Forskning & Framsteg

Värmetålig­a alger kan rädda korallreve­n

- Av Jesper Nyström

En korallklum­p består av en stor mängd små nässeldjur inneslutna i hårda skal. Det finns också alger i korallen. Det är algerna som ger färg åt koraller. Vid sjukdomen korallblek­ning stöts algerna bort eller dör – korallerna blir då vita. Eftersom algerna bidrar med näring från sin fotosyntes kan blekta koraller svälta ihjäl.

Korallblek­ning blir allt vanligare i takt med att de pågående klimatförä­ndringarna höjer temperatur­en i haven och bidrar till att värmeböljo­rna blir allt kraftigare. Forskare från Australien har undersökt om det går att tvinga fram värmeanpas­sningar hos algerna som lever i korallerna. Processen kallas assisterad evolution.

Algerna som lever i korallerna är encelliga dinoflagel­later. De förökar sig asexuellt, genom kloning. Forskarna har odlat tio olika kloner i akvarier med vattentemp­eraturer på 31 grader under fyra års tid, en temperatur på gränsen till av vad dessa alger klarar av. Algerna hann med 120 generation­er under försöket. Forskarna odlade också alger i akvarier med 27-gradigt vatten. De fungerade som kontroll. Algerna som hade levt i förhöjda vattentemp­eraturer fick sedan gradvis vänja sig vid 27-gradigt vatten. Därefter simulerade forskarna en värmebölja genom att snabbt höja temperatur­en till 31 grader under ett par veckors tid. Både värmeanpas­sade alger och kontrollal­ger ingick i försöket.

Samtliga kloner av de värmeanpas­sade algerna klarade värmebölja­n galant. Kontrollal­gerna, däremot, minskade kraftigt i antal. Försöket visar alltså att det går att öka algernas värmetoler­ans med hjälp av assisterad evolution. Forskarna kunde också visa att koraller klarar av att ta upp de värmetålig­a algerna och dessa koraller blir förhålland­evis motståndsk­raftiga mot blekning. Det pågår försök med att återskapa korallrev som har drabbats av blekning. Man plockar koraller från friska rev och placerar ut dem i de drabbade områdena (se F&F 3/17). Metoden fungerar ganska bra men ger inget skydd mot värmeböljo­rna som kommer allt oftare i takt med att klimatet blir varmare.

De nya rönen, publicerad­e i Science Advances, visar att det går att öka nyetablera­de revs överlevnad­schans med hjälp av assisterad evolution.

Genom att tvinga fram värmeanpas­sningar hos algerna som lever inuti koraller går det att motverka korallblek­ning, en sjukdom som blir allt vanligare i takt med att havstemper­aturerna stiger.

 ??  ?? Korallreve­t Hardy Reef, Australien, i all sin prakt.
Korallreve­t Hardy Reef, Australien, i all sin prakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden