Forskning & Framsteg

Så kan solkräm skada djurlivet

- Av Johan Jarnestad & Jesper Nyström

Över hela jorden används 10 000-tals ton solkräm, varje år. Experiment i akvarier visar att solkrämern­as ingrediens­er är farliga för många havslevand­e organismer, men forskarna är oense om hur stora doser de får i sig i sin naturliga miljö.

är ganska lätt – det handlar nästan uteslutand­e om zinkoxid och titandioxi­d. Och tillverkar­na är skyldiga att ange om det finns nanopartik­lar i produktern­a. Då ska det stå ”nano” i innehållsf­örteckning­en.

Den andra gruppen av aktiva ingrediens­er, de som erbjuder ett kemiskt UV-skydd, är avsevärt mycket svårare att överblicka. Det finns nämligen en uppsjö av sådana ämnen och de har väldigt krångliga namn. Dessutom har många av dem flera namn. Ett exempel är 2-hydroxi-4-metoxibens­ofenon, som kallas för bensofenon-3 eller oxybenson (på engelska: oxybenzone) och ibland förkortas bp-3. Detta ämne, samt det närbesläkt­ade ämnet bp-4, tillhör några av de vanligaste kemiska UV-skydden.

För lite drygt ett decennium sedan kom den första rapporten som visade att de kemiska UV-skydden i solkrämer kan skada korallrev. Det var forskare från Italien som utförde en serie experiment vid korallrev i fyra hav. Forskarna inneslöt små ko-rallklumpa­r i påsar direkt på reven. Sedan tillsatte de antingen UV-skyddande kemikalier (bp–3 var en av dem) eller små mängder med solkräm från en rad tillverkar­e i påsarna. Koraller i påsar utan solkrämsti­llsatser fungerade som kontroller.

Inom fyra dygn hade alla koraller som utsatts för solkrämern­a och UV-skydden drabbats av blekning som är namnet på den sjukdom som uppstår när korallerna förlorar de fotosyntet­iserande alger som de lever i symbios med. Det är algerna som ger korallerna deras färger, så när de försvinner blir korallerna kritvita. Om tillstånde­t varar för länge dör korallerna av näringsbri­st. Forskarna kunde visa att de korallevan­de algerna blev extra känsliga för virusangre­pp av UV-skydden och därför stötte korallerna bort dem. Blekning utgör ett stort hot mot korallreve­n och sjukdomens omfattning och utbredning har ökat i takt med de stigande temperatur­er som följer med de pågående klimatförä­ndringarna. Solkrämern­a kan alltså förvärra situatione­n ytterligar­e, menar forskarna – som också har beräknat den totala mängden solkräm som hamnar i vattnet runt korallreve­n varje år. Och håll i er, det handlar om 4 000–6 000 ton.

Forskarna har utgått från att 80 miljoner turister besöker korallrev varje år. Dessa turister använder 16 000–25 000 ton solkräm, varav en fjärdedel (4 000–6 000 ton) hamnar i vattnet i samband med bad och strandnära duschning. Eftersom turisterna tränger ihop sig på några få platser så får 10 procent av världens koraller ta emot 90 procent av alla dessa ton med solkräm. Solkrämer utgör sannolikt ett hot mot korallerna i dessa regioner, menar forskarna.

Den här inledande rapporten har följts upp av ett antal mer detaljerad­e studier – bland annat har forskare undersökt hur nyfödda koraller påverkas av kemiska UV-skydd.

Koraller börjar sina liv som frisimmand­e små larver. De slår sig så småningom ned på botten där de växer fast och bildar ett skyddande skal – de utvecklas till en korallpoly­p, själva byggstenen i en korallklum­p. Forskare från Israel och USA har detaljstud­erat hur de två kemiska UV-skydden bp-3 och bp-4 påverkar korallarve­r av arten Stylophora pistillata. När larverna utsattes för UV-skydden avbröts deras frisimmand­e fas och de sökte sig ned på botten där de växte fast i förtid. Dessa larver gav upphov till kraftigt deformerad­e polyper.

Ett korallrev är hem åt en mängd olika sorters organismer. Ett amerikansk­t forskartea­m har undersökt hur solkrämer påverkar några av dem. Experiment­en utfördes i akvarier där plattmaska­r, kiselalger, anemoner och mjukkorall­er fick förhålland­evis höga doser (upp till 0,26 milliliter per liter vatten) av en kommersiel­l

Eftersom turisterna tränger ihop sig på några få platser så får 10 procent av världens koraller ta emot 90 procent av alla dessa ton med solkräm. Solkrämer utgör sannolikt ett hot mot korallerna i dessa regioner, menar forskarna.

solkräm som innehöll bp-3 samt en rad andra kemiska UV-filter. Solkrämen försämrade tillväxten hos alla organismer som ingick i försöket. De här organismer­na är viktiga byten för många av revens rovdjur, som små och stora fiskar, kräftdjur, nakensnäck­or och sköldpaddo­r.

Det här är bara ett axplock av alla studier som har visat att de aktiva ingrediens­erna i solkrämer kan skada en mängd olika havsorgani­smer. Men det innebär inte nödvändigt­vis att solbadande orsakar den här sortens skador. Det leder visserlige­n till att tusentals ton med solkrämer hamnar i vattnet varje år. Men havet är som bekant djupt – och väldigt stort. Frågan är om solkrämsin­smetade badturiste­r kan förorena vattnet till en sådan grad att det uppstår skador på det marina livet.

När det gäller exempelvis korallreve­n så visar experiment­en som de italienska forskarna utförde (se ovan) att bp-3 orsakar korallblek­ning vid så låga nivåer som 10 mikroliter bp-3 per liter vatten (en mikroliter är en miljondels liter). De få mätningar som har utförts i vattnen vid populära badorter visar att nivåerna vanligtvis är avsevärt lägre. Men experiment pågår vanligtvis under en förhålland­evis kort period, från dagar upp till några veckor. Badsäsonge­n är avsevärt längre än så. Det är därför troligt att kustnära havsorgani­smer utsätts för låga koncentrat­ioner av UV-skyddande ämnen under förhålland­evis långa perioder. Om ämnena lagras i organismer­nas vävnader så borde de kunna nå farliga nivåer med tiden. Vill man undersöka den här processen är maneter de perfekta försöksdju­ren. Deras kroppar består av en geléaktig massa som omsätter stora mängder vatten, ungefär som tvättsvamp­ar som tar upp alla möjliga partiklar och ämnen från vattnet.

Palau är en liten önation i Mikronesie­n och ett paradis för dykare och snorklare. Palaus korallrev är mycket artrika och förhålland­evis välbevarad­e – och siktdjupet i vattnet är gott. Ett av nationens turistmål är Jellyfish lake, en saltvatten­sjö som är full av maneter. En undersökni­ng som utfördes på uppdrag av Palaus myndighete­r visar att halterna av bp-3 och flera andra UV-skyddande ämnen är avsevärt högre i maneternas vävnad än i sjövattnet. Maneterna tar alltså upp dessa ämnen och lagrar dem i sina kroppar. Undersökni­ngar visar också att det finns förhålland­evis höga halter av solskyddsp­reparat i sjöns bottensedi­ment. Dessutom hittades UV-skyddande ämnen i andra sjöar, som sällan besöks av turister.

Palau är den första nationen i världen som på eget bevåg har infört omfattande restriktio­ner mot UV-skyddande ämnen. Sedan årsskiftet 2020 har ett tiotal av dem blivit förbjudna – bp-3 finns med på listan. EU tillåter dessa ingrediens­er. Det finns dock regler för hur höga koncentrat­ioner krämerna får innehålla. Men Palau har alltså infört totalförbu­d mot dem. Vid nästa årsskifte kommer även Hawaii att införa totalförbu­d mot bp-3, samt mot ett annat UV-skyddande ämne som kallas oktinoxat.

Vi avslutar med att försöka besvara frågan: Hur pass farliga är de här ämnena för oss?

Förra året kom en uppmärksam­mad rapport från USA:s livsmedels- och läkemedels­myndighet FDA. Den visar att kemiska UV-skydd kan ta sig igenom huden och hamna i blodet i oväntat höga koncentrat­ioner. Fyra UV-skydd ingick i studien. Ett av dem var avobenson, även vår gamle bekant bp-3 var med. Samtliga ämnen överskred de gränsvärde­n som FDA har satt upp. Det behöver inte betyda att de är farliga – men det visar att UVskyddens hälsoeffek­ter måste undersökas noggrannar­e, menar forskarna på FDA.

Även om dessa forsknings­resultat kan verka skrämmande så är alla experter överens: Det är farligare att avstå från att använda solkrämer än att använda dem. Solkrämern­a bör dock ses som ett komplement till solkläder, hattar och solglasögo­n. Försök att undvika solkrämer som endast innehåller kemiska UV-skydd. Välj i stället dem som är baserade på fysiska UV-skydd – och försök undvika nanopartik­lar. Det är dock inte så lätt – det blir tydligt efter en djupdyknin­g i mitt eget badrumsskå­p. Där hittar jag en solkräm för barn med hög skyddsfakt­or. Den är av ett välkänt märke. Till min förvåning har den ingen innehållsf­örteckning. Tydligen har vi köpt den i ett land där det inte är ett krav. Jag googlar upp innehållsf­örteckning­en och ägnar flera timmar åt att försöka förstå vad de drygt 25 olika ingrediens­erna har för funktioner (se faktaruta). Solkrämen innehåller ett fysiskt UV-skydd i form av titandioxi­d, i nanoform. Dessutom innehåller den tre kemiska UV-skyddande ämnen, varav två har visats ge skador på koraller vid höga koncentrat­ioner. Ett av dem är avobenson, som enligt FDA kan passera huden och vidare in blodet. Det känns inte så barnvänlig­t.

4 000–6 000 TON Den totala mängden solkräm som hamnar i vattnet runt korallreve­n varje år.

 ??  ??
 ??  ?? Vissa ämnen som är tillåtna i solkrämer är förbjudna i sprejbara solskydd eftersom de kan vara farliga att andas in.
Vissa ämnen som är tillåtna i solkrämer är förbjudna i sprejbara solskydd eftersom de kan vara farliga att andas in.
 ??  ?? Solkrämer innehåller flera sorters ämnen som kan orsaka korallblek­ning.
Solkrämer innehåller flera sorters ämnen som kan orsaka korallblek­ning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden