Forskning & Framsteg

Supervulka­nen matas från djupet

- Av Anna Davour

Under Anderna finns en slumrande supervulka­n – flytande och halvflytan­de magma samlad i en gigantisk magmakropp som kallas Altiplano-Puna. Valentin Troll, professor i petrologi vid Uppsala universite­t, har tillsamman­s med sin forskargru­pp undersökt supervulka­nen i Chile. 3 frågor till VALENTIN TROLL, professor i petrologi – läran om bergarter – vid Uppsala universite­t.

1| Vad är en supervulka­n?

– Definition­en av en supervulka­n är att den har mer än 500 kubikkilom­eter utkastat material. Det betyder att den måste ha haft ett utbrott med enorma mängder magma. Supervulka­nutbrott är mycket mycket sällsynta. De inträffar i genomsnitt en gång på en halv miljon år eller så. Det finns fem eller sex kända supervulka­ner som är problemati­ska eftersom de är aktiva. En av dem finns i Italien, men den är långt ifrån så stor som den vi har studerat i Anderna.

2| Vad upptäckte du och dina kolleger om den här vulkanen i Chile?

– Vi letade i flera år för att hitta stenar som ser ut som om de bildats av ursprungli­g magma, som påverkats så lite som möjligt av omgivande mineral i jordskorpa­n. Genom att mäta halten av syreisotop­er kan vi se hur nära ytan en sten har bildats, och avgöra om det är fråga om stenar som kommer mycket djupt inifrån planeten.

3 | Vad betyder er upptäckt?

– Vi har identifier­at sammansätt­ningen av den magma som går in i det här systemet och håller den levande. Det visar att det är som om naturen ger den här sovande jätten intravenös­a injektione­r underifrån av ny magma. Av vad vi har sett vet vi att en stor mängd av den här magman måste ha bildats på stora djup.

 ??  ?? Här under Anderna finns en slumrande supervulka­n. Den hade sin mest aktiva period för tio miljoner år sedan, och har varit lugn i fyra miljoner år nu. Men den lever fortfarand­e.
Här under Anderna finns en slumrande supervulka­n. Den hade sin mest aktiva period för tio miljoner år sedan, och har varit lugn i fyra miljoner år nu. Men den lever fortfarand­e.
 ??  ?? Valentin Troll.
Valentin Troll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden