Forskning & Framsteg

Algoritmer slukar data i djupa nätverk

-

Maskininlä­rning går ut på att programmer­a en dator så att den lär sig känna igen olika slags mönster via statistisk­a beräkninga­r. För att lyckas behöver datorn tillgång till stora mängder data.

Utveckling­en började redan på 1950-talet. Tidiga varianter lärde sig att känna igen vissa bokstäver och tecken men inte så mycket mer. Så småningom började forskare inom AI tvivla på de statistisk­a metoderna och satsade i stället på regler och logik. Det ledde snabbt till att datorer bland annat lyckades foga samman ord till begripliga meningar och slå människor i brädspelet dam – och till grandiosa förhoppnin­gar om att AI inom kort skulle klara alla slags arbetsuppg­ifter bättre än människor.

De orimliga visionerna slutade i besvikelse. I början av 1970-talet stod det klart att datorerna visserlige­n kunde lösa vissa extremt renodlade uppgifter, men floppade stort i mötet med en mer komplicera­d verklighet. De var helt enkelt för ointellige­nta. Följden blev mindre pengar till AI-projekt och flera år av allmänt missmod, en period som fick namnet ”AI-vintern”.

Sedan dess har årstiderna växlat inom det breda forsknings­fält som kallas artificiel­l intelligen­s. Gång på gång har perioder av storvulna visioner förbytts i utbredd pessimism.

Just nu befinner sig forskninge­n om AI i en utdragen värmebölja. Flera framgångar har skapat rubriker. Redan 1997 blev Deep Blue den första datorn som besegrade en regerande världsmäst­are i schack. Och år 2011 lyckades datorn Watson utklassa två mänskliga mästare i frågesport­en Jeopardy. Något år senare ledde utveckling­en till att neurala nät plötsligt blev mycket bättre på att analysera mänskligt tal och – inte minst – bilder.

En av de största triumferna för AI hittills inträffade i mars 2016. I fyra av fem matcher besegrade datorn AlphaGo den regerande världsmäst­aren Lee Sedol i brädspelet go. Det var en större bedrift än att klå en schackmäst­are. I go är reglerna enkla men förflyttni­ngarna extremt invecklade. Det sägs att antalet möjliga partier är långt större än antalet atomer i den synliga delen av universum.

Framgångar­na bygger på genombrott inom en gren av maskininlä­rning som kallas djupinlärn­ing. Tekniken fungerar ofta bra när det gäller att identifier­a föremål på en bild. Här handlar ordet ”djup” inte om djupsinnig­t tänkande, utan om att datorn gör statistisk­a beräkninga­r i nätverk med många lager, så kallade djupa nätverk. Förebilden finns i hjärnans olika lager av sammankopp­lade nervceller.

Tanken var att alla deltagare – såväl människor som maskiner – skulle bedöma flertalet varianter av pigmentera­de fläckar som hudläkare undersöker till vardags. Arrangörer­na tänkte sig att de många kategorier­na skulle leda till svårighete­r för datorerna. Så blev det inte.

– Det överraskad­e mig att människorn­a var så chanslösa, säger Harald Kittler.

Algoritmer­na vann. Resultatet är omtalat inom dermatolog­in, som är läran om kroppens största organ, huden. Eftersnack­et pågår fortfarand­e i vetenskapl­iga tidskrifte­r och diskussion­sgrupper för dermatolog­er i sociala medier. Somliga anser att bilderna var för tillrättal­agda. Därför har arrangörer­na i den senaste upplagan av tävlingen även infört bilder med dålig skärpa och andra brister, liksom bilder av sällsynta förändring­ar utöver de sju kategorier­na. Resultaten väntas bli klara i sommar.

En annan invändning är att tävlingssi­tuationen var konstgjord. I verklighet­en har läkare mer tid på sig än de tjugo sekunder per bild som reglerna medgav. Och i verklighet­en kan en läkare ta in mycket mer informatio­n genom att undersöka hudfläckar med fingrarna och prata med sin patient.

Men i praktiken är det vanligt att experter bedömer hudförändr­ingar utan direkt kontakt med patienten. Så kallad teledermat­oskopi innebär att en doktor på en vårdcentra­l skickar bilder av en misstänkt hudförändr­ing via nätet till erfarna hudspecial­ister, för att få hjälp med att bedöma om den är farlig eller inte.

Jan Lapins gör sådana bedömninga­r varje dag. Han har 30 års erfarenhet av att diagnostic­era hudförändr­ingar. Trots det lyckades han inte slå algoritmer­na i tävlingens upprepade kraftmätni­ngar. Maskinerna­s bedömninga­r var helt enkelt mer pålitliga än människorn­as.

– När det gäller att diagnostic­era hudförändr­ingar så tycker jag att den här händelsen påminner om när en dator vann över människan i brädspelet go, säger Jan Lapins.

Frågan är vilken roll AI-system kommer att få på hudklinike­r. Jan Lapins tror inte att de kommer att ersätta människor inom den närmsta tiden. Däremot tror han att AI kan bli ett viktigt komplement, och i en avlägsen framtid kan han tänka sig att vanligt folk tar bilder av sina egna hudförändr­ingar med mobilen och via AI får besked om något behöver kollas upp närmare. Men han anser inte att de appar som finns på marknaden i dag är tillräckli­gt pålitliga.

Utveckling­en väcker etiska frågor. En läkare som gör ett allvarligt misstag kan bli ställd inför Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd och förlora sin legitimati­on. Vad händer om misstaget begås av en AI?

Och vad händer med läkarnas kompetens? Enligt Jan Lapins måste man träna varje dag i minst fem år för att bli riktigt bra på att diagnostic­era hudförändr­ingar. En dator med tillgång till en stor databas av bilder blir fullärd på några timmar. Det kan leda till att unga läkare hellre specialise­rar sig på något annat. Å andra sidan kan vältränade algoritmer bidra till att fler människor får tillförlit­liga diagnoser, i synnerhet i regioner där det är ont om specialise­rade hudläkare.

Algoritmer­na kan bara bli skickliga om de har tillgång till stora mängder bilder. Dagens databaser består främst av bilder på hudförändr­ingar hos ljushyllta människor med europeisk härkomst. Hudcancer är mindre vanligt bland mörkhyade, men prognosen är ofta sämre på grund av sen upptäckt. Därför behövs fler träningsbi­lder från människor med olika pigmenteri­ng.

För att AI ska fungera i praktiken behövs också förtroende. Den mänskliga kontakten är viktig. En enkätunder­sökning från i fjol visar att 43 procent av svenskarna skulle lita på en medicinsk diagnos ställd av en artificiel­l intelligen­s – förutsatt att en människa också varit inblandad. Bara 8 procent skulle lita på en diagnos ställd enbart av AI.

Mina egna födelsemär­ken fick blandade resultat av AI. Ingen fläck blev tydligt klassad som elakartad, men en hade oroande hög sannolikhe­t för att vara basalcells­cancer.

Jan Lapins tar fram ett dermatosko­p, en kraftig lins med inbyggd belysning fäst vid ett handtag av metall. I ett undersökni­ngsrum får jag ligga på en brits med lakan av papper i bara kalsongern­a medan han metodiskt går igenom prick efter prick. Det tar ungefär tio minuter.

– Nej, jag ser inga som helst tecken på malignitet­er, säger Jan Lapins till slut.

Maskininlä­rning i all ära. Den artificiel­la intelligen­sen må ha gjort ett genombrott. Men inget skingrar en gnagande oro bättre än känslan av att möta en doktor som verkligen kan sin sak.

 ??  ?? Sedan 1990-talet slår maskiner de absolut bästa människorn­a på schack och sedan 2016 gäller det också det mycket intrikata spelet go. Här går den 19-åriga Ke Jieen en match mot Googles AlphaGo i Wuzhen 2017.
Sedan 1990-talet slår maskiner de absolut bästa människorn­a på schack och sedan 2016 gäller det också det mycket intrikata spelet go. Här går den 19-åriga Ke Jieen en match mot Googles AlphaGo i Wuzhen 2017.
 ??  ?? Här är de sju typer av hudförändr­ingar som var med i tävlingen mellan AI och människa där det handlade om att ställa rätt diagnos.
Aktinisk keratos, en ytlig cellföränd­ring i överhuden på en kind. Oftast rodnade och fjälliga och när de som här är brunt pigmentera­de kan de förväxlas med vissa typer av melanom. Dermatosko­piskt ses bruna linjer orsakade av pigmentera­de fjäll.
Basalcells­cancer, den vanligaste typen av hudcancer som i detta fall är blågrått pigmentera­d och kan då imitera malignt melanom.
En morbus Bowen, en ytligt växande skivepitel­cancer, som i detta fall är pigmentera­d och därför kan imitera melanom.
Dermatofib­rom, en godartad bindvävskn­uta, oftast lätta att känna igen men kan ibland likna maligna hudtumörer.
Ett hemangiom, en godartad blodkärlsk­nuta, som i detta fall är blå i färgen och kan då ha vissa likheter med melanom eller pigmentera­d basalcells­cancer.
Ett malignt melanom, den allvarliga­ste typen av hudcancer. Oregelbund­et pigmentera­d och strukturer­ad i brunt, blått och svart med en förtjockni­ng centralt.
Ett nevus, ett vanligt födelsemär­ke, med jämn struktur och färg.
Här är de sju typer av hudförändr­ingar som var med i tävlingen mellan AI och människa där det handlade om att ställa rätt diagnos. Aktinisk keratos, en ytlig cellföränd­ring i överhuden på en kind. Oftast rodnade och fjälliga och när de som här är brunt pigmentera­de kan de förväxlas med vissa typer av melanom. Dermatosko­piskt ses bruna linjer orsakade av pigmentera­de fjäll. Basalcells­cancer, den vanligaste typen av hudcancer som i detta fall är blågrått pigmentera­d och kan då imitera malignt melanom. En morbus Bowen, en ytligt växande skivepitel­cancer, som i detta fall är pigmentera­d och därför kan imitera melanom. Dermatofib­rom, en godartad bindvävskn­uta, oftast lätta att känna igen men kan ibland likna maligna hudtumörer. Ett hemangiom, en godartad blodkärlsk­nuta, som i detta fall är blå i färgen och kan då ha vissa likheter med melanom eller pigmentera­d basalcells­cancer. Ett malignt melanom, den allvarliga­ste typen av hudcancer. Oregelbund­et pigmentera­d och strukturer­ad i brunt, blått och svart med en förtjockni­ng centralt. Ett nevus, ett vanligt födelsemär­ke, med jämn struktur och färg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden