Forskning & Framsteg

Genverktyg med större precision

Ett nytt genverktyg kan med stor precision byta ut sjukdomsfr­amkallande mutationer i dna. Forskarna jämför tekniken med att hitta och byta ut ord i ett dokument i datorn.

- Av Marie Alpman

Den nya metoden, som är en utveckling av Crispr-tekniken, gör det möjligt att byta ut delar av dna med större precision och kontroll än tidigare. Det öppnar för nya möjlighete­r att bota genetiska sjukdomar. Forskarna bakom tekniken på amerikansk­a Broad Institute vid MIT och Harvard har i labbskala lyckats korrigera gener som orsakar två ovanliga genetiska sjukdomar. I princip skulle tekniken kunna användas för att på samma sätt göra ändringar i närmare 90 procent av alla kända sjukdomsfr­amkallande genvariant­er, rapportera­r de i tidskrifte­n Nature.

– Det är ett jättespänn­ande verktyg som ökar precisione­n så att man får den förändring man vill ha, säger Magnus Lundgren, som är forskare vid Institutio­nen för organismbi­ologi, Uppsala universite­t.

Crispr-Cas9 brukar liknas vid en sax som klipper av dna på ett önskat ställe så att det blir möjligt att byta ut delar av dna-kedjan. En av svårighete­rna är att se till att bara den önskade förändring­en sker och inga andra.

Den nya metoden, som forskarna döpt till

”prime editing” ökar precisione­n så att rätt förändring sker mycket oftare. I stället för att klippa av dna:t ersätts en sida i taget.

För att åstadkomma detta har forskarna byggt en ”molekylär maskin” som kombinerar Crispr-Cas9 med en process som kallas omvänd transkript­ion. ”Maskinen” består av tre delar:

1) En rna-molekyl som guidar Cas9 till rätt plats på dna-kedjan och som även bär med sig en ritning till hur den nya sekvensen ska se ut.

2) Ett modifierat Cas9-enzym som binder till den bit av dna som ska ändras.

3) Ett enzym som utför omvänd transkript­ion, där rna:et översätts till en dna-sekvens, som ersätter den bit av dna som ska ändras.

Den nya tekniken har än så länge bara testats på celler i labbet. Det är en lång väg kvar innan den eventuellt skulle kunna testas på människor.

– Problemet för all genterapi är hur du får in förändring­arna i tillräckli­gt många celler utan att det orsakar andra oönskade effekter, som cancer eller omfattande immunreakt­ion, säger Magnus Lundgren.

Forskarna rapportera­r att de kommer att gå vidare och testa tekniken på fler celltyper och så småningom på djur.

 ??  ?? pegRNA I stället för att klippa av dna:t ersätts en sida i taget. För att åstadkomma detta har forskarna byggt en ”molekylär maskin” som kombinerar Crispr-Cas9 med en process som kallas omvänd transkript­ion.
pegRNA I stället för att klippa av dna:t ersätts en sida i taget. För att åstadkomma detta har forskarna byggt en ”molekylär maskin” som kombinerar Crispr-Cas9 med en process som kallas omvänd transkript­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden