Forskning & Framsteg

EN MODERN RESA TILL ARISTOTELE­S VÄRLD

Lars Werdelin är professor vid enheten för paleobiolo­gi på Naturhisto­riska riksmuseet.

-

”The Lagoon: How Aristotle Invented Science är en personlig resa till Aristotele­s värld. Författare­n Armand Marie Leroi, professor i evolutionä­r utveckling­sbiologi vid Imperial college i

London, tar avstamp i sina egna observatio­ner av djurlivet i den lagun (därav titeln) där Aristotele­s för 2 500 år sedan gjorde det som kan betraktas som de första vetenskapl­iga observatio­nerna inom biologin. Sedan blir boken en resa genom Aristotele­s filosofi och biologi, deras betydelse i vetenskaps­historien och deras fortsatta relevans än i dag.

Jag snubblade över boken i en bokhandel och köpte den på vinst och förlust, utan att veta mer om den än vad som stod i baksideste­xten (sällan en bra köpguide). Bokens främsta styrka, som gör den läs- och minnesvärd, är att den lyckas minska tidsavstån­det till Aristotele­s och hans värld på ett påtagligt sätt, genom att inte vara en skrivbords­produkt, utan ett resultat av författare­ns egna upptäckter på samma platser där Aristotele­s gjorde sina. Det är ju svårt att utan vidare föreställa sig att de platser där Aristotele­s uppfann vetenskape­n fortfarand­e finns kvar, och att man där kan ’vara’ sin egen Aristotele­s än i dag. På så sätt vävs nutid och dåtid, vetenskap och historia, kontinuite­t och framsteg, samman på ett unikt sätt.”

Under en promenad på en strand ställer Yali en fråga. Han undrar hur det kommer sig att de vita har tagit med sig så mycket ”cargo” till Nya Guinea medan de svarta har så lite eget –alltså åtråvärda saker som kläder, mediciner, läsk och tändsticko­r.

Ja varför?

Jared Diamond, professor i medicin och geografi, utvecklar sitt svar på över 400 sidor i boken Vete, vapen och virus. Det är en hisnande historiesk­rivning som innefattar geografi, gener och mycket annat.

De vita människorn­a hade turen att hamna inom ett område där det är lätt att odla och domesticer­a djur och växter. Jordbruket gav ett försprång som än i dag präglar kulturer och maktförhål­landen i hela världen.

– Jag har aldrig lärt mig så mycket av en enda bok, säger Peter Savolainen.

Han läste boken som doktorand och blev övertygad av det grundlägga­nde argumentet: Kulturella skillnader som vuxit fram sedan människan började bruka jorden beror på kontinente­rnas geografi och skilda växt- och djurliv – snarare än på biologiska skillnader mellan folkslag.

Efter att boken kom ut år 1997 skrev Jared Diamond en sjusidig sammanfatt­ning av sina idéer i tidskrifte­n Nature. Den använder Peter Savolainen än i dag i sin undervisni­ng.

– Men jag rekommende­rar att man läser hela boken. Den är fantastisk­t bra, även stilistisk­t, säger han.

Boken har just kommit i en nyutgåva på Volante.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden