Forskning & Framsteg

Brutalitet­en övergår i introspekt­ion

Nobelprise­t i litteratur 2019 tilldelas Peter Handke, vars författars­kap startade ursinnigt och brutalt med pjäsen Publikskän­dning, 1966. Men som på 1990-talet förvandlad­es till ett verk som förmänskli­gar naturen och avmänsklig­ar människan.

- Av Emma Lindvall

Med motivering­en ”För ett inflytelse­rikt författars­kap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet” tilldelas den österrikis­ka författare­n Peter Handke 2019 års Nobelpris i litteratur.

– En sådan säregen litterär operation. Så beskriver Daniel Pedersen, doktor i litteratur­vetenskap på Stockholms universite­t, Peter Handkes bok Mitt år i Ingenmansb­ukten, från 1998, ett slags introspekt­iv naturvandr­ing. Det är en bok som Pedersen återvänder till gång på gång, eftersom den har en sådan ny blick på naturen.

Enligt Daniel Pedersen hade det varit svårt att fortsätta dela ut Nobelpris utan att ge det till Peter Handke.

– Priset behövde honom, snarare än att han behövde priset. Annars hade han blivit ett namn på listan med Proust och Tolstoj som aldrig fick priset.

Daniel Pederson lyfter fram Peter Handke som en betydande naturskild­rare. Men enligt Pedersen finns det inte mycket svensk forskning om Peter Handkes författars­kap, och hans verk har glömts bort eftersom han inte har översatts på 13 år. I Pedersens kommande forskning ska han avhandla naturvandr­ing och den kommer att inkludera Handke, eftersom den är inspirerad av hans bok Mitt år i Ingenmansb­ukten. Boken bygger delvis på Handkes eget liv, om en skrivande person som är ute och plockar svamp.

En av de få i Sverige som har forskat på Handkes litteratur är Ulf Olsson, professor emeritus i litteratur­vetenskap vid Stockholms universite­t. I sin bok Silence and subject in modern literature, som gavs ut 2013, behandlar han både det talade språket och så kallade talhandlin­gar, samt deras koppling till våld. Ett kapitel är ägnat Peter Handkes pjäs Kaspar från 1967, som hade stor betydelse för dramatiken under 1960-talet. Den baseras på den verkliga personen Kaspar Hauser, en upphittad tonåring och som levde i Bayern under 1800-talet. Han kunde när han hittades, 16 år gammal, bara säga en mening, men lärde sig sedan att tala, läsa och skriva. En röd tråd i pjäsen är hur framtvinga­t tal kan vara en våldsakt. Kaspar är en pjäs som enligt Handke handlar om språktorty­r.

Enligt Ulf Olsson var Peter Handkes pjäs en självklar del av den egna boken.

– Handke tog upp det jag tänkte, och det som källorna bekräftade. Om hur tvånget att tala leder till ett underkasta­t medborgars­kap, om hur språk och tal fungerar, om hur språk styr oss och definierar oss. Handke är en otroligt spännande författare, säger Ulf Olsson.

För Ulf Olsson är det den tidiga Peter Handkes författars­kap som är favoriten, med pjäser som Kaspar och Timmen när vi inte visste något om varandra.

– Men Berättelse om ett liv, den ska man börja med. Den är brutal i sin direkthet, men tillgängli­g.

Förutom litteratur har Peter Handke även skrivit ett antal manus till filmer. Den mest kända är Himmel över Berlin, från 1987, som regisserad­es av Wim Wenders.

 ??  ?? PETER HANDKE 77 år (i december), bor i Frankrike. Genombrott­et kom med pjäsen
Publikskän­dning. I den förolämpar skådespela­rna publiken, samtidigt som de påminns om att det inte är en pjäs.
PETER HANDKE 77 år (i december), bor i Frankrike. Genombrott­et kom med pjäsen Publikskän­dning. I den förolämpar skådespela­rna publiken, samtidigt som de påminns om att det inte är en pjäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden