Forskning & Framsteg

De ekonomiska klyftorna minskar

Man hör ofta påståenden om att de ekonomiska klyftorna i världen ökar. Men stämmer det verkligen? Nya data utmanar bilden.

- Av Henrik Höjer

Världsbank­en rapportera­de nyligen att de ekonomiska klyftorna i världen minskar. Data från åren mellan 2008 och 2013 visar att den globala ojämlikhet­en minskade för första gången sedan den industriel­la revolution­en inleddes för över 200 år sedan. Världsbank­en har uppmätt att den så kallade Gini-koefficien­ten (som mäter ojämlikhet) minskat från 67 till 62 under åren 2008–2013.

Orsaken till denna förändring är bland annat en stadig ökning av medelinkom­sterna i Kina och Indien. Även i många länder i Latinameri­ka har ojämlikhet­en minskat, vilket bidragit till förändring­en.

Under samma period har även den extrema fattigdome­n minskat, och en allt mindre andel av världens befolkning lever på under 1,90 dollar om dagen, som är gränsen för absolut fattigdom.

Den svenska forskarblo­ggen Ekonomista­s ifrågasatt­e nyligen bilden av ständigt ökande klyftor genom en analys av förmögenhe­tskoncentr­ationen i västvärlde­n. Även om osäkerhete­rna i data är stora, konstatera­des att man inte kan se någon tydlig ökning i förmögenhe­tskoncentr­ationerna under senare år.

Även Our world in data, som drivs av Max Roser, en nationalek­onom från Oxford university, rapportera­r om minskade globala klyftor för en tid sedan. Han grundar sig bland annat på relationen mellan hur mycket den rikaste tiondelen i världen tjänar i relation till hur mycket den fattigaste tiondelen tjänar. Denna kvot har förändrats mellan 2003 och 2013, vilket tyder på att klyftan dem emellan har minskat.

De ekonomiska klyftorna i världen är tveklöst mycket stora – men det är inte säkert att de fortsätter öka.

 ??  ?? En stadig ökning av medelinkom­sterna i Kina och Indien bidrar till att minska de ekonomiska klyftorna.
En stadig ökning av medelinkom­sterna i Kina och Indien bidrar till att minska de ekonomiska klyftorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden