Forskning & Framsteg

”SÄKERHETEN BEHÖVER TAS PÅ STÖRRE ALLVAR”

-

Allt som kan kopplas upp på nätet borde ha en säkerhetsd­eklaration. Det anser Sveriges främsta expert på internetsä­kerhet.

När allt fler prylar kopplas upp på internet ökar också riskerna. Alla som säljer produkter som går att koppla upp borde därför ta sitt ansvar och se till att produkten har en säkerhetsd­eklaration.

– Där ska framgå hur prylen fungerar säkerhetsm­ässigt, hur man uppdaterar programvar­an till senaste versionen och hur man byter lösenord. Det behövs också ett bäst före-datum som talar om när leverantör­en inte längre skickar några uppdaterin­gar, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetch­ef på Internetst­iftelsen.

Hon är en av de svenska internetpi­onjärerna. Sedan 1980-talet har hon jobbat med nätsäkerhe­t och sett hur internet vuxit och utvecklats till att bli en del av allt mer kritiska verksamhet­er.

– Nätet används i dag till saker där man riskerar liv och hälsa. När kommunikat­ionen inte fungerar kan det leda till att människor dör, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Hon menar att internet är i ett läge där säkerheten måste tas på större allvar och påminner om cyberattac­ker som slagit ut såväl sjukhus i Frankrike som elnät i Ukraina.

– Det räcker inte att springa runt och prata om internetsä­kerhet, det behövs mer action. Kanske måste man även drämma till med lagstiftni­ng, säger hon.

Men även om mycket av debatten i dag kretsar kring nätets negativa sidor, som spridning av falska nyheter, dataintrån­g

och barn som ägnar för mycket tid framför skärmar, så är internet i grunden något mycket positivt, understryk­er Anne-Marie Eklund Löwinder.

– Jag är nog en av landets största internetkr­amare. Jag älskar det internet gör för oss och vad vi kan göra med internet, säger hon, men tillägger att precis som det kan brukas kan det också missbrukas.

Under internets barndom hade ingen kunnat ana att det skulle bli världens största informatio­nsplattfor­m där allt från brödrostar till pacemakrar kopplas upp. Med facit i hand kanske nätet borde ha utformats annorlunda från början. En sak man tänkte på men som inte ansågs nödvändigt var att det skulle vara krypterat.

– Det hade kanske kunnat skydda mot övervaknin­g och intrång. Men att tänka på alla situatione­r redan från början hade lagt lock på innovation­skraften som är tjusningen med internet. Vi människor måste lära oss att hantera det förtroende som fri kommunikat­ion innebär.

– Det är märkligt att människor tror att de kan göra vad de vill bara för att de befinner sig på nätet, och att vi lämnar det faktabaser­ade och övergår till något slags tyckande.

Med tiden kommer vi att lära oss och de stora it-företagen kommer att ta sitt ansvar.

– Om de inte gör det kommer folk att lämna för att det inte är kul längre. Internet är bara kul så länge folk är vänliga och visar respekt för varandra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden