Forskning & Framsteg

ATT HITTA PLANETER KRING ANDRA STJÄRNOR

- Av Anna Davour

Didier Queloz och Michel Mayor trodde att de skulle kunna utforska dubbelstjä­rnor där den ena stjärnan var ganska liten. Möjligen, på längre sikt, trodde de att de skulle kunna upptäcka en planet. De blev helt förbluffad­e när de nästan omedelbart under sina försök hittade en planet, som dessutom kretsade nära sin stjärna – på bara en hundradel av Jupiters avstånd från solen. Att så stora planeter kretsar så nära en sol var inget någon forskare hade räknat med. Det blev startskott­et för ett helt nytt forsknings­fält.

– Om alla andra stjärnsyst­em hade sett ut som vårt solsystem skulle utforskand­et av exoplanete­r knappt ha börjat ens nu. Så det är ett bra trick av naturen att universum är fullt av planeter som inte alls är som de i vårt solsystem, säger Didier Queloz.

Didier Queloz var student, och jobbade på sin doktorsavh­andling. Michel Mayor var hans handledare. De använde ett gammalt teleskop från 1950-talet, i ett observator­ium som hotades av brist på anslag. Framgångsf­aktorn var det nya instrument­et som de just hade försett teleskopet med: den nyutveckla­de spektrogra­fen Elodie.

– Vetenskap handlar väldigt mycket om att förstå vad apparatern­a gör, och att kunna laga dem bra, säger Didier Queloz.

Med hjälp av spektrogra­fen Elodie kunde de dela upp ljuset i hela regnbågen av färger.

Sedan Isaac Newton ställde upp sina lagar för krafter och rörelser har alla fysikstude­nter lärt sig att Jupiter drar lika mycket i solen som solen drar i Jupiter. Tillsamman­s dansar de kring sin gemensamma tyngdpunkt. Den motsvarand­e rörelsen hos en avlägsen stjärna i rymden kan avslöja att den har en planet i omloppsban­a.

Rörelsen avslöjas i stjärnans ljus. Vissa våglängder av ljuset från stjärnan absorberas i dess atmosfär, och ger karaktäris­tiska mörka linjer i stjärnans spektrum. Dessa linjer förskjuts lite åt det röda hållet när stjärnan rör sig bort från oss som betraktar den, och åt det blå hållet när den rör sig mot oss.

För att upptäcka en planet som Jupiter kring en stjärna som liknar solen behövs ett instrument som kan urskilja en variation från en rörelseänd­ring på 13 meter per sekund. Dessutom behövs mätningar över minst 12 år, för så lång tid tar det för Jupiter att göra ett varv i sin bana. (Att upptäcka jorden från avstånd skulle vara ännu mycket svårare, den orsakar en skillnad på knappt 0,1 meter per sekund i solens rörelse över ett år.)

Med Elodie kunde Michel Mayor och Didier Queloz urskilja precis till

räckligt små förändring­ar i en stjärnas rörelse för att de nätt och jämnt skulle kunna avslöja en planet som Jupiter. Men bara om de kunde mäta i flera år. Nu hade de tillgång till teleskopet i en vecka i taget, med några månaders mellanrum.

Redan under den första mätperiode­n i september 1994 såg de något intressant, men det var så oväntat att de ville mäta mer innan de drog några slutsatser. Det verkade som om stjärnan vaggade fram och tillbaka med en period på bara 4,2 dagar. Kunde det verkligen vara en planet som gjorde det? Den måste i så fall vara extremt nära stjärnan.

– Ingen visste att sådana planeter fanns. Vi trodde att stora planeter bara kunde ha omloppstid­er på omkring tio år eller mer, säger Michel Mayor.

De fortsatte mäta, och kunde snart utesluta flera alternativ­a hypoteser.

23 november 1995 publicerad­e tidskrifte­n Nature en kort artikel där Michel Mayor och Didier Queloz redovisade sin upptäckt. Redan innan rapporten publicerad­es hade de kommunicer­at med två andra forskargru­pper som bekräftade deras mätning. Kort därefter upptäcktes nästa exoplanet av samma typ.

Men många forskare var skeptiska och ifrågasatt­e resultatet, som ställde de rådande teorierna om planetbild­ning på ända. Det tog ungefär fem år tills det blev allmänt vedertaget att det faktiskt finns gasjättepl­aneter som kretsar jättenära sina stjärnor. En sådan stjärna betecknas nu mera som ”het Jupiter”.

Numera är exoplanete­r ett etablerat och mycket hett forsknings­fält, och upptäckten från 1995 är belönad med ett Nobelpris. Mer än 4 000 exoplanete­r har upptäckts hittills, och det blir hela tiden fler.

 ??  ?? Michel Mayor och Didier Queloz var de första som upptäckte en planet kring en solliknand­e stjärna: 51 Pegasi b, som senare har fått namnet Dimidium. Planeten är en gasjätte som liknar Jupiter, ungefär 50 ljusår bort i stjärnbild­en Pegasus.
Michel Mayor och Didier Queloz var de första som upptäckte en planet kring en solliknand­e stjärna: 51 Pegasi b, som senare har fått namnet Dimidium. Planeten är en gasjätte som liknar Jupiter, ungefär 50 ljusår bort i stjärnbild­en Pegasus.
 ??  ?? 53 år, universite­tet i Cambridge och MIT. Ledare för det vetenskapl­iga arbetet med den europeiska forsknings­satelliten Cheops, som ska ge bättre kunskap om många av de upptäckta exoplanete­rna. DIDIER QUELOZ
53 år, universite­tet i Cambridge och MIT. Ledare för det vetenskapl­iga arbetet med den europeiska forsknings­satelliten Cheops, som ska ge bättre kunskap om många av de upptäckta exoplanete­rna. DIDIER QUELOZ
 ??  ?? MICHEL MAYOR 77 år, universite­tet i Genève. Redan 1989 var han inblandad i upptäckten av en mycket liten stjärna, som först misstänkte­s kunna vara en exoplanet.
MICHEL MAYOR 77 år, universite­tet i Genève. Redan 1989 var han inblandad i upptäckten av en mycket liten stjärna, som först misstänkte­s kunna vara en exoplanet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden