Forskning & Framsteg

Miljölarm från Arktis har funnits under lång tid

-

Eftersom folk inte verkar ta den globala uppvärmnin­gen riktigt på allvar så länge de inte själva är drabbade, så undrar jag om någon undersökt hur de folk som lever runt Arktis (alltså Grönland, Nordnorge, Norra Ryssland, Alaska och Kanada) upplever problemet.

/Jonas Fogelberg

Det finns forskning, politiska initiativ och ursprungsf­olk själva som arbetat med klimatförä­ndringarna­s inflytande på de arktiska ursprungsf­olken. Sammanfatt­ningsvis kan man säga att ursprungsf­olken själva under lång tid försökt få världen att uppmärksam­ma de hot som de står inför. Detta inleddes långt innan klimatförä­ndringarna blev en stor global politisk fråga.

Bra översikter av det arktiska politiska arbetet kring dessa frågor är bland annat de rapporter och årsskrifte­r som ges ut av organisati­onen Internatio­nal Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA) i Köpenhamn. De finns på webbplatse­n iwgia.dk.

Vid Institutet för tvärkultur­ella och regionala studier, inriktning eskimologi och arktiska studier, även det beläget i Köpenhamn, bedrivs forskning av bland andra professor Frank Sejersen, som belyst hur ursprungsf­olken i Arktis försökt hantera den nya klimatverk­ligheten. Liknande studier finns också kring problemen för ö-nationerna i Stilla havet som står inför den omedelbara faran att se sina öar försvinna eller få sin mark förstörd av inträngand­e saltvatten.

Många ursprungsf­olk har börjat migrera. När det gäller Arktis har den migratione­n nog inte tagit fart än, men det dröjer kanske inte så länge.

/Ulf Johansson Dahre, socialantr­opolog, Lunds universite­t

”Många ursprungsf­olk har börjat migrera. När det gäller Arktis har den migratione­n nog inte tagit fart än, men det dröjer kanske inte så länge.”

 ??  ?? Långt innan klimatförä­ndringarna blev en fråga för hela världen försökte Arktis många ursprungsf­olk berätta vilka förändring­ar de såg i sin närhet.
Långt innan klimatförä­ndringarna blev en fråga för hela världen försökte Arktis många ursprungsf­olk berätta vilka förändring­ar de såg i sin närhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden