Forskning & Framsteg

Spår av nomader i centrala Skandinavi­en

Nya arkeogenet­iska studier visar att migration var en viktig del av fornhistor­ien.

- Av Henrik Höjer

I en utgrävning i Linköping på 1950-talet påträffade­s en grav som var 4 500 år gammal. En man, en kvinna, ett barn och en hund hade begravts med gåvor och smycken. De tillhörde den så kallade stridsyxe- eller båtyxekult­uren.

Nu har forskare analyserat deras dna, och det visar sig att de och ett dussintal andra individer från samma period har genetiska spår från den så kallade Yamnaya-migratione­n, en omfattande migration som skedde från stäppen norr om Svarta havet och Kaspiska havet.

– Vi har kunnat se spåren av en demografis­k förändring under stridsyxek­ulturens tid. Det handlar om spår av ett genetiskt släktskap med stäppnomad­erna, säger Jan Storå, professor i osteoarkeo­logi vid Stockholms universite­t och medförfatt­are till studien, som har publicerat­s i Proceeding of Royal Society B.

– Vi ser en så kallad stäppkompo­nent som förts in i Europa genom den snabba migratione­n av Yamnayafol­ket för omkring 5 000 år sedan, säger Jan Storå.

Hur de sociala och demografis­ka processern­a såg ut vet vi ännu inte, men Yamnaya-migratione­n skedde snabbt och handlade om att grupper av främst män migrerade österifrån in i centrala och norra Europa, fortsätter han.

Jan Storå poängterar att denna studie visar att mobilitet och migration är centrala komponente­r för att förstå vår äldsta historia.

– Vi börjar se denna period med helt nya ögon – och det finns mycket mer att forska om, säger han.

Studien är en del av det pågående Atlasproje­ktet som syftar till att kartlägga hur Skandinavi­en befolkades.

 ??  ?? Skelett från en man som kan knytas till den skandinavi­ska stridsyxek­ulturen. Man vet inte hur han dog.
Skelett från en man som kan knytas till den skandinavi­ska stridsyxek­ulturen. Man vet inte hur han dog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden