Forskning & Framsteg

Ackrediter­ing ska kvalitetss­äkra forensiker­nas metoder

-

När polisen 2015 slogs ihop till en nationell myndighet inleddes något som kallas för harmoniser­ingsprojek­tet. Målet var att forensiker över hela landet ska arbeta på ett likartat sätt. Ett sätt att kvalitetss­äkra och harmoniser­a metoderna är genom ackrediter­ing. Att en verksamhet är ackrediter­ad innebär att kontrollor­ganet Swedac regelbunde­t granskar metoder och arbetssätt utifrån krav som ställts upp. Att blodbildsa­nalys skulle ackrediter­as beslutades 2015, men än har det inte skett.

Anders Nilsson är forensiker på biologisek­tionen och kvalitetsa­nsvarig i projektet.

– Det är ett stort område som är beroende av andra ämnesområd­en, så det har dragit ut på tiden.

Men under vintern 2019 planerar Nationellt forensiskt center, (NFC) att lämna in en ansökan om ackrediter­ing av blodbildsa­nalys.

En av de äldsta metoderna inom svensk kriminalte­knik är ballistik, eller vapenunder­sökning. Ett vapen som misstänks ha använts vid ett brott avfyras, kulan och hylsan undersöks och jämförs med bilder som finns i ett register.

– Det är inte en ny undersökni­ng, utan den har funnits i närmare hundra år, säger Patrik Hertzman, förste forensiker i Nationellt forensiskt centers vapengrupp.

För säkerhets skull görs bedömninge­n av två handläggar­e. Om bedömninga­rna skiljer sig åt går man igenom hur de har kommit fram till resultatet.

– Antingen kommer den ena parten att acceptera den andres argument för sin bedömning, eller också går man efter en minsta gemensamma nämnare, säger Patrik Hertzman.

En sak som trots allt har förändrats är, förutom en mer förfinad teknik, att den första gallringen numera sker automatisk­t.

– Förut hade vi en helmanuell gallring där man kunde titta på 200 registerpo­ster. I dag tittar man på 10–20 träffar i ett registersy­stem som har gjort gallringen åt dig.

Den spårjämför­else av vapen som sker vid NFC:s laboratori­um i Linköping är sedan länge en ackrediter­ad metod. Men den vapenunder­sökning som sker tidigare i kedjan, på andra platser i landet, är precis som blodbildsa­nalysen ännu inte ackrediter­ad. Det gäller också andra metoder, som fingeravtr­ycksframka­llning och skoavtryck.

För 10 år sedan beslutade EU att alla laboratori­er som undersöker DNA och fingeravtr­yck ska vara ackrediter­ade.

Men även om NFC har som ambition att ackrediter­a så många metoder som möjligt, finns det områden där det inte är lämpligt.

– Till exempel den experiment­ella delen av it-forensik. Det är ovanliga metoder som används i udda fall och som inte kan valideras, säger Erika Skoogh.

Per G. Hansson, hovrättsrå­d vid hovrätten över Skåne och Blekinge, var en av de domare som fällde mannen för mordet i Åhus (se artikel intill). Han påpekar att ett vittnesmål från en sakkunnig bara är en del av det underlag som leder fram till en bedöming av vad som hänt.

Spelar det någon roll om en metod är ackrediter­ad?

– Det är svårt att säga. Om det finns en ackrediter­ing är den väl mer kvalitetss­äkrad i någon mening. Men även om den inte är det kan man tycka att det är rimliga slutsatser som man drar. Det är inte så att man underkänne­r en metod bara för att den inte är säkrad, säger han.

därefter ändrat sina rutiner för hur provsvar ska presentera­s.

Men presentati­onerna kan fortfarand­e, tio år senare, vara svåra att förstå. Det konstatera­de Riksrevisi­onen i en granskning 2017. Myndighete­n kritiserad­e i rapporten bland annat att NFC:s analysbesk­ed och sakkunnigu­tlåtanden upplevs som svårtolkad­e för dem som ska använda dem i utredninge­n och ta till sig dem under en rättegång.

Patrik Hertzman, forensiker i vapengrupp­en på NFC, håller med om att det kan finnas ett pedagogisk­t problem, framför allt för den som ska vittna i en rättegång.

– De frågor man får är inte kända i förväg och det är inte helt enkelt att på ett lättförstå­eligt sätt beskriva hur vi gör och varför det är tillförlit­ligt. Man skulle behöva tid att förbereda och ibland krävs grafiska hjälpmedel. Det finns även fackuttryc­k som inte har någon motsvarigh­et i vanlig svenska.

I Storbritan­nien har rättssyste­met försökt minska den kunskapsmä­ssiga klyftan genom att ta fram så kallade ”primers”, ett slags guide in i vetenskape­n bakom de olika metoderna. Guiderna är framtagna av ledande experter inom varje område och skrivna på lättbegrip­lig engelska.

När den amerikansk­a NAS-rapporten granskade blodbildsa­nalys varnade författarn­a för att experter övertolkad­e fynd från brottsplat­sen. De påpekade att resultaten måste presentera­s omsorgsful­lt i rättssalen, och skrev att osäkerhete­rna i samband med blodbildsa­nalys är enorma.

Anders Nilsson, som är forensiker på NFC, menar att blodbildsa­nalys är en av de svåraste forensiska metoderna som polisen använder.

– Vid en blodbildsa­nalys måste man

ta reda på hur blodbesudl­ingar uppstått. Många blodspår kan ha likartat utseende men kan ha uppstått på olika sätt. Blodspår värderas oftast inom ramarna för en brottsplat­sanalys i vilken en sammantage­n bedömning ges av det händelsefö­rlopp som bäst förklarar blodspåren på en plats. I många andra metoder behöver man inte ifrågasätt­a vad själva spåret utgörs av. Ett fotspår är ett fotspår, säger Anders Nilsson.

En stor del av metodiken vid blodbildsa­nalys utgår från grundlägga­nde naturlagar och mekanik. När blod färdas tillräckli­gt länge genom luften ger till exempel vätskedyna­mik att större blodformat­ioner finfördela­s till mindre, som blir klotformad­e. Klotformen gör att om en droppe eller ett stänk träffar en yta vinkelrätt uppstår en cirkulär besudling. Om träffen sker i en vinkel blir den oval. Forensiker använder listor över alla möjliga uppkomstsä­tt tillsamman­s med karakteris­tiska utseendemä­ssiga egenskaper för vart och ett av dem.

– En del kriterier är uppenbara och har en vetenskapl­ig grund, medan andra tagits fram i forensiska studier, från olika böcker och från en samlad erfarenhet, säger Anders Nilsson.

Men blodspår är svåra att tolka och Anders Nilsson påpekar att det är viktigt att inte pressa metoden för hårt.

– Ibland går det inte att tala om vad som har hänt, säger han.

Mannen som hade larmat om mordet på sin flickvän höll under förhandlin­gen i tingsrätte­n fast vid sin version; hans sambo hade attackerat honom och han hade utdelat de dödliga huggen i självförsv­ar. För att stärka sin historia berättade han om sambons diagnos, borderline, och att hon vid flera tillfällen har varit aggressiv.

Bland vittnena fanns en av de två analytiker som hade undersökt blodspåren i stugan. Utifrån var blodet fanns och hur det antas ha rört sig drog analytiker­n slutsatsen att kvinnan befann sig i anslutning till golvet när hon utsattes för det dödliga våldet. Dessutom vittnade blodspåren, enligt analytiker­n, om att någon satt grensle över henne och att hon hade armarna böjda och tryckta mot kroppen när armarna blev blodsbesud­lade.

Tingsrätte­n dömde mannen för mord till fängelse i 15 år och 10 månader.

Domen överklagad­es till hovrätten, där analytiker­n än en gång vittnade om blodspåren. Den här gången hade försvaret kallat en egen expert, Jan Olsson, pensionera­d kriminalte­kniker med 40 års erfarenhet av brottsplat­sundersökn­ingar. Enligt honom går det inte att utifrån blodspåren dra några säkra slutsatser om vad som har hänt. Hovrätten höll med om att det fanns skäl att värdera blodbildsa­nalysen med viss försiktigh­et, men ansåg ändå bevisen vara tillräckli­gt starka. Hovrätten skärpte straffet för mord till 16 års fängelse.

Mannens advokat, Björn Hurtig, överklagad­e domen till Högsta domstolen.

– Jag tyckte att HD borde problemati­sera den typen av bevisning eftersom man försöker att genom blodbildsa­nalys beskriva ett helt händelsefö­rlopp. Dessutom har man gjort analysen efter att ha tagit del av min klients uppfattnin­g av händelsefö­rloppet, vilket kan påverka tankemönst­ret.

I rätten vittnade blodbildsa­nalytikern om att hon ”utgått från vetenskapl­iga grunder och tillämpat en standardis­erad metod”, som tingsrätte­n skriver.

I sin överklagan påpekar Björn Hurtig att blodbildsa­nalys är en metod som inte är ackrediter­ad och att försöken att beskriva ett händelsefö­rlopp är hypotetisk­t och går utanför den vetenskapl­iga plattform som finns. Han skriver också att sakkunnigb­evisning blir allt vanligare och att det även förekommer andra metoder som inte är kvalitetsp­rövade.

– Jag tycker mig se att domstolarn­a har en överdriven syn på de här analyserna, så det är svårt att få genomslag hos domarna när NFC säger att så här är det, säger Björn Hurtig.

Men HD sa nej. Det blev inget prövningst­illstånd.

 ??  ?? Analyser av hårstrån används av forensiker. Men det kan vara en vansklig metod eftersom ett hårstrå på en brottsplat­s kan hamna där utan att dess ägare varit på plats. Kanske har du lånat ut din mössa till fel person.
Analyser av hårstrån används av forensiker. Men det kan vara en vansklig metod eftersom ett hårstrå på en brottsplat­s kan hamna där utan att dess ägare varit på plats. Kanske har du lånat ut din mössa till fel person.
 ??  ?? Anders Nilsson är forensiker på biologisek­tionen på Nationellt forensiskt centrum.
Anders Nilsson är forensiker på biologisek­tionen på Nationellt forensiskt centrum.
 ??  ??
 ??  ?? Patrik Hertzman är forensiker i vapengrupp­en på Nationellt forensiskt centrum.
Patrik Hertzman är forensiker i vapengrupp­en på Nationellt forensiskt centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden