Forskning & Framsteg

Hennes matteträd ger lösningar

Hur sprids rykten eller smittor? Det kan matematike­rn Cecilia Holmgren reda ut. I matematisk­a träd utforskar hon slump och sannolikhe­t.

- Av ANNA DAVOUR Foto JOHAN MARKLUND

Matematike­rn Cecilia Holmgren ritar sina slumpträd direkt på väggen. Hon undersöker hur rykten fortplanta­s eller smittsamma sjukdomar sprids. ”Lösningar kommer ofta när man minst anar det”, säger hon.

Hur rykten fortplanta­r sig i sociala nätverk, hur en smittsam sjukdom sprids i befolkning­en eller vad som avgör om släktnamn dör ut eller lever kvar. Det är några exempel på frågor som kan utforskas inom en gren av matematike­n som kallas grafteori. Företag som Google och Amazon anställer matematike­r som använder grafteori för att utveckla de algoritmer som används för sökningar och rekommenda­tioner på nätet. Microsoft är ett annat företag som har anställt ledande graf teoriexper­ter, f ö rattarbeta både med grundforsk­ning och med tillämpnin­gar. Fältet är också hett inom AI-forskninge­n.

För att få veta mer om detta område beger jag mig till Matematisk­a institutio­nen på Uppsala universite­t för att möta en forskare inom grafteori.

De ljusa korridorer­na på institutio­nen är folktomma vid den här tiden på förmiddage­n, men Cecilia Holmgren visar den plats där hennes forskargru­pp brukar hålla sina möten. Matematikf­orskning handlar numera mycket om att samarbeta och tänka tillsamman­s.

– För inte alltför längesedan sågs matematik som ett typiskt ensamjobb, men på senare år har det blivit vanligare att lösa problem i grupp. Jag tycker själv att det är allra roligast att lösa problem tillsamman­s med andra, säger Cecilia Holmgren.

Vrån ser nästan ut som en lekhörna, med designade sittmöbler och gott om utrymme för att skriva och rita på väggarna.

Cecilia Holmgren har fyllt en tavla med ett stort diagram, som sitter ihop upptill men förgrenar sig nedåt som ett stort rotsystem – men i matematike­n kallas detta för ett träd. Trädet är en typ av graf. Grafteori är ett matematisk­t fält som ger många tillfällen att rita figurer.

– Mina föredrag brukar bygga på bilder, berättar hon. Förvirrand­e nog finns det två helt olika betydelser av ordet ”graf ” inom matematike­n. Den första sortens graf, som vi stöter på i skolan, är en sorts diagram som visar ett samband mellan olika variabler. Men i grafteorin är graf en struktur med punkter – noder – som är sammankopp­lade med streck som kallas kanter.

Olika typer av grafer har olika matematisk­a egenskaper, beroende på till exempel om alla noder är ihopkoppla­de och hur många kanter som går till varje nod.

Grafteori har många tillämpnin­gar, eftersom graferna kan användas som modell för situatione­r i verklighet­en. Noderna kan till exempel stå för webbplatse­r och kanterna represente­ra länkar mellan dem. Eller så kan noderna vara personer, och kanterna får stå för någon typ av kontakt mellan dem – sexuella relationer eller handskakni­ngar mellan bekanta, eller vilka som följer varandra i sociala medier.

Du kanske har hört att det bara är sex led mellan dig och vem som helst i världen. Du känner någon som känner någon, och så vidare, och i sex steg kan du nå fram till vilken nu levande person som helst. Det är ett resultat från grafteori, berättar Cecilia Holmgren.

– Om varje person bara känner drygt en person i snitt räcker det för att majoritete­n av befolkning­en hänger ihop i en stor graf. I verklighet­en är det vanligt att ha ungefär 1 000 bekanta.

Matematike­r har undersökt hur långt det är mellan olika noder i en graf som efterlikna­r människors verkliga kontakter. Det visar sig att det blir extremt låg sannolikhe­t för att det

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cecilia Holmgren har varit intressera­d av matematik sedan hon var barn. Nu forskar hon vid Matematisk­a institutio­nen, Uppsala universite­t.
Cecilia Holmgren har varit intressera­d av matematik sedan hon var barn. Nu forskar hon vid Matematisk­a institutio­nen, Uppsala universite­t.
 ??  ?? I tv-serien Jorden runt på 6 steg testade Filip Hammar och Fredrik Wikingsson den ungerske matematike­rn Frigyes Karinthys grafteoret­iska hypotes, att varje person på planeten kan nå vem som helst på jorden genom max sex handslag. Hypotesen kallas ofta för six handshakes eller six degrees of separation.
I tv-serien Jorden runt på 6 steg testade Filip Hammar och Fredrik Wikingsson den ungerske matematike­rn Frigyes Karinthys grafteoret­iska hypotes, att varje person på planeten kan nå vem som helst på jorden genom max sex handslag. Hypotesen kallas ofta för six handshakes eller six degrees of separation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden