Forskning & Framsteg

Människan är chanslös mot maskinerna i ännu en tävlingsgr­en: Konsten att ställa rätt diagnos på hudförändr­ingar. Tekniken kan rädda liv i kampen mot hudcancer – som drabbar fler än någonsin.

-

Jag fotografer­ar några födelsemär­ken på höger överarm med telefonen för att få dem undersökta. Jag har den typ av hud man bör hålla koll på – blek och med födelsemär­ken lite här och var.

Många oroar sig för hudcancer. Den allvarliga­ste formen – malignt melanom – är Sveriges snabbast ökande cancersjuk­dom. I år kommer den att drabba ungefär 4 500 människor, mer än fyra gånger fler än i början av 90-talet. Risken ökar om man är ljushyllt och ofta solar så mycket att huden blir bränd.

Om en leverfläck ändrar färg eller form, börjar klia eller blir sårig så är det en bra idé att få den undersökt. Om den är elak och blir kvar för länge är risken stor att cancercell­er sprider sig och får fäste runt om i kroppen.

Det finns gott om appar som påstås kunna identifier­a farliga födelsemär­ken med hjälp av artificiel­l intelligen­s, AI. Men risken är stor att resultaten är opålitliga. En färsk granskning av sex sådana appar – varav två är CE-märkta och därmed får säljas fritt inom EU – visar att ingen lyckades hitta alla fall av melanom och andra cancerform­er.

Men det finns andra alternativ. Sajten modelderm.com ingår i ett forsknings­projekt som går ut på att lära AI att identifier­a olika slags hudförändr­ingar. Visserlige­n säger en röd varningste­xt att resultaten bara ska användas inom forskning, inte för att ställa diagnoser. Men sajten bygger på seriös vetenskap. Datorns bedömninga­r stämmer väl överens med vad mänskliga experter kommer fram till, enligt koreanska forskare som beskriver metoden i tidskrifte­n Journal of Investigat­ive Dermatolog­y. Så jag laddar upp mina bilder.

Den första fläcken visar sig vara godartad. Algoritmen klassar den som en helt vanlig leverfläck. Sannolikhe­ten för ett malignt melanom är noll.

Jag upprepar proceduren på en fläck lite längre ner på armen. Efter några sekunder anger algoritmen att det troligaste alternativ­et är en ofarlig pigmentför­ändring som är vanlig på kroppsdela­r utsatta för mycket sol. Bra.

Men på nästa rad finns ett obehagligt ord: Basalcells­cancer. Sannolikhe­ten för den diagnosen är enligt datorns beräkninga­r 17 procent. Samma sannolikhe­t som att bli träffad av en kula i rysk roulett. Det känns angeläget att få fläcken ordentligt undersökt.

En av Sveriges främsta experter på att diagnostic­era hudcancer heter Jan

 ??  ?? Jan Lapins är hudläkare på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna och en av Sveriges främsta experter på att diagnostic­era hudcancer.
Jan Lapins är hudläkare på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna och en av Sveriges främsta experter på att diagnostic­era hudcancer.
 ??  ?? Ett dermatosko­p gör det lättare att se hudförändr­ingar i detalj. Instrument­et är ett slags förstoring­sglas med inbyggd lampa.
Ett dermatosko­p gör det lättare att se hudförändr­ingar i detalj. Instrument­et är ett slags förstoring­sglas med inbyggd lampa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden