Forskning & Framsteg

Vanlig medicin kan gynna tarmfloran

Feta människor har ofta en uppsättnin­g tarmbakter­ier som är kopplade till dålig hälsa. Men problemet är sällsynt bland feta som tar statiner mot höga blodfetter, enligt en ny studie. Den oväntade upptäckten kan leda till nya behandling­ar.

- Av Per Snaprud

Tarmfloran hos olika personer skiljer sig åt. Somliga bär på ett inre ekosystem som kallas bact2 och hänger samman med inflammati­oner och andra hälsoprobl­em. Det är en tunnsådd uppsättnin­g bakterier med brist på Faecalibac­terium och ett överskott på Bacteroide­s. Forskare har tidigare visat att folk med den typen av tarmflora oftare än andra har bland annat depression­er, inflammato­riska tarmsjukdo­mar och multipel skleros.

Hos människor med fetma är bact2flora­n mer än fyra gånger så vanlig som hos normalvikt­iga, enligt en studie av närmare 900 människor i Danmark, Frankrike och Tyskland. Men sambandet gäller inte alla.

– Feta personer som tar statiner mot höga halter av skadliga blodfetter har ungefär samma typ av tarmflora som normalvikt­iga, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylärm­edicin vid Göteborgs universite­t.

Han understryk­er att det behövs mer forskning för att avgöra om statinerna verkligen påverkar bakteriern­a direkt eller om sambandet beror på något annat. Men i bästa fall kan upptäckten leda till nya mediciner riktade mot våra tarmbakter­ier i stället för mot kroppen, enligt Fredrik Bäckhed.

Tarmbakter­ierna är fler än våra egna kroppscell­er och allt mer forskning visar att de på olika sätt bidrar till att hålla oss friska.

Fredrik Bäckhed och hans medarbetar­e beskriver resultaten i tidskrifte­n Nature.

 ??  ?? Bakteriern­a i tarmen är fler än cellerna i hela kroppen. De fyller viktiga funktioner som gör att vi håller oss friska.
Bakteriern­a i tarmen är fler än cellerna i hela kroppen. De fyller viktiga funktioner som gör att vi håller oss friska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden