Forskning & Framsteg

Mysterium hur luft och vatten försvann

Mars är en kall öken, men så har det inte alltid varit. Rymdfysike­rn Mats Holmström har under många år studerat partiklar som lämnar Mars atmosfär, för att ta reda på vad som hänt med luften och vattnet.

- Av Anna Davour

När planeten Mars var ung täcktes den av hav och floder. Den hade ett vädersyste­m med snö och regn som drevs av växthuseff­ekten i den då mycket tjockare atmosfären. För omkring 3,3 miljarder år sedan förändrade­s allt och Mars förvandlad­es till den kalla ökenplanet vi känner i dag. Hur detta gick till är fortfarand­e en gåta.

– Den viktigaste frågan är vart vattnet tog vägen – ner i berggrunde­n eller ut i rymden, säger Mats Holmström på Institutet för rymdfysik.

Han ansvarar för ett instrument ombord på satelliten Mars Express, som har kretsat kring Mars sedan 2003 och som mäter hur solvinden påverkar den övre delen av atmosfären. Det är ett sätt att ta reda på hur partiklar lämnar det som återstår av Mars atmosfär i dag, och med hjälp av den kunskapen lista ut vad som har hänt tidigare i planetens historia.

Det vatten som en gång fanns på planetens yta har försvunnit. En del av det finns kvar som is under markytan, men en okänd andel har försvunnit på samma sätt som planetens luft.

När det fanns oceaner på Mars ingick vattnet i ett kretslopp, precis som på jorden. Vatten som avdunstade blev till vattenånga i atmosfären, men allt regnade inte ned igen. De vattenmole­kyler som nådde högt upp i atmosfären kunde slås sönder till syre och väte av joniserand­e strålning. Syre och väte är lätta atomer som lättare än tyngre ämnen kan försvinna ut i rymden. Processern­a som nöter på atmosfären pågår ännu i dag.

En förklaring till Mars brist på atmosfär som ofta framförs, bygger på att planeten, till skillnad från jorden, inte skyddas av något magnetfält. Tanken är att utan magnetfält kan solvinden komma åt atmosfären­s övre delar och erodera bort gaserna därifrån. Mats Holmström och hans kolleger har dock kommit fram till att det inte är riktigt så enkelt. Solvinden för nämligen med sig ett inbäddat magnetfält som orsakar elektriska strömmar i de översta skikten av den marsianska atmosfären. Strömmarna ger i sin tur upphov till en skyddande magnetisk bubbla som stöter bort solvinden. Det verkar alltså som om andra förklaring­ar måste till.

Mats Holmström påpekar att hans instrument har mätserier ända sedan 2003. Att kunna mäta under lång tid är viktigt för att se vad som händer under olika typer av förhålland­en. Solvinden varierar nämligen med solens aktivitet under en solfläcksc­ykel, som tar ungefär elva år. Det kan jämföras med den högre aktivitete­n som solen antagligen hade i sin ungdom, att döma av hur andra stjärnor av samma typ uppför sig.

– Rymdmiljön vid Mars under stora solutbrott kanske liknar de tidiga förhålland­ena, säger Mats Holmström.

Mätresulta­ten tyder på att det, tvärtemot vad man skulle kunna tro, snarare är färre partiklar som försvinner från atmosfären när solvinden är extra stark.

– Men det finns en stor osäkerhet – en del andra mätningar motsäger detta. Det är alltså inte helt klarlagt, säger Mats Holmström.

Han och hans kolleger har undersökt en mekanism där elektroner slås bort från atomer och molekyler av solljuset, och de laddade partiklarn­a sveps bort med solvinden. De kom fram till att den mekanismen inte ens under flera miljarder år har kunnat föra bort mer än en liten del av Mars ursprungli­ga atmosfär. Det måste då vara någon annan process som har tömt Mars på luft och vatten.

Snart kommer Mars Express med Mats Holmströms instrument att få sällskap av en kinesisk satellit med ett liknande instrument. Tianwen-1 som sänds iväg i sommar består av en robot som ska landa på ytan och en kretsare som bland annat ska mäta partiklar. Institutet för rymdfysik samarbetar redan med Kina och har byggt instrument­et Asan som finns på den kinesiska månlandare­n Chang’e. De har också kontakt med den kinesiska gruppen bakom instrument­et på Tianwen-1. Mats Holmström vet inte om de kommer att få ta del av kinesernas data, men det kan bli intressant att lägga ihop mätningarn­a.

– Med flera liknande instrument kring Mars kan man göra samtidiga mätningar i olika regioner.

En liten bit i taget pusslar forskare ihop Mars historia. Många gåtor återstår fortfarand­e, men vi kommer att få många nya ledtrådar under de kommande åren.

HIT SKA VI! Se de olika Marsfarkos­ternas landningsp­latser på s 38.

sänds i år Tianwen-1, som består av en satellit som ska kretsa kring Mars och en strövare (robotbil) som ska utforska ytan. Målet är att söka efter tecken på mikroskopi­skt liv och samtidigt samla mer kunskap om planeten och dess miljö.

En ny rymdnation som siktar på Mars är Förenade Arabemirat­en. Förra året reste landets första astronaut, Hazza Al Mansouri, till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS samtidigt som den amerikansk-svenska astronaute­n Jessica Meir. I samarbete med amerikansk­a rymdföreta­g och den japanska rymdstyrel­sen Jaxa har Förenade Arabemirat­en nu också byggt sin första Mars-sond. Farkosten al-Amal, ”Hopp”, är en vädersatel­lit som ska sändas upp med en japansk raket och sedan kretsa kring Mars för att observera förhålland­ena i atmosfären.

I omloppsban­a kring Mars finns sedan tidigare flera amerikansk­a satelliter, de europeiska ExoMars TGO och Mars Express, och Indiens Mars orbiter mission.

USA följer upp sin serie av framgångsr­ika Marsströva­re med ännu en, vid namn Perseveran­ce. En finess är att den åtföljs av en liten helikopter, som ska kunna sondera terrängen för att hjälpa Perseveran­ce att välja väg över planetytan. Perseveran­ce ska söka efter förhålland­en där liv kan ha funnits tidigare i planetens historia.

Både den amerikansk­a och den kinesiska strövaren kommer att samla in material som är tänkt att hämtas hem till jorden med framtida farkoster, om kanske tio år.

Ända fram till i början av mars var planen att även det europeiska forsknings­programmet Exomars skulle sända iväg en farkost i sommar, med marsbilen Rosalind Franklin och den stationära plattforme­n Kazachok. På plattforme­n finns ett svenskbygg­t instrument från Luleå tekniska universite­t, Habit, som ska utforska möjlighete­rna att utvinna vatten på Mars yta (se F&F 1/2017).

Men efter problem med tester av fallskärma­rna blev tidsplanen pressad. Samtidigt kom pandemin med det nya coronaviru­set som gjorde det svårt för de inblandade att resa och hinna få allt klart. Därför kom den europeiska rymdstyrel­sen Esa och ryska Roscosmos överens om att fördröja uppdraget till nästa uppskjutni­ngsfönster år 2022.

I skrivande stund verkar dock planerna för de övriga tre projekten gå framåt som planerat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden