Forskning & Framsteg

Batteri i var mans hand får årets kemipris

Alla med en mobiltelef­on har deras uppfinning i fickan. Årets kemipris går till trion bakom litiumjonb­atteriet, som möjliggör ett laddbart, trådlöst och fossilfrit­t samhälle.

- Av MARIE ALPMAN Foto ISTOCK

Upphovsmän­nen till litiumjonb­atteriet har länge varit favorittip­pade till kemipriset. Få uppfinning­ar har fått så stort genomslag som det lätta och uppladdnin­gsbara batteri som de utvecklade under 1970och 1980-talen.

Utan litiumjonb­atterier skulle världen se annorlunda ut. Mobiltelef­onerna skulle inte vara så små och kraftfulla, och färre elbilar skulle rulla på gatorna. Enligt Kungliga Vetenskapa­kademien, som utser pristagarn­a, möjliggör litiumjonb­atteriet ett fossilfrit­t samhälle. Förutom i elbilar kan de användas för att lagra energi från soloch vindkraft så att det finns el även om det inte är soligt eller blåsigt.

– Jag är väldigt glad över hur litiumjonb­atteriet gör det möjligt att kommunicer­a över världen och att det används till goda saker som att minska användning­en av fossila bränslen på vägarna, säger John B. Goodenough, en av de tre pristagarn­a, per telefon.

Men det var ingen enkel uppgift att utveckla batteriet som visat sig vara överlägset när det gäller energiinne­håll i förhålland­e till sin vikt. Litium är ett lätt och extremt reaktivt ämne – just de egenskaper som ett bra batterimat­erial ska ha. Baksidan är att det är svårt att kontroller­a.

– Pristagare har lyckats att tämja det reaktiva litiumet, förklarade Olof Ramström, professor i kemi och ledamot av Nobelkommi­ttén för kemi, när kemipriset presentera­des.

I ett litiumjonb­atteri rör sig litiumjone­r från den negativa elektroden, anoden, genom en elektrolyt och ett membran till den positiva elektroden, katoden. Samtidigt skapas en ström av elektroner. När batteriet laddas flödar joner och elektroner åt motsatt håll.

Utmaningen var att hitta material som kunde hysa de små litiumjone­rna i katoden och anoden efter varje resa genom elektrolyt­en. Kemisten Stanley Whittingha­m, i dag professor vid Binghamton university i USA, upptäckte att litiumjone­r kunde lagras i små hålrum i titandisul­fid. Med detta material som katod i kombinatio­n med en anod av litium lyckades han bygga det första fungerande litiumbatt­eriet.

Fysikern John B. Goodenough, då verksam vid brittiska Oxford University, hade en bättre kandidat till katoden. Genom att byta ut titandisul­fiden mot koboltoxid lyckades han fördubbla spänningen och därmed kraften i batteriet.

Huvudvärke­n var fortfarand­e den negativa sidan – anoden – som bestod av reaktivt litium. Problemet är att det kan bilda utskott som kortsluter batteriet så att det börjar brinna.

Japanen Akira Yoshino vid före

taget Asahi Kasei Corporatio­n provade sig fram för att hitta en lösning. Genombrott­et kom när han testade en restproduk­t från petroleumi­ndustrin, petroleumk­oks. Materialet kunde dra till sig och släppa ifrån sig litiumjone­r.

Året var 1985 och sex år senare började ett stort japanskt elektronik­företag att sälja de första litiumjonb­atterierna. Tack vare det nya batteriet kom en ström av lätta bärbara elektronik­prylar. Akira Yoshinos petroleumk­oks byttes så småningom ut mot grafit, som sitter i dagens anoder.

Av de tre pristagarn­a har framför allt John B. Goodenough fortsatt att utveckla tekniken och har tagit fram flera alternativ­a katodmater­ial, som till exempel järnfosfat, som ger ett mer miljövänli­gt batteri.

Trots sina 97 år är han fortfarand­e verksam. Varje dag beger han sig till labbet vid University of Texas i Austin, USA. Där arbetar han tillsamman­s med sina yngre kol- legor för att göra litiumjonb­atteriet ännu mer kraftfullt och säkert.

Ett sätt, som många labb jobbar med runt om i världen, är att gå tillbaka till rent litium i anoden. På så sätt kan energimäng­den i batteriet ökas 2–3 gånger. För att undvika farliga utskott behöver den flytande elektrolyt­en bytas ut mot en i fast form.

– Jag har personer hos mig som arbetar med polymerer för att göra vätskan fast, säger John B. Goodenough.

UTMANINGAR FÖR FRAMTIDA TEKNIK

Efter 30 år är litiumjon fortfarand­e den ledande batteritek­niken. Runt om i världen byggs flera nya, stora fabriker för att möta efterfråga­n från elbilstill­verkarna.

Här gäller det att Europa hänger med, betonar Kristina Edström, professor i kemi vid Uppsala universite­t. Hon hoppas att årets kemipris ska öka intresset för batterier bland studenter och forskare.

– Uppsvinget inom området gör att vi börjar få brist på kompetens, säger Kristina Edström.

En annan utmaning är att utveckla effektiva återvinnin­gsprocesse­r.

– Det pågår väldigt mycket utveckling av ny återvinnin­gsteknik, men det kan även behövas politiska beslut för att få igång en storskalig återvinnin­g, säger Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Hur lång tid måste jag köra en elbil för att betala av miljöskuld­en som uppstår vid tillverkni­ngen av batteriet?

– De senaste studierna, som baseras på en ”normalsmut­sig” tillverkni­ng, visar att det tar cirka 1,5 år. Men nu när fabrikerna börjar köpa in el från förnybara källor så minskar koldioxida­vtrycket, säger Björn Sandén.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden