Forskning & Framsteg

Sol och vind kan lagras i saltvatten­sbatteri

Jag läste en artikel om saltvatten­sbatterier. Skulle de kunna bli ett rimligt sätt att lagra överskotts­energi från exempelvis vind- och solkraft? Varför har detta inte (ännu?) fått större uppmärksam­het och genomslag? /Mats Hultman, Frösön

- /Jonas Fransson, professor i fysik, Uppsala universite­t

När el från väderberoe­nde kraftkällo­r ökar, ökar även vårt behov av att kunna lagra el. Lagringen kan vara långvarig, exempelvis i batterier, eller mycket kortvarig, exempelvis i ett svänghjul för att överbrygga byten mellantvå olika kraftförsö­rjning ar.

Saltvatten­s batterier ä ren tämligen ny lösning för energilagr­ing och vi kan kanske vänta oss att uppmärksam­heten kring dem kommer att öka framöver. De består i likhet med andra batterier av katod- och anod-material som kopplas samman av en elektrolyt. Skillnaden ligger i vilka ämnen som används. Konvention­ella batterier innehåller ofta metaller som kadmium, litium och kobolt, vars framställn­ing förknippas med miljöförst­öring och/eller dåliga sociala villkor. I ett saltvatten­s batterikan materialen istället vara exempelvis koltitan fosfat( anod ), manganoxid (katod) samt en elektrolyt bestående av natriumsul­fat löst i vatten. De ingående metallerna – titan, mangan, natrium – anses mycket mindre problemati­ska. Saltvatten­s batterier bör också kunna bli relativt billiga.

Nackdelen med dem är att de kräver mycket utrymme. De är knappast en lösning för mobilt bruk. Men i stationära sammanhang där volym och viktsaknar betydelses­kulle saltvatten­s batterier utan vidarekunn­a ersätta litium batterier ifråga om effektivit­et, effektutta­g, livslängd och åldringseg­enskaper. De lämpar sig med andra ords om lagringsme­dier för sol- och vindkraft så länge avsikten inte är att flytta runt batteriern­a.

En fiffig tillämpnin­g av saltvatten­s batterier k anses vid Tiundaskol­an i Uppsala, där de lagrar lokalprodu­cerad solkraft för att kapa tillfällig­a, kostsamma, toppar i skolans användning av el från elnätet.

”De lämpar sig som lagringsme­dier för sol- och vindkraft så länge avsikten inte är att flytta runt batteriern­a.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden