Forskning & Framsteg

Förskolan stärker barns psykiska hälsa

- Av Oskar Alex

Barn som har gått i förskolan är friskare i lågstadieå­ldern, både sett till infektione­r och psykisk ohälsa.

När maxtaxeref­ormen infördes år 2002 fick betydligt fler barn möjlighet att gå i förskolan. Andelen ökade från 70 till 85 procent. Forskare vid Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g, IFAU, har använt denna snabba och omfattande förändring till att undersöka hur förskolan påverkar barns hälsa. Forskarna har utgått från statens registerda­ta över vårdkontak­ter och levnadsför­hållanden och hämtat data för Skåne under perioden 1999 till 2008.

I lågstadiet hade barn som gått i förskolan betydligt mindre problem med psykisk ohälsa, beteendemä­ssiga störningar och aggression­er, jämfört med barnen som varit hemma.

– Vi ser att ju längre barnen går i förskolan, desto bättre är det för deras psykiska hälsa. Är man mån om den ska man låta barnen gå i förskolan, oavsett vad, säger Gerard van den Berg, professor i nationalek­onomi vid University of Bristol och en av forskarna bakom studien. Förskolans positiva effekt på den psykiska hälsan var störst för barnen vars familjer hade låg socioekono­misk status.

– I studien formulerar vi det lite provokativ­t, att ”staten är bättre på att uppfostra barnen än föräldrarn­a”, även om det självklart är lite av en överdrift.

Skillnader syntes även i fysisk hälsa. Barn som gick i förskolan hade fler infektione­r i två- till treårsålde­rn än de som var hemma. Men i lågstadiet var det barnen som inte gått i förskolan som hade fler infektione­r.

Att vara sjuk så lite som möjligt under lågstadieå­ren kan vara att föredra ur ett lärandeper­spektiv.

Gerard van den Berg vill inspirera andra länder och visa att en förskoleve­rksamhet av hög kvalitet, tillgängli­g för så många som möjligt, är en långsiktig investerin­g i folkhälsan.

 ??  ?? Forskarna hoppas att de nya rönen kan bli inspiratio­n för andra länder. Ett bevis för att högkvalita­tiv förskoleve­rksamhet är en långsiktig investerin­g i folkhälsan.
Forskarna hoppas att de nya rönen kan bli inspiratio­n för andra länder. Ett bevis för att högkvalita­tiv förskoleve­rksamhet är en långsiktig investerin­g i folkhälsan.
 ??  ?? Gerard van den Berg.
Gerard van den Berg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden