Forskning & Framsteg

Världens befolkning växer – men takten minskar

Befolkning­ens tillväxtta­kt har minskat sedan 1960-talet – och beräknas fortsätta minska. I slutet av detta sekel planar befolkning­sökningen ut, enligt FN:s prognoser.

- Av Johan Jarnestad & Henrik Höjer

gang Lutz betonar att familjerna i Europa redan under 1800-talet och början av 1900-talet lyckades få färre barn. De använde traditione­lla metoder som fungerar hyfsat bra.

När till exempel Sverige genomgick den demografis­ka transition­en sjönk barnafödan­det kraftigt under 1900-talets första decennier, från fyra barn per kvinna vid sekelskift­et till färre än två barn per kvinna år 1930. Då fanns inga p-piller och kondomer var ännu olagliga.

– Sedan dess har den demografis­ka transition­en spridits över världen, säger Wolfgang Lutz.

– Från Europa och Nordamerik­a till Latinameri­ka och efter hand Asien under mitten av 1900-talet. Nu är det bara Afrika kvar, men där har processen inletts, och den kommer att avslutas under detta sekel, fortsätter han.

De stora problemen i världen är klimatförä­ndringar och ökande ekonomiska klyftor, påpekar han, och en snabb befolkning­stillväxt kan förvärra dem.

– Jag ser dock inte befolkning­stillväxte­n i sig som det stora problemet, säger han.

– I Afrika går det redan åt rätt håll med minskande barnkullar. Frågan är om det går snabbt nog. Men med bättre och fler skolor så kan vi räkna med en fortsatt avmattning av ökningstak­ten.

Det är Afrika, som sannolikt kommer att öka sin befolkning från omkring 1 till 4 miljarder under detta sekel, som är den världsdel där befolkning­en fortfarand­e ökar snabbast.

– Läget i Afrika är problemati­skt, men i resten av världen finns det inget större problem, säger Staffan Bergström.

– Vi kommer att se större migrations­strömmar från Afrika, fortsätter han. Det tror jag är ofrånkomli­gt.

– Ska man vara orolig för något så är det för politisk destabilis­ering i länder i Afrika, om krig och konflikter hotar den förbättrad­e familjepla­nering vi ser i många länder. Etniska konflikter och religiösa vanförestä­llningar är det stora problemet som kan hota utveckling­en, säger Staffan Bergström.

Dagens värld präglas alltså av att vi människor blir fler och äldre, men även mer rörliga och att fler av oss bor i städer. FN talar i sin senaste befolkning­srapport om fyra megatrende­r: befolkning­sökning, åldrande befolkning, migration och urbaniseri­ng.

– Den bästa nyheten i senaste rapporten är att tillväxtta­kten fortsätter att sjunka i världen, säger John Wilmoth, som leder FN:s befolkning­sanalysavd­elning.

– Detta är en process vi sett länge, och det är bra att den fortsätter. En annan bra nyhet är att medellivsl­ängden fortsätter att öka, liksom att gapet mellan de som lever längst och de som lever kortast i världen minskar. Det betyder att människor får allt mer liknande förutsättn­ingar i livet.

Även John Wilmoth är säker på att befolkning­stillväxte­n kommer att fortsätta minska.

– Den sjunker i takt med sociala och ekonomiska framsteg, säger han. Utbildning och tillväxt, med andra ord, vilket vi ser i världen.

– Världens befolkning blir äldre, och det beror på att vi är friskare – det är i grund och botten goda nyheter, säger han. Wolfgang Lutz håller med.

– Denna utveckling betyder att vi inte ska betrakta 60- eller 70-åringar som så gamla längre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? John Wilmoth leder arbetet med FN:s befolkning­sanalyser.
John Wilmoth leder arbetet med FN:s befolkning­sanalyser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden