Forskning & Framsteg

Hur sprids covid-19 i luften?

Jakob Löndahl forskar på luftburen smitta i inomhusmil­jö. Nu ska han och kollegorna ta reda på hur covid-19 sprids via luften i sjukvården.

- Av Enikö Arnell-Szurkos

1| Vad är den vanligaste frågan du får – och vad svarar du?

– Många undrar just över aerosol och virus i luft, eftersom vi kanske är den forskargru­pp i Sverige som håller på mest med det. Vi har tyvärr inga analyssvar från vår egen forskning än. Ibland får jag påminna om att den vanligaste smittvägen är kontaktsmi­tta för covid-19, med stora droppar. Vad gäller luftsmitta finns goda skäl att tro att det kan förekomma vid vissa tillfällen, även om det inte är vanligt.

2| Vad är det vi inte vet ännu om luftburen smitta generellt?

– Det är tyvärr ganska mycket. Vi vet inte vilken mängd virus man får i sig via luften, inte heller vilken mängd som gör att man blir sjuk.

3 | Vad innebär det nya anslaget du fått för din forskning?

– Nu får vi möjlighet att undersöka covid-19. Vi kommer att titta på olika situatione­r i vården där det här viruset kan finnas i hög koncentrat­ion. Det kan till exempel handla om intensivvå­rden. 4| Vad är förhoppnin­gen att ni ska ha svar på när forsknings­projektet är färdigt 2023?

– Ur smittskydd­sperspekti­v hoppas vi kunna klargöra hur mycket virus som finns i luften och kunna belysa vilka typer av åtgärder som är mest effektiva för att skydda patienter och vårdperson­al. Handlar det om exempelvis ventilatio­n, mobila luftrenare, skyddsutru­stning eller hygienruti­ner?

5| Ser du något som många gör fel, eller behöver tänka på?

– Skyddsutru­stning är en väldigt svår och komplex fråga. En så enkel sak som handskar är inte till mycket hjälp om de används på fel sätt. Att peta sig i ögonen med handskar är inte bättre än att göra det med fingrarna, för att ta ett trivialt men vanligt förekomman­de exempel. Skyddsutru­stning kan ibland inge en falsk trygghet, och i värsta fall få oss att glömma viktigare åtgärder såsom att tvätta händerna.

 ??  ?? ”Det saknas mycket kunskap om smittbäran­de aerosolpar­tiklar. En del äldre idéer, som bevarats delvis av tradition, skulle behöva omprövas.” säger Jakob Löndahl.
”Det saknas mycket kunskap om smittbäran­de aerosolpar­tiklar. En del äldre idéer, som bevarats delvis av tradition, skulle behöva omprövas.” säger Jakob Löndahl.
 ??  ?? Jakob Löndahl.
Jakob Löndahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden