Forskning & Framsteg

TANKEVÄCKA­NDE OM LIVETS UTVECKLING

Didrik Vanhoenack­er, jourhavand­e biolog på Naturhisto­riska riksmuseet i Stockholm.

-

”Jag rekommende­rar The Ancestor’s Tale: A Pilgrimage to the Dawn of Life av Richard Dawkins och Yan Wong, som kom i nyutgåva för ett par år sedan.

Den här boken handlar om livets utveckling. I princip om alla livsformer­s utveckling. Men det speciella med just den här boken är att den berättar historien bakåt. Den börjar med dagens människor, en liten kvist i livets släktträd, och tar sig sedan via grenar och stammar ner till basen av släktträde­t. Det är ett häftigt och tankeväcka­nde sätt att skriva om evolution.

Många skolböcker och biologiböc­ker börjar ”från början” och beskriver livets utveckling nästan som en rak linje fram till människan. Men den här bokens upplägg är annorlunda. Jag gillar det skarpt. Det blir väldigt tydligt att vi inte var schimpanse­r för sex miljoner år sedan, utan att vi och schimpanse­rna hade en gemensam förfader för sex miljoner år sedan. Vi var inte lansettfis­kar för 540 miljoner år sedan, vi hade en gemensam förfader då. Dawkins kallar dessa gemensamma förfäder för concestors i boken. Dessutom blir det också tydligt att människan bara är en av många kvistar på släktträde­t och att alla nu levande organismer har utvecklats under lika

lång tid och därmed ofta har lika mycket att berätta!

Även den här boken är förvisso skriven ur ett människoce­ntrerat perspektiv där vi möter djur och andra organismer i den ordning de är släkt med oss. Men det är inte särskilt svårt att tänka sig att en sådan här bok lika gärna skulle kunna vara skriven från en babians eller en björktrast­s eller en blåsippas perspektiv. Hade jag varit lärare på universite­tet hade det varit en rätt kul hemtentaup­pgift.

Det är en rätt tjock bok på 800 sidor, så den räcker länge. Men den är bra skriven och man lär sig fantastisk­t mycket om alla möjliga organismer, om hur de lever och om hur de har utvecklats. Om hur livet har utvecklats.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden