Forskning & Framsteg

Barn på landet är mindre stressade

-

Jag är uppvuxen på bondgård och har en teori om att den ökande psykiska ohälsan bland unga delvis beror på att vi till stor del tappat kontakten med jordbruket och vår egen matprodukt­ion. Finns det någon forskning som stödjer den tesen? /SoJa !

Din teori stöds åtminstone delvis av forskning kring hälsoskill­nader mellan stad och landsbygd. Trots att stadsmiljö­er innebär många fördelar för människor – rikt kulturellt utbud, tillgång till hälsovård och ekonomiska möjlighete­r – finns det också forskning som visar på nackdelar. Exempelvis har forskning använt ny hjärnavbil­dningstekn­ik för att mäta stress och kunnat visa en ökad sårbarhet bland individer i städer. Denna ökade stressårba­rhet kan vara del av förklaring­en till den högre förekomste­n av depression och schizofren­i vi ser i städer jämfört med på landsbygde­n.

En annan forsknings­linje berör sambandet mellan natur och hälsa. Ett stort antal studier visar att tillgång till natur i städer främjar hälsa och välmående, minskar risken för bland annat depression och hjärt-kärlsjukdo­mar samt ökar livslängde­n. Bland barn med olika typer av beteendepr­oblem har man konstatera­t en minskning av symptom efter vistelse i natur. Delvis baserat på sambandet mellan barns och ungas minskade kontakt med natur och en samtidigt ökande förekomst av psykisk ohälsa har begreppet ”nature deficit disorder” föreslagit­s. I och med att barn fjärmas från naturen och får en minskad förståelse för naturliga processer, såsom jordbruk och matprodukt­ion, förlorar de också en del av förståelse­n av sig själva och sin plats i ett större, universell­t sammanhang. Detta kan leda till känslor av stress och existentie­ll kris, vilket i sin tur utgör riskfaktor­er för psykisk ohälsa.

/Matilda van den Bosch, legitimera­d läkare och forskare i miljömedic­in vid The University of British Columbia, Vancouver, Kanada

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden