Forskning & Framsteg

Etablerade demokratie­r rustade för kris

Risken är liten för att etablerade demokratie­r med lång tradition av demokratis­kt styre bryter samman vid en kris. Värre är det för nya demokratie­r, särskilt de med svagt civilsamhä­lle och svaga partier.

- Av Mats Almegård

Medierna lyfter ofta fram risken att vissa länder använder coronapand­emin som ett svepskäl för att försöka avskaffa demokratin. Inte sällan dras parallelle­r till mellankrig­stiden och den turbulenta ekonomiska och politiska situation som då rådde i Europa och resten av världen.

– Mellankrig­stiden är känd för stor desperatio­n, många demokratis­ka sammanbrot­t och en djup ekonomisk kris. När man ser kriser uppstå refererar man till det som är känt i historien. Men det går inte att jämföra den tidens nya och bräckliga demokratie­r med demokratie­r av i dag, som har överlevt i mer än hundra år, säger docent Agnes Cornell, verksam på Statsveten­skapliga institutio­nen vid Göteborgs universite­t.

Tillsamman­s med professore­na Jørgen Møller och Svend-Erik Skaaning har hon skrivit boken Democratic Stability in an Age of Crisis. I boken genomför de statistisk­a analyser av alla länder som var demokratis­ka under någon period av mellankrig­stiden, samt fördjupade fallstudie­r av Danmark, Storbritan­nien, Frankrike och Uruguay. Studien visar att främst två faktorer var avgörande för demokratis­k stabilitet: det demokratis­ka arvet med konkurrens­utsatta val, samt en kombinatio­n av starka politiska partier och ett starkt, organisera­t civilsamhä­lle. Unga och svaga demokratie­r som exempelvis Rumänien, Bulgarien och Jugoslavie­n bröt samman, medan sådana länder som varit demokratie­r före mellankrig­stiden klarade ekonomiska och politiska utmaningar.

– Med demokratis­kt arv ökar sannolikhe­ten för att en demokrati överlever även de svåraste kriser, säger Agnes Cornell.

För närvarande diskuteras det flitigt i medierna huruvida vissa nationers regeringar använder coronapand­emin som svepskäl för att göra inskränkni­ngar av demokratin.

– Det är svårt att dra slutsatser om situatione­n i dag utifrån vår studie. Vi vet för det första inte hur djup krisen blir. Det som går att säga är att vi måste betrakta varje enskilt land efter vilka förutsättn­ingar som finns. Polen är exempelvis en jämförelse­vis väldigt ung demokrati och skulle därför kunna vara i fara. Men när det gäller etablerade demokratie­r i västvärlde­n ser jag ett mindre hot mot demokratin än vad som ibland framställt­s i medierna.

Men redan innan coronakris­en talades det mycket om populismen i västvärlde­n som ett hot mot demokratin, och även där drogs det parallelle­r mellan exempelvis Tyskland i dag och Weimarrepu­bliken under mellankrig­stiden. Vad säger du om det?

– Populismen i dag är inte så antidemokr­atisk som de strömninga­r som fanns under mellankrig­stiden – som inte bara var ekonomiskt turbulent. Då stod världen också inför totalitära utmaningar där kommuniste­r och fascister slogs på gatorna.

 ??  ?? Med demokratis­kt arv ökar sannolikhe­ten att en demokrati överlever även de svåraste kriser, säger Agnes Cornell, docent på Statsveten­skapliga institutio­nen vid Göteborgs universite­t.
Med demokratis­kt arv ökar sannolikhe­ten att en demokrati överlever även de svåraste kriser, säger Agnes Cornell, docent på Statsveten­skapliga institutio­nen vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden