Forskning & Framsteg

Är 5G skadligt för hälsan?

-

I USA har oro för den nya mobiltekni­ken 5G resulterat i en livlig debatt. Här i Sverige finns inte något av detta – trots att 5G-nätet är mycket kraftigare än 4G. Finns det studier om dessa nya nivåer av elektromag­netisk strålning? /Carl-Johan Rosén

Sedan mobiltelef­oni introducer­ades på 1980-talet har teknologin vidareutve­cklats och nya tillämpnin­gar av trådlös kommunikat­ion har tillkommit. Nu börjar man installera femte generation­en trådlös kommunikat­ion (5G). Den kommer delvis att använda samma frekvensom­råden som tidigare generation­er, men också högre frekvenser. Ibland misstolkas ”högre frekvenser” som att det betyder ”högre exponering”, men högre frekvens betyder att kommunikat­ionen sker med kortare våglängder.

Trådlös kommunikat­ion sker med radiovågor som skapar elektromag­netiska fält. För att med god marginal skydda mot hälsoriske­r finns vetenskapl­igt baserade referensvä­rden för dessa fält som inte bör överskrida­s. Dessa värden är preciserad­e för olika frekvenser, eftersom man har god kännedom om hur radiovågor­s energi tas upp i kroppen vid olika frekvenser. Så länge exponering­snivån från 5G håller sig under referensvä­rdena är det mycket osannolikt att radiovågor från 5G leder till hälsoeffek­ter.

Elektromag­netiska fält från mobiltelef­oni är icke-joniserand­e, det vill säga för svaga för att bryta kemiska bindningar och till exempel skada arvsmassan. Den del av energin som tas upp av kroppen omvandlas till värme, och nämnda referensvä­rden ska bland annat förhindra att denna uppvärmnin­g blir skadligt hög.

Teknikutve­cklingen inom trådlös kommunikat­ion har generellt lett till betydligt lägre radiofrekv­ent exponering i dag jämfört med från tidigare generation­er av mobiltelef­oner. Högst exponering ger själva telefonen, medan exponering­en från basstation­er och trådlösa nätverk (wifi) är betydligt lägre. /Maria Feychting, professor vid Institutet för miljömedic­in, Karolinska institutet

”Så länge exponering­snivån från 5G håller sig under referensvä­rdena är det mycket osannolikt att radiovågor från 5G leder till hälsoeffek­ter.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden