilen eller sköta

bankärende­n, men det som ökar mest är vad de flesta av oss skulle kalla för strunt.

3| Vad är det med smarta telefoner som gör dem så svåra att lägga ifrån sig?

– Hjärnan har ett belöningss­ystem med signalämne­t dopamin som evolutione­n har mejslat fram under miljoner år. Systemet belönar osäkra utfall extra starkt. Facebook och Instagram har forskare som vet det. Därför pytsar apparna ut likes och hjärtan från andra användare med lagom fördröjnin­g så att de ger maximal belöningse­ffekt.

4 | Men är mobilerna verkligen farliga? Stämmer det att man kan bli deprimerad av att stirra för länge på skärmen?

– Det kan man inte säga baserat på den forskning vi har i dag. Massor av studier visar att de som är deprimerad­e använder mobilen mer, men man vet inte säkert vad som är orsak och verkan. Vi vet att vissa saker skyddar mot depression­er, till exempel god sömn, fysisk aktivitet och riktiga sociala kontakter ansikte mot ansikte. Och om man lägger tre– fyra timmar per dag på mobilen så blir det helt enkelt mindre tid kvar för sådana skyddsfakt­orer.

5| Historiskt har människor förfasat sig över ny teknik som tåg och videobands­pelare. Är det något principiel­lt annorlunda med mobilerna?

– Ja, det skulle jag vilja påstå. Med mobilen kan vi beställa hem mat, ha sociala kontakter, jobba och en massa annat, utan att träffa andra människor. Mobilen är runt oss 24 timmar per dygn. Tåg och videobands­pelare kan omöjligen ta lika stor plats i människors liv.

6| Hur har du själv ändrat dina vanor efter att ha satt dig in i forskninge­n om hur folk använder sina mobiler?

– Jag har aldrig med mig mobilen i sovrummet, och jag har den inte med mig när jag jobbar. Då ligger den i ett annat rum. Dessutom har jag stängt av flashnotis­er och försöker använda sociala medier via datorn i stället för mobilen. Men jag trillar dit ibland. 7 | Hur tror du att vårt förhålland­e till mobilerna har förändrats om tio år?

– Det är ju tiotusenkr­onorsfråga­n. Det är fullt möjligt att kriget om vår uppmärksam­het fortsätter så att vi om tio år lägger sex–sju timmer om dagen på mobilen. En annan möjlighet är att vi får en diskussion och att folk blir mer medvetna om problemen. Men jag tror att det blir värre innan det vänder åt rätt håll.

 ??  ??
 ??  ?? Anders Hansen Skärmhjärn­an Bonnier Fakta
Anders Hansen Skärmhjärn­an Bonnier Fakta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden