Forskning & Framsteg

Därför spelar färgen på placebon roll

I forsknings­artiklar där nya behandling­ar testas beskrivs själva behandling­en ofta i detalj. Nu visar en ny studie att detsamma inte alls gäller placebon, den verkningsl­ösa kontrollbe­handlingen, vilket kan leda till felaktiga resultat.

- Av Oskar Alex

Forskarna har tittat på ungefär 100 artiklar från högt ansedda publikatio­ner, och hittat stora brister i hur detaljerat placebobeh­andlingen beskrivs. I synnerhet genom att data utelämnats om exempelvis vilket ämne placebon bestått av, hur den varit utformad, vem som gett behandling­en, och hur. Detta trots att det finns väletabler­ade riktlinjer både för hur den aktiva och placebobeh­andlingen ska beskrivas i en studie.

Karin Jensen är docent på Karolinska institutet­s institutio­n för klinisk neuroveten­skap. Hon forskar om placebo och blir ofta frustrerad över hur bristfälli­gt den beskrivs:

– Jag tror att man underskatt­ar det som kan hända i placebogru­ppen. Att man mest ger placebobeh­andling för att det är ett krav, och glömmer att den gruppen också har processer som är värda att ta vara på och mäta, säger hon.

I en studie vill man att placebon ska vara så lik den aktiva behandling­en som möjligt vad gäller färg, form, storlek och till och med bieffekter – men utan att ge samma behandland­e effekt. Patientern­a ska heller inte veta om de får placebo eller inte. På så vis vet forskarna att de bara mätt effekten av själva ämnet i läkemedlet. Det som kallas ”placeboeff­ekten” är nämligen en stark mekanism, och innebär lindrade symtom av saker som inte alls har med ämnet i läkemedlet att göra. Storlek och färg på tablettern­a kan exempelvis spela roll för hur vi upplever att medicinen verkar. Studien är publicerad i European Journal of Clinical Investigat­ion.

 ??  ?? Storlek och färg på tabletter kan spela roll för hur vi upplever att en medicin verkar.
Storlek och färg på tabletter kan spela roll för hur vi upplever att en medicin verkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden