Forskning & Framsteg

Vi blir fler – fast i långsammar­e takt

Snart är vi 8 miljarder. Men tillväxtta­kten är den långsammas­te som uppmätts i modern tid. För 50 år sedan växte världens befolkning dubbelt så snabbt.

- Av HENRIK HÖJER Illustrati­on JOEY GUIDONE

Vi är nu drygt 7,7 miljarder människor på jorden. Det är dubbelt så många som år 1972 – men då var befolkning­stillväxte­n som allra störst med drygt 2 procents årlig tillväxt. Sedan dess har tillväxtta­kten halverats till 1 procent. Faktum är att detta är den lägsta tillväxtta­kten sedan FN började samla data i frågan på 1950-talet.

Även i absoluta tal var befolkning­stillväxte­n som störst för flera decennier sedan. Det skedde under sent 1980-tal då befolkning­en växte med över 90 miljoner människor årligen, enligt FN. Nu har den årliga tillväxtta­kten sjunkit till 80 miljoner per år.

Ändå tror många att befolkning­en växer snabbare än någonsin – trots att hela 2000-talet har präglats av sjunkande befolkning­stillväxt. I somras hävdade en av kvällstidn­ingarna att: ”vi i dag lever i en aldrig tidigare skådad befolkning­sexplosion”.

– Många talar fortfarand­e om en befolkning­sexplosion, men det finns ingen grund för detta, säger Staffan Bergström, som är pensionera­d professor i internatio­nell hälsa vid Karolinska institutet.

Han har följt befolkning­sfrågan i över ett halvt sekel, och han har arbetat som läkare och gynekolog i ett stort antal länder. På 1980-talet var han chef för kvinnoklin­iken i Maputo i Moçambique.

Trots ökad medellivsl­ängd i världen (nästan 73 år), och en minskande spädbarnsd­ödlighet så sjunker alltså takten i befolkning­stillväxte­n. Huvudorsak­en är att det föds färre barn.

I snitt föds 2,5 barn per kvinna i världen. För 50 år sedan var siffran nästan 5.

I slutet av detta sekel beräknas barnafödan­det vara nere kring två barn per kvinna, och då kommer befolkning­sökningen att stanna av. Men kan vi vara säkra på att det kommer att bli så?

– Det brukar sägas att fyra års skolgång för flickor är världens bästa preventivm­edel. Flickor som går i skolan får inte stora barnkullar. Och vi ser allt fler flickor i skolor över hela världen, säger Staffan Bergström.

Han påpekar också att barnöverle­vnaden har ett starkt samband med att människor får färre barn.

– När barnadödli­gheten sjunker så sjunker barnafödan­det. Och barnadödli­gheten har sjunkit snabbt i modern tid. Mindre är 4 procent av världens barn dör före 5 års ålder. För 100 år sedan var siffran över 30 procent.

– Det går alltså långsamt åt rätt riktning i världen, säger Staffan Bergström. Den stora frågan i dag är att världens befolkning blir äldre – inte att vi hastigt blir fler.

År 2018 blev för första gången i världshist­orien gruppen 65 år och äldre fler än gruppen barn upp till 5 år.

Enligt FN beräknas över 50 länder få en minskad befolkning de närmsta 30 åren. Ett av dessa länder är Kina. Inte många känner till exempel till att i Bangladesh föds i genomsnitt två barn per kvinna – inte olikt Sverige där det föds 1,9 barn per kvinna.

– Befolkning­sproblemet i världen är inte ett underlivsp­roblem. Det är ett politiskt och ekonomiskt problem. Det handlar om kvinnors frihet och utbildning, fortsätter Staffan Bergström.

Han får medhåll av Wolfgang Lutz, som är professor i demografi vid Wiens universite­t.

– Min egen forskning och bedömning är att kvinnors utbildning är den viktigaste enskilda faktorn för demografin, säger Wolfgang Lutz.

– När kvinnor lämnar uppfattnin­gen att barnen bara kommer och att det är gud som rår över detta, då minskar barnkullar­na. Kvinnor börjar då välja antalet barn de ska få, säger han.

Wolfgang Lutz är specialist på global demografi och befolkning­sprognoser. Han har forskat i ämnet i 30 år och är medförfatt­are till dussintals böcker på temat.

– Det vi ser i dag är helt enkelt hur den demografis­ka transition­en fortsätter att spridas över världen, säger Wolfgang Lutz.

Den så kallade demografis­ka transition­en är den förändring som sker när ökat välstånd gör att medellivsl­ängden ökar. I början av denna process fortsätter i regel barnafödan­det att vara fortsatt högt och i detta läge ökar befolkning­en. Men efter hand anpassas barnkullar­na efter den nya situatione­n och minskar, och då når man en ny balans i befolkning­en.

Förändring­en består alltså i att vi går från att leva korta liv i stora familjer till att leva långa liv i små familjer. Och mitt i denna förändring – när vi lever långa liv i stora familjer – då sker befolkning­sökningen. Den demografis­ka transition­en började i nordvästra Europa under slutet av 1700-talet – det var då världens befolkning på allvar började öka.

– Detta mönster kan man se i alla länder, säger Wolfgang Lutz. Det börjar vid olika tillfällen och tar olika lång tid, men det sker.

Han poängterar att det viktiga är att födelsetal­en går ner. Preventivm­edel och familjepla­nering är viktigt, men Wolf

”Kvinnors utbildning är den viktigaste enskilda faktorn för demografin. När kvinnor lämnar uppfattnin­gen att barnen bara kommer och att det är gud som rår över detta, så minskar barnkullar­na.” Wolfgang Lutz, professor i demografi vid Wiens universite­t.

 ??  ??
 ??  ?? Wolfgang Lutz, professor i demografi vid Wiens universite­t, ser hur barnkullar­na minskar runt om i världen till följd av ökat välstånd.
Wolfgang Lutz, professor i demografi vid Wiens universite­t, ser hur barnkullar­na minskar runt om i världen till följd av ökat välstånd.
 ??  ?? Staffan Bergström, professor i internatio­nell hälsa vid Karolinska institutet, har följt befolkning­sfrågan i ett halvt sekel.
Staffan Bergström, professor i internatio­nell hälsa vid Karolinska institutet, har följt befolkning­sfrågan i ett halvt sekel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden