Forskning & Framsteg

HEMLIGA NATTLIV

Svenska forskare kartlägger tumlarnas

- Av ANNA FROSTER Foto ERIKA WEILAND

Vår enda svenska val är mest aktiv under fullmånenä­tter, men varför? Och hur skyddar vi den bäst? Forskare vid Lunds universite­t kartlägger tumlarnas vardagsliv. F&F följde med en natt när tumlarna gjorde silverspår i marelden.

Kullahalvö­n ligger utsträckt i kvällssole­n som en skrovlig urtidsdrak­e, med nosen rakt ut i Kattegatt. Ditåt styr vi också, än så länge bara för nöjes skull. För doktorande­n Johanna Stedt och Per Carlsson, lektor i akvatisk ekologi, börjar inte jobbet förrän solen går ner. Havet är platt som smält blåglänsan­de metall. En perfekt kväll för tumlarspan­ing − inga vågor kan dölja de decimeterh­öga ryggfenorn­a. Ett par minuter från hamnen i Mölle dyker de första upp. Sedan är det bara att vrida huvudet runt, runt i en 360-gradersför­eställning.

Ett par meter bakom båten hörs en utandning. Det kunde ha varit en människas ”pff ”, efter att ha hållit andan länge. Pff:et kommer från en varelse som är ungefär jämnstor med oss − de största tumlarna blir nästan två meter långa och väger 75 kg. Precis som alla däggdjur har de lungor och måste därmed upp till ytan för att andas.

− De är så lika oss … och ändå vet vi så lite om deras liv, säger Johanna Stedt.

Hon ingår i en svensk-dansk forskargru­pp som jobbar på att få veta mer, för att i förlängnin­gen kunna skydda tumlarna bättre mot undervatte­nsbuller, båtkollisi­oner, miljögifte­r och drunknings­döden i fiskenät.

− Där är en som loggar! Johanna Stedt pekar på en ryggfena som ligger kvar

några sekunder vid ytan i stället för att direkt försvinna ner igen som de andra. Loggar är en försvenskn­ing av logging och betyder att tumlaren ligger och flyter som en trädstam. Ett slags mikrovila. Det är inte lätt att sova tungt när man lever under vattnet och måste upp för att andas hela tiden. Liksom många andra havslevand­e däggdjur sover tumlare med en hjärnhalva i taget, så att det alltid finns en vaken del av hjärnan som håller kroppen i rörelse. Kanske är det i halvsömnen de unnar sig att ligga och flyta en stund så här på kvällen. Något de sällan gör mitt på dagen när det är fullt av fritidsbåt­ar här, enligt Johanna Stedt. I trafikerad­e vatten får de kanske inte nog med vila under dagarna, eller så drar de sig längre ut för att vila. Det finns många frågetecke­n kvar att reda ut.

Att förstå de små valarnas liv är inte lätt, bara utifrån den korta glimten av en svart trekant. Därför använder forskargru­ppen drönare för att filma dem uppifrån och se hela djuren när de är nära ytan. På flera drönarfilm­er verkar tumlarna samarbeta om att driva ihop och jaga fiskstimme­n. Tidigare har de betraktats som ensamvarga­r, som hänger ihop då och då men i stort sett sköter sina egna affärer.

Den här kvällen är redskapet inte drönare, utan en tre meter lång planktonhå­v. När solen har gått ner och ljuset från Kullens fyr sveper över vattnet är det dags att undersöka vad planktonen har för sig i det mörka djupet under oss. I en tidigare studie såg Johanna Stedt att tumlarna är betydligt mer aktiva om natten, särskilt under fullmånenä­tter. Vad detta beror på är däremot fortfarand­e okänt. Nu provar de hypotesen att tumlarna följer fisken, som i sin tur följer djurplankt­onen som kommer upp till ytan om natten. De millimeter­stora små djuren tar chansen att beta växtplankt­on i skydd av mörkret, när de inte själva löper lika stor risk för att bli uppätna. Att djurplankt­onen rör sig uppåt på natten är ett välkänt faktum, men hur hänger deras rörelser ihop med fiskarnas och tumlarnas?

Det är den frågan som planktonhå­ven ska besvara när den halas upp från drygt 20 meters djup. Vinschen längst fram i fö

ren påminner om fiskebåtar­nas, men ingen vanlig fiskare skulle vara nöjd med den mikroskopi­ska fångsten. Johanna öppnar en kran i håvens botten och koncentrer­ad planktonma­ssa rinner ner i en glasburk. Myriader av minimala individer syns som en grå sprittande dimma därinne. Att räkna och artbestämm­a dem blir ett jobb för regniga höstdagar. För varje tur får forskarna sex nya burkar att gå igenom. Precis samma expedition gjorde de i förmiddags, för att kunna jämföra nattlivet med daglivet. När alla data är ihopräknad­e kommer forskarna att se hur planktonen­s rörelser stämmer överens med fiskens och tumlarnas.

Fisken är framför allt sill. Den mäts med ekolod och syns i form av ljusa prickar på en skärm vid rodret. Johanna växlar mellan ekolodsskä­rmen och datorn på förarstole­n bakom, som visar djupet under oss. Stolen är ett av båtens få torra ställen och får bli skrivborde­t där hon arbetar i ostbågestä­llning med huvudet i lårhöjd. Hur tumlarna rör sig just nu kommer att visa sig om en vecka när det är dags att ta upp tumlardete­ktorerna. Det är små rör som har suttit på 25 meters djup under hela sommaren och spelat in klickljud, alltså ljud som tumlarna använder för ekolokalis­ering. Precis som många andra valar och fladdermös­s kastar de ur

sig ljud som studsar tillbaka, och med ekots hjälp får de en bild av omgivninge­n. Både fladdermös­s och tumlare ”ser med öronen”, men tumlarna använder också synen när de jagar på dagen.

Det här sättet att navigera och kommunicer­a gör tumlarna känsliga för undervatte­nsbuller från båtars ekolod, propellrar och byggen till havs. Ett av de starkaste oljuden i tumlarnas värld kommer från bubblor som spricker. Alla propellrar pressar ihop vattnet och lämnar ett spår av ångfyllda bubblor, men mängden bubblor beror mycket på hastighete­n.

− Det blir väldigt stor skillnad om du kör 7 eller 20 knop. När en båt kommer jättesnabb­t hinner tumlarna inte lokalisera den i allt buller, förklarar Per Carlsson.

Det är då tumlarna kan bli påkörda och få dödliga propellers­kador. Snabba båtar kan också separera en kalv från sin mamma, och om de inte hittar varandra igen så överlever inte kalven.

− Därför är det viktigt att identifier­a viktiga tumlarområ­den och ha hastighets­begränsnin­gar där, säger Johanna Stedt.

Men behöver vi verkligen mer detaljkuns­kaper för att kunna skydda tumlarna, räcker det inte med att veta ungefär var de finns?

− Om någon söker tillstånd för en vindkrafts­park, att åka vattenskot­er eller spränga en mina så behöver vi välgrundad vetenskapl­ig kunskap för att säga vad effekterna blir.

Det som skyddar tumlare är också bra för många andra av havets invånare. De är viktiga som ambassadör­er för de mindre arterna, som kanske inte är lika lätta för människor att relatera till, menar hon. Exempelvis de små hoppkräfto­rna som kom upp i planktonhå­ven.

Nu är planktonfå­ngsten avslutad. När vi stänger av pannlampor­na syns bara stjärnorna och fyrljuset. Johanna Stedt stannar motorn och allt blir tyst, utom ett stilla skvalp mot båtens sidor och en förnimmels­e av vind. Först händer ingenting, sedan ingenting … sedan hörs en häftig utandning rakt bakom båten. Följt av en häftig inandning och ”wow” från alla i båten, för efter tumlaren följer en ljus strimma. Mareld. Ett försilvrat spår ligger kvar när små dinoflagel­lat-plankton blir skrämda av rörelsen och försvarar sig med ljusblixta­r. Som undervatte­nsfyrverke­rier syns tumlarnas vågiga banor på alla sidor om båten. När två av dem simmar bredvid varandra ligger deras försilvrad­e spår kvar precis parallellt.

Det kunde ha varit en reklamfilm för en new age-festival, men varken kameran eller ekolodet kan fånga de lysande strimmorna i det svarta, som datorskärm­ssillarna nyss. Här blir det tydligt, att havets största och minsta invånare har ett nattliv tillsamman­s som vi bara kan ana små glimtar av.

 ??  ??
 ??  ?? Se forskarnas film av tumlarna på fof.se/tumlare
Se forskarnas film av tumlarna på fof.se/tumlare
 ??  ??
 ??  ?? Forskarna Johanna Stedt och Per Carlsson vid enheten för akvatisk ekologi vid Lunds universite­t gör sig redo inför nattens expedition, som utgår från hamnen i Mölle.
Forskarna Johanna Stedt och Per Carlsson vid enheten för akvatisk ekologi vid Lunds universite­t gör sig redo inför nattens expedition, som utgår från hamnen i Mölle.
 ??  ?? Kullabergs klippor fortsätter att stupa lika brant ner 20 meter under vattnet. Djupet och en saltvatten­sström som kommer med syrerikt vatten från Nordsjön gör undervatte­nslivet extra rikt just här.
Tumlarens nos är trubbig, vilket skiljer den från delfiner. Till havs känns tumlarna igen på att ryggfenans triangel är lägre än delfinerna­s höga spetsiga ryggfena.
Kullabergs klippor fortsätter att stupa lika brant ner 20 meter under vattnet. Djupet och en saltvatten­sström som kommer med syrerikt vatten från Nordsjön gör undervatte­nslivet extra rikt just här. Tumlarens nos är trubbig, vilket skiljer den från delfiner. Till havs känns tumlarna igen på att ryggfenans triangel är lägre än delfinerna­s höga spetsiga ryggfena.
 ??  ?? På ekolodet syns sillen som vita prickar.
På ekolodet syns sillen som vita prickar.
 ??  ??
 ??  ?? För varje tur får forskarna sex nya burkar med plankton att räkna och artbestämm­a på labbet.
För varje tur får forskarna sex nya burkar med plankton att räkna och artbestämm­a på labbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden