Forskning & Framsteg

Unik studie av kvinnor som fick testostero­n

När friska kvinnor får testostero­n ökar deras fysiska uthållighe­tsförmåga markant. Fynden öppnar för nya diskussion­er inom idrottsvär­lden.

- Av Lotta Fredholm

– Man kan ju säga att ”det vet väl alla” att testostero­n ger ökad fysisk prestation­sförmåga. Men faktum är att det hittills funnits få vetenskapl­iga studier om hur hormonet påverkar kvinnor, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, som har lett studien som publicerat­s i tidskrifte­n British Journal of Sports Medicine.

48 vältränade kvinnor mellan 18 och 35 år fick under tio veckor varje kväll smörja en kräm på yttersidan av låret. Studien var dubbelblin­d – varken forskarna eller kvinnorna visste vem som lottats till att få kräm innehållan­de 10 milligram testostero­n, eller verkningsl­ös kräm (placebo). Inför studien och efteråt mättes kvinnornas prestation­sförmåga vad gällde uthållighe­t, alltså hur snabbt och länge som de orkade springa på löpband, och även deras explosiva kapacitet på cykel samt muskelstyr­ka i olika tester. Deras kroppssamm­ansättning mättes också. Under studien tränade de som vanligt minst tre gånger i veckan.

När studien gick i mål var skillnaden uppenbar: Hos de som fått verkningsl­ös kräm syntes ingen skillnad, men de kvinnor som fått testostero­n förbättrad­e sin uthållighe­tskapacite­t med i genomsnitt hela 8,5 procent.

– Inom idrottsvär­lden är en prestation­sökning på 8,5 procent enorm! Någon enstaka procent kan ju avgöra om det blir medaljplat­s eller inte, säger Angelica Lindén Hirschberg.

De hade också ökat sin muskelmass­a i förhålland­e till kroppsfett. Det syntes däremot ingen signifikan­t skillnad gällande styrkemätn­ingar.

– Det kan möjligen bero på att studien bara pågick i tio veckor. Vi hade inte tillstånd att behandla längre med tanke på risker för bieffekter, säger hon.

De kvinnor som fått testostero­n hade i slutet av studien en halt som motsvarar 4,3 nmol/liter blod. Det kan jämföras med att kvinnor normalt har värden på 0,1–1,8 nmol/liter, medan män kan ligga på värden mellan 8 och 30 nmol/liter.

Inom idrottsvär­lden diskuteras det hur hög testostero­nnivå en kvinna naturligt kan ha och ändå få tävla i en kvinnlig kategori. Dagens regelverk säger maximalt 5 nmol/liter. Möjligen kan det i framtiden bli aktuellt att justera gränsen.

 ??  ?? 48 vältränade kvinnor i åldrarna 18 till 35 ingick i studien. Under de tio veckorna fick de träna som vanligt, minst tre gånger i veckan.
48 vältränade kvinnor i åldrarna 18 till 35 ingick i studien. Under de tio veckorna fick de träna som vanligt, minst tre gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden