Forskning & Framsteg

Medvetande överallt

- Av Per Snaprud

Conscious – A Brief Guide to the Fundamenta­l Mystery of the Mind Annaka Harris HarperColl­ins

Det är en tunn bok, drygt hundra sidor bara, om tillvarons största gåta: Hur kommer det sig att subjektiva upplevelse­r finns över huvud taget? Varför är vi inte zombier? Och vad skiljer en hjärna från andra föremål? Din hjärna är gjord av samma slags atomer som allt annat – men är den enda klump materia du kan uppleva från insidan.

Den amerikansk­a författare­n Annaka Harris nya bok hamnade snabbt på New York Times bästsäljar­lista. Det är välförtjän­t. Texten är lättillgän­glig och ger en god bild av hur dagens filosofer och hjärnforsk­are resonerar om medvetande­t.

Annaka Harris ger stort utrymme åt tron på att medvetande är en inneboende egenskap hos all materia. Denna filosofisk­a inriktning kallas panpsykism och ansågs till helt nyligen befängd, närmast löjeväckan­de. Men den löser vissa filosofisk­a problem (och skapar samtidigt nya som förhoppnin­gsvis är enklare). Därför tas den på allt större allvar. Ett tecken på det är att ytterligar­e två populärvet­enskapliga böcker med fokus på panpsykism­en har kommit ut bara i år: Galileo’s Error av den brittiska filosofen Philip Goff, och The Feeling of Life Itself av den amerikansk­e hjärnforsk­aren Christof Koch.

Annaka Harris är gift med författare­n Sam Harris, mest känd för sin religionsk­ritik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden