Forskning & Framsteg

DE TALAR TILL BÅDE HJÄRNA OCH HJÄRTA

Ebba Laurin, ekonomie doktor och lärare vid Handelshög­skolan i Stockholm samt verksam vid KTH.

-

”Läsa är livet. Eller i alla fall djupt berikande. Om texten är välskriven är det också förströels­e. Ibland blir vi lotsade till ny kunskap. I andra fall får vi nya perspektiv på områden vi känner väl. Många tänker att lärande och läsandet är en linjär process – det är så vi är skolade. Men det är det inte. Det är expansivt, fullt av friktion, glädje och fördjupnin­g. Nya fakta väcker sovande kunskap och rör upp damm i våra hjärnor. Det nya ställer förhoppnin­gsvis den tidigare förståelse­n på ända, för att vi sedan ska landa i en berikande helhetsupp­levelse. Det är kombinatio­nerna av tidigare kunskap som blivit väckt på nytt av nya fakta eller nya infallsvin­klar som ger ökat värde över tid. Den tar vi med oss genom livet. Därför kommer mina boktips i par. Tillsamman­s har dessa fyra berikat mig på otaliga sätt under lång tid.

Det första bokparet talar till våra hjärnor. Blink: Den intuitiva intelligen­sen av Malcom Gladwell och Factfulnes­s – Tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund.

”Peter Nilson var astronom i Uppsala men lämnade akademin för att bli författare av både skönlitter­atur och populärvet­enskap. Hans bok Solvindar från 1993 gjorde ett stort intryck på mig när jag var student, och jag brukar tänka att den åtminstone delvis fick mig att söka mig till forskninge­n. Boken är den tredje i en trilogi av essäböcker om naturveten­skap, litteratur och historia. Vi möter personer som Jorge Luis Borges, Percival Lowell, Giordano Bruno, Kip Thorne och framför allt Herman Hesse och Glaspärles­pelet. Nilson skriver om livets uppkomst, SETI (vetenskapl­igt sökande efter intelligen­t utomjordis­kt liv, reds. anm.), kvantdator­er, Schrödinge­rs katt, artificiel­l intelligen­s, medvetande­forskning, big bang, maskhål i rumtiden och svarta hål. Det låter kanske spretigt, men allting hålls ihop av litteratur och vetenskaps­historia och av Nilsons vackra språk. Och en sak som gjorde intryck på mig – han refererar till riktig forsknings­litteratur. Boken är 27 år gammal och en del av det som diskuteras är föråldrat, men den finns fortfarand­e i tryck.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden