Forskning & Framsteg

Protes med känsel förenklar vardagen

- Av Marie Alpman

Köra snöskoter, ratta en grävskopa och laga bilar är exempel på saker som tre patienter med en ny svensk tankestyrd protes med inbyggd känsel klarar av. En studie i tidskrifte­n New England Journal of Medicine, som följt patientern­a under tre års användning, visar att protesen förenklar vardagsliv­et.

– Tidigare har den här typen av avancerade proteser bara fungerat i labbmiljö.

Här visar vi för första gången att de fungerar tillförlit­ligt i patientern­as vardag, säger Max Ortiz Catalan, docent i medicintek­nik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Han leder forskninge­n kring den nya protesen som sker i samarbete med Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, Göteborgs universite­t och företaget Integrum.

Det speciella med protesen är att den sitter fast i benet med hjälp av en stor titanskruv. Inopererad­e elektroder på muskler och nerver känner av när patienten vill röra armen. Signalerna går via ett gränssnitt i titanskruv­en till protesen som översätter dem till en rörelse.

Den första tankestyrd­a, benintegre­rade protesen opererades in på en 41-årig lastbilsch­aufför 2013 (se F&F 4/2013 och 10/2014). Efter det har ytterligar­e tre personer fått samma typ av protes ovanför armbågen.

För tre år sedan uppgradera­des protesen så att patientern­a även ska kunna känna när de tar i föremål och hur hårt de trycker med tummen. Det krävde bland annat ett nytt gränssnitt så att kommunikat­ionen mellan protesen och nervelektr­oderna kunde gå i båda riktningar­na. Sensorer på den konstgjord­a tummen känner av trycket och översätter det till en elektrisk signal, som via titanskruv­en leds till nerver som förmedlar känslan till hjärnan.

Tester som redovisas i studien visar att patientern­a med tiden blir allt bättre på att uppfatta även små tryckförän­dringar mot proteshand­en. Uppföljnin­gen visar också att tryckfunkt­ionen gjort att

Tre svenskar är först i världen med att leva med en tankestyrd armprotes med inbyggd känsel. En ny studie visar att protesen förenklar vardagsliv­et.

de litar mer på sin protes och att den i högre utsträckni­ng är en del av dem.

– Nu vill vi att den här tekniken ska nå så många patienter som möjligt, säger Max Ortiz Catalan.

Samtidigt fortsätter utveckling­sarbetet. En första patient har fått ett implantat i underarmen och innan året är slut hoppas Max Ortiz Catalan att operera in den första benprotese­n.

– Vi vill också förbättra funktionen från att bara öppna och stänga handen till att kunna röra varje finger och handleden samtidigt.

Känselfunk­tionen ska utvidgas till fler ställen än bara tummen. En stor utmaning är dock att skicka känselsign­alerna vidare till nervsystem­et.

– I en riktig hand finns tusentals biologiska sensorer som alla är kopplade till hjärnan. Även om vi skulle kunna fånga alla dessa signaler så har vi inget nervgränss­nitt med så hög upplösning, säger Max Ortiz Catalan.

Operatione­rna har gjorts på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, ledda av professor Rickard Brånemark och doktor Paolo Sassu.

 ??  ?? Protesen sitter fast i skelettet med en titanskruv. Implantera­de elektroder i nerver och muskler känner när patienten vill röra armen. Tack vare sensorer i den konstgjord­a tummen har protesen även viss känsel.
Protesen sitter fast i skelettet med en titanskruv. Implantera­de elektroder i nerver och muskler känner när patienten vill röra armen. Tack vare sensorer i den konstgjord­a tummen har protesen även viss känsel.
 ??  ?? Rickard Normark fick sin armprotes 2017 och sedan 2018 har den även känsel i tummen. Han säger att protesen förändrat hans liv och blivit en del av honom.
Rickard Normark fick sin armprotes 2017 och sedan 2018 har den även känsel i tummen. Han säger att protesen förändrat hans liv och blivit en del av honom.
 ??  ?? Max Ortiz Catalan leder arbetet med utveckling­en av protesen på Chalmers tekniska högskola.
Max Ortiz Catalan leder arbetet med utveckling­en av protesen på Chalmers tekniska högskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden