Forskning & Framsteg

MATRESTER AVSLÖJAR ÅLDER PÅ KERAMIK

- Av Mats Karlsson

Forntida keramik är ofta svår att datera, men brittiska forskare har tagit fram en ny metod för kol-14-analys av matrester i kärl som hittas vid utgrävning­ar.

Keramik är ett mycket vanligt fynd när arkeologer gräver ut bosättning­ar. Om det saknas material att kol-14-datera brukar de använda keramikens utseende för att grovt fastställa vilken period fynden kommer ifrån.

Det finns alltså ett behov av en mer exakt datering. Forskare från University of Bristol menar att de nu har funnit en lösning på problemet. Forskargru­ppen använder fettsyror, spår av matrester, i krukorna eller på krukskärvo­r. Tidigare har de bara kunnat ge svar på vad människorn­a ätit. Nu tas syrornas kol till vara för datering. Det har tidigare inte varit möjligt, då det krävts större mängder kol för att göra en kol-14-analys.

– Att kunna direktdate­ra arkeologis­k keramik är något av en helig graal inom arkeologin. Den nya metoden bygger på en idé jag haft i över 20 år, säger forsknings­ledaren Richard Evershed, professor vid universite­tet i Bristol.

Den nya analysen görs med keramikbit­ar på 1–10 gram, som pulvrisera­s så att fettsyror kan utvinnas på kemisk väg. Olika typer av fettsyror skiljs sedan åt med gaskromato­grafi, det vill säga att de värms upp så att de avdunstar och stiger i en kolonn. Den fettsyra man vill använda fångas upp och kondensera­s.

Den här krukan från en trolig kultplats nära vallanlägg­ningen Gudings slott i Eke socken på Gotland, hoppas svenska arkeologer att det brittiska forskarlag­et tar sig an.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden