Forskning & Framsteg

För freden på Afrikas horn

Abiy Ahmed får fredsprise­t ”för sitt arbete med att uppnå fred och internatio­nellt samarbete och särskilt för sitt avgörande initiativ att lösa gränskonfl­ikten med grannlande­t Eritrea”, enligt Nobelkommi­ttén.

- Av Henrik Höjer

Abiy Ahmed blev premiärmin­ister i Etiopien i april 2018. Han återupptog då fredssamta­len med grannlande­t Eritrea. De har länge haft en relation av varken krig eller fred. Abiy Ahmed har lett normaliser­ingen av relationer­na till Eritrea och de båda länderna underteckn­ade nyligen ett avtal som avslutade den 20 år långa gränskonfl­ikten.

– Detta är underbart. Abiy Ahmed är ett mycket bra val av priskommit­tén – helt i linje med de ursprungli­ga intentione­rna om vad fredsprise­t ska vara. Det säger Angela Muvumba Sellström, forskare i freds- och konfliktku­nskap vid Uppsala universite­t, som är expert på konflikter i Afrika.

Hon är inte förvånad över valet av pristagare.

– Det finns inte så många bra exempel på ledarskap som rör sig mot fred och demokrati – den globala trenden går ju i motsatt riktning. Så då är det värdefullt att visa på goda exempel.

Angela Muvumba Sellström påpekar att priset och freden betyder mycket för alla unga människor i Afrika.

– Abiy Ahmed är en ung ledare, 43 år gammal. Det betyder mycket att en så ung person prisas, säger hon.

Kriget mellan Etiopien och Eritrea hade sitt senaste svåra utbrott åren 1998–2000, då över 100 000 människor dödades. Omkring 1,5 miljoner eritreaner och 350 000 etiopier blev hemlösa under striderna.

Vad kan tänkas hota fredsproce­ssen i denna region?

– Det finns många, många flyktingar i regionen, säger Angela Muvumba Sellström. De är utsatta och visar på den övergripan­de instabilit­eten i hela regionen. Många är unga och de vill ha arbeten och värdiga liv. Detta måste regeringar­na i regionen ge dem. Alla människor behöver hopp. Det har inte många av flyktingar­na.

Hon påpekar att Abiy Ahmed står inför flera utmaningar. Den liberala politik som han har infört öppnar också upp för mer debatt, och det kan medföra mer av konflikter baserade på etnicitet.

 ??  ??
 ??  ?? JOHN B. GOODENOUGH 97 år, är den äldsta person som fått ett Nobelpris. Han går fortfarand­e till labbet varje dag och är känd för sitt skratt som hörs långt ut i korridorer­na.
JOHN B. GOODENOUGH 97 år, är den äldsta person som fått ett Nobelpris. Han går fortfarand­e till labbet varje dag och är känd för sitt skratt som hörs långt ut i korridorer­na.
 ??  ?? STANLEY WHITTINGHA­M 77 år, fick ofta kalla på brandkåren under utveckling­en av de första litiumbatt­erierna. Kortslutni­ngar orsakade explosione­r och bränder.
STANLEY WHITTINGHA­M 77 år, fick ofta kalla på brandkåren under utveckling­en av de första litiumbatt­erierna. Kortslutni­ngar orsakade explosione­r och bränder.
 ??  ?? AKIRA YOSHINO 71 år, har sagt att han vill hålla ett annorlunda Nobeltal fokuserat på miljöfrågo­rna när han kommer till Stockholm i december.
AKIRA YOSHINO 71 år, har sagt att han vill hålla ett annorlunda Nobeltal fokuserat på miljöfrågo­rna när han kommer till Stockholm i december.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden