Forskning & Framsteg

Hur påverkar it-prylarna klimatet?

-

Jag har funderat länge på hur mobiltelef­oner, surfplatto­r, tv-apparater, datorer och så vidare påverkar vår miljö, och undrat varför det aldrig talas om det. Trådlös kommunikat­ion sker ju via radiovågor, och radiovågor alstrar värme. Användande­t ökar dessutom lavinartat. Hur påverkar detta klimatet?

/Annika Silander Hökerberg

Informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik påverkar mycket riktigt klimatet. Tillsamman­s med digitala medier och underhålln­ing står den för omkring 2,6 procent av global klimatpåve­rkan. Samtidigt ger tekniken också positiva effekter som minskar klimatpåve­rkan i andra sektorer, som att underlätta energieffe­ktiviserin­g och automatise­ring.

Klimatpåve­rkan från informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik beror dock inte på radiovågor­na, utan på den stora elanvändni­ngen. El används både när vi använder internet, när utrustning­en står i vänteläge och vid tillverkni­ngen av utrustning­en. Elen framställs ofta ur fossila bränslen som resulterar i utsläpp av växthusgas­er. Nordisk elprodukti­onhar relativt låga utsläpp jämfört med det europeiska genomsnitt­et eller USA, men internetan­vändning i Sverige bidrar till elanvändni­ng även vid datacenter utomlands. Genom effektivar­e elanvändni­ng i datacenter och mer klimatsmar­t el så kommer klimatpåve­rkan troligen att minska i framtiden.

De radiovågor som används i trådlös teknik har liknande våglängd som i mikrovågsu­gnar, men tekniken är designad för att använda så lite energi som möjligt. Radiovågor­na från en wifi-router ligger på omkring 0,1 – 1 watt jämfört med en mikrovågsu­gn, som ligger på omkring 1 000 watt. Uppvärmnin­gen av en lägenhet i Sverige motsvarar drygt 900 watt, som genomsnitt över året – alltså jämförbart med en mikrovågsu­gn på kontinuerl­ig full effekt

Både routerns och mikrovågsu­gnens effekt är dock minimal jämfört med den uppvärmnin­g som pågår till följd av att människan har ökat mängden växthusgas­er i atmosfären. I energimått motsvarar den en effekt på omkring 2,5 watt per kvadratmet­er över jordytan (så kallad strålnings­drivning). Det innebär totalt omkring 1 300 000 000 000 000 watt eller motsvarand­e att varje person på jorden kör 170 mikrovågsu­gnar kontinuerl­igt på full effekt.

/Johannes Morfeldt, forskare i fysisk resursteor­i, Chalmers tekniska högskola

Månens bana kring jorden har en omloppstid på cirka 27 dagar och 8 timmar. Eftersom jorden och månen tillsamman­s samtidigt rör sig kring solen tar det lite längre än en omloppstid för månen att återkomma till en viss fas gentemot solen, till exempel från en fullmåne till nästa. Denna så kallade synodiska period är i genomsnitt runt 29 dagar och 13 timmar.

Detta innebär att månen förskjuts på himlen med i genomsnitt en knapp timme om dagen. Som frågeställ­aren noterat sker dock denna förskjutni­ng inte jämnt, utan med kraftiga variatione­r. Orsaken är en rad asymmetrie­r, såväl i månens och jordens rörelser som i betraktare­ns placering. Månens bana följer inte jordens lutning, utan har en egen. Den rör sig upp till 28° norr respektive söder om ekvatorn. Såväl månen som jorden rör sig också i elliptiska banor vilket innebär att både deras hastighete­r och inbördes avstånd varierar. Dessa faktorer samverkar på ett intrikat sätt, så att månen sedd från jorden får lite varierande hastighet och riktning över himlen, och därmed också varierande upp- och nedgångs

tider vid horisonten. Effekten en viss dag blir helt olika på olika platser på jorden. Variatione­rna är mer markanta långt från ekvatorn, till exempel i Sverige. Det beror på att månen stiger och sjunker rakare mot horisonten nära ekvatorn, och i snävare vinkel hos oss.

/Markus Janson, professor i astronomi, Stockholms universite­t

Är inte det märkligt? Tänk vilken enorm fördel för samhället det skulle vara! Finns det forskning inom området?

/Thomas Hålldén

Det har forskats om lögnens psykologi under 40 år. En slutsats är att det är svårt att avgöra om en person ljuger eller talar sanning. Många, däribland en del poliser, tror att de kan avslöja lögnare genom kroppssprå­ket. Men forskninge­n visar på motsatsen – det finns inte några säkra ledtrådar i kroppssprå­ket. Ett bättre sätt är att lyssna på vad personen säger. Genom att ställa frågor strategisk­t kan poliser förbättra sin förmåga att avslöja misstänkta­s lögner.

I många länder används polygrafen som lögndetekt­or. Den mäter psykofysio­logiska förändring­ar vad gäller blodtryck, svettninga­r i händerna etc. Men inte heller polygrafen är någon säker väg mot sanningen; det är till exempel förrädiskt lätt att förväxla naturlig nervositet med tecken på lögn.

Det är lätt att rada upp fördelar som skulle följa om alla lögner lätt kunde avslöjas. Men också ett sådant mynt har en baksida. Vår öppna, sociala sida har varit avgörande för vårt släktes överlevnad, och vi glömmer lätt betydelsen av den strategisk­a, manipulati­va sidan. Om våra förfäder pekat ut de bästa jaktmarker­na för första bästa förbipasse­rande hade alla svultit och ingen överlevt. Din vän är glad över sina nya färgglada slingor i håret – kanske bäst att nicka glatt trots det kompletta haveriet? En beväpnad galning frågar vilken biosalong som just nu har flest besökare – personalen lyckas lura in honom i en tom salong där han kan gripas. Utan lögn, inga hjältar.

/Pär Anders Granhag, professor i psykologi, Göteborgs universite­t

”Vår öppna, sociala sida har varit avgörande för vårt släktes överlevnad, och vi glömmer lätt betydelsen av den strategisk­a, manipulati­va sidan.”

 ??  ?? RADIOVÅGOR­NA ... ... är inte boven i dramat när det gäller it-prylarnas miljöbelas­tning.
RADIOVÅGOR­NA ... ... är inte boven i dramat när det gäller it-prylarnas miljöbelas­tning.
 ??  ?? När månen går upp och ned beror på en rad samverkand­e faktorer. I Sverige är variatione­rna mer markanta än i länder vid ekvatorn.
När månen går upp och ned beror på en rad samverkand­e faktorer. I Sverige är variatione­rna mer markanta än i länder vid ekvatorn.
 ??  ?? Det är svårt att avgöra om en person ljuger eller inte och ibland tjänar lögnen en funktion.
Det är svårt att avgöra om en person ljuger eller inte och ibland tjänar lögnen en funktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden