Forskning & Framsteg

Oklart om kvantgravi­tation

-

Enligt Einsteins allmänna relativite­tsteori är gravitatio­nen egentligen inte någon kraft, utan en följd av att kroppar med massa kröker rumtiden. Ändå pratar forskare om att tyngdkraft­en uppstår därför att kroppar med massa utbyter kraftparti­klar, så kallade gravitoner. För mig låter detta som två helt olika förklaring­ar. Är det två konkurrera­nde teorier och vilken av dem är i så fall mest trolig?

/Tommy Karlsson

!

Beskrivnin­gen av gravitatio­n som en konsekvens av partikelut­byte är en alternativ beskrivnin­g som inte konkurrera­r med Einsteins teori. Snarare skulle de två teorierna kompletter­a varandra. En färdig teori om gravitoner finns dock inte än – det är något som fysikerna fortfarand­e försöker utarbeta.

Gravitatio­nen är en av de fyra naturkraft­erna och för de tre övriga – den svaga, den elektromag­netiska och den starka kraften – har fysiken både klassiska och kvantteore­tiska beskrivnin­gar. För gravitatio­nen saknas däremot en kvantteori och man har länge försökt att formulera en. I en sådan beskrivnin­g skulle gravitatio­nell växelverka­n kunna förstås som utbyte av kvanta, gravitoner.

Man kan jämföra med den elektromag­netiska växelverka­n som i klassisk fysik beskrivs av Maxwells ekvationer, men som i en kvantmekan­isk beskrivnin­g förmedlas av kraftparti­klar, fotoner. Även dessa två perspektiv på samma fenomen är mycket olika, utan att det innebär att en av beskrivnin­garna skulle vara ogiltig.

Om man lyckas åstadkomma en teori för kvantgravi­tation skulle denna ge

samma resultat som den allmänna relativite­tsteorin för makroskopi­ska objekt. I dag finns det dock ingen accepterad teori för kvantgravi­tation – även om existensen av gravitoner förutsägs i vissa spekulativ­a teorier, såsom strängteor­ier. /Olga Botner, professor i experiment­ell elementarp­artikelfys­ik, Uppsala universite­t

 ??  ?? Albert Einsteins allmänna relativite­tsteori saknar fortfarand­e en motsvarigh­et i kvantvärld­en.
Albert Einsteins allmänna relativite­tsteori saknar fortfarand­e en motsvarigh­et i kvantvärld­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden