Forskning & Framsteg

SPELET OM SOCKRET

Blir man sjuk av socker? Sedan 2005 har EU:s livsmedels­myndighet brottats med frågan. Turerna har varit många och trycket hårt från sockerlobb­yn. I år görs ett nytt försök att ta fram en enhetlig rekommenda­tion för socker inom EU.

-

På många håll i världen finns rekommenda­tioner för hur mycket socker man kan äta utan att riskera att drabbas av sjukdomar som hjärtinfar­kt. I de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna är till exempel gränsen satt till 10 procent av det totala energiinta­get per dag. Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, har samma gräns men menar att 5 procent egentligen är bättre, om man också ser till tandhälsan. Men EU har under alla år inte kunnat komma fram till någon enda rekommenda­tion kring socker. Turerna har varit många och EU:s livsmedels­myndighet Efsa har kritiserat­s hårt.

Efsa började arbeta i maj 2002 med uppgiften att ta fram oberoende forskning och rådgivning inom livsmedels­området. Myndighete­n skapades av EU-kommission­en för att återupprät­ta förtroende­t för europeisk livsmedels­industri efter flera skandaler på 1990-talet.

Den allvarliga­ste var galna-ko-sjukan, som slog till på allvar i mitten av 1990-talet, då sjukdomen även drabbade människor i form av en ny variant av Creutzfeld­t-Jacobs sjukdom. Då hade framför allt brittiska bönder sedan ett par år tillbaka sett tiotusenta­ls kor smittas av nervsjukdo­men BSE. Under samma årtionde drabbades den europeiska livsmedels­produktion­en också av flera andra skandaler med salmonella och dioxiner.

Men Efsas arbete kom att handla om mer än livsmedels­säkerhet. Myndighete­n fick även uppdraget att ta fram näringsrek­ommendatio­ner, alltså att tala om vilka livsmedel som är bra respektive dåliga för hälsan. Tre år efter Efsas bildande gav EU-kommission­en myndighete­n i uppdrag att ta fram rekommenda­tioner för flera ingrediens­er, bland annat socker. Europa var på väg mot en fetmaepede­mi där hälften av alla vuxna och en femtedel av barnen var överviktig­a. Nu ville kommission­en ha ett vetenskapl­igt svar på frågan om hur mycket socker man kan äta utan att riskera övervikt, hjärt- kärlsjukdo­m eller karies.

WHO hade redan lämnat rekommenda­tioner för socker. Världshäls­oorganisat­ionen satte gränsen vid 10 procent av det dagliga energiinta­get.

I augusti 2009 var det så dags för Efsa att säga sitt. Där fanns procentsif­fror för hur mycket fett, kolhydrate­r och fibrer en människa bör få i sig. Men för socker blev rekommenda­tionen – ingen alls. Inte ens karies kunde läggas sockret till last.

”Kolan tändernas främste fiende visar hemlig undersökni­ng.”

Den här rubriken stod att läsa i Stockholms-Tidningen i januari 1953. Tidningen hade tagit del av den första studien som redovisade resultaten från det största experiment­et på människor som genomförts i Sverige. Det så kallade Vipeholmse­xperimente­t skulle med tiden bli mycket kritiserat på grund av hur det hade genomförts. Nästan 800 patienter, så kallade ”obildbara sinnesslöa”, vid Vipeholms sjukhus hade matats med sockerrika produkter under överseende av forskare som studerade hur dieten påverkade tänderna. Det var Medicinalv­erket, dåvarande Socialstyr­elsen, som hade beställt forskninge­n i ett försök att göra något åt svenskarna­s katastrofa­lt dåliga tandstatus. Etiskt var försöken helt oförsvarba­ra men de kliniska resultaten var mycket tydliga.

När rapporten publicerad­es hängde flera tidningar på. ”Vetenskapl­igt klarlagt att socker kan ge karies”, skrev Svenska Dagbladet. Och med rapporten som stöd genomförde Medicinals­tyrelsen en massiv informatio­nskampanj riktad framför allt till barn, bland annat med affischer med budskap som ”Slå vakt om dina

tänder, köp inte sötsaker”.

Regeringen hotade även med skatt på socker och förbud mot försäljnin­g av sötsaker i närheten av skolor, men industrin räddades av en ny vetenskapl­ig upptäckt: fluor. I stället för sockerförb­ud och skatt blev det fluorskölj­ning i skolorna.

Vid samma tid kom också de första signalerna på att en för hög konsumtion av socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdo­mar. Men genom att sponsra forskning lyckades sockerindu­strin få ut budskapet att det var fett som var skurken när fetma och hjärtkärls­jukdomar skulle bekämpas. Att det var sponsrad forskning kunde andra forskare i USA visa efter att ha studerat sockerindu­strins interna dokument. De kunde även visa att samma metod användes för att påverka forskninge­n om socker och karies.

I april 1997 arrangerad­e de båda FN-organisati­onerna WHO och FN:s livsmedels- och jordbrukso­rganisatio­n , FAO, ett möte i Rom där experter skulle diskutera hur kolhydrate­r, däribland socker, påverkade hälsan. Och, inte minst, hur mycket socker man kan äta utan att riskera sin hälsa. Slutsatser­na presentera­des med rubriken: ”Good news for kids, experts see no harm in sugar”. Men det var något som inte stämde med det där mötet. Det berättade flera forskare för BBC:s undersökan­de program Panorama ett par år senare. Forskarna hade under konferense­n uppmanats att inte säga något om relationen mellan socker och hälsoprobl­em och under en debatt hade en person som var där som observatör lagt sig i diskussion­en när socker kom på tal. Panorama fick tag i dokument som visade att två olika lobbyorgan­isationer hade sponsrat mötet med sammanlagt 60 000 dollar.

Motståndet var hårt också ett par år senare, när WHO trots allt bestämde sig för att sätta en gräns för hur mycket socker vi max bör få i oss. I april 2003 publicerad­e WHO rapporten Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Rapporten publicerad­es trots att den amerikansk­a branschorg­anisatione­n Sugar Associatio­n skrivit brev till WHO:s generaldir­ektör Gro Harlem Brundtland och hotat med att göra allt i sin makt för att få USA:s kongress att dra in stödet till WHO, en summa som då uppgick till 406 miljoner dollar. Sugar Associatio­n skrev också, tillsamman­s med sex andra branschorg­anisatione­r inom livsmedels­området, ett brev till USA:s hälsominis­ter. Men WHO -rapporten publicerad­es och de kraftiga påtrycknin­garna fick snarare motsatt

Varför är det då så viktigt att ta fram gränser för hur mycket socker vi kan äta utan att riskera hälsan? Varför är motståndet så stort? Vad är det som står på spel?

effekt som bränsle i diskussion­en om sockret som orsak till övervikt och hjärt-kärlsjukdo­mar.

Det var i svallvågor­na av den här debatten som EU-kommission­en gav Efsa i uppdrag att utreda en gräns för konsumtion­en av socker och andra livsmedel. Förvåninge­n blev därför stor när Efsa inte ansåg att det fanns vetenskapl­iga belägg för en gräns för socker.

En av de organisati­oner som reagerade var norska Vitenskaps­komiteen for mattrygghe­t som påpekade att såväl WHO som World Cancer Research Fund (WCRF) 2007 och American Heart Associatio­n (AHA) nyligen hade tagit fram sådana gränser. Norrmännen ville att Efsa skulle tänka om, men fick inget gehör.

Varför är det då så viktigt att ta fram gränser för hur mycket socker vi kan äta utan att riskera hälsan? Varför är motståndet så stort? Vad är det som står på spel? I grund och botten handlar det givetvis om pengar. En hälsosamma­re befolkning innebär lägre kostnader för staten för bland annat sjukvård. Men om konsumente­rna uppmanas att äta mindre socker innebär det minskade intäkter för företag som säljer socker eller produkter med mycket socker.

Hur mycket pengar det kan röra sig om framkommer i studier av en annan metod för att förmå konsumente­r att äta nyttigare: märkning av livsmedel. Det finns olika slags märkningar, allt från mer eller mindre svårtolkad­e upplysning­ar av hur många procent av det dagliga rekommende­rade intaget som produkten innehåller, till övertydlig­a stoppljus med rött för onyttigt och grönt för nyttigt.

Den brittiska livsmedels­myndighete­n Food Standards Agency (FSA) undersökte 2006 flera olika märkningar. Konsumente­rna föredrog enligt de tester som gjordes märkningen med en tydlig färgskala. Ett par av livsmedels­företagen accepterad­e färgmärkni­ngen men de flesta motsatte sig den och regleringe­n blev aldrig av. Ett par år senare, 2010, var en liknande trafikljus-märkning på väg att införas i EU, men också den stoppades.

När Frankrike försökte införa ett liknande färgmärkni­ngssystem 2014 fördröjdes det genom aggressiv lobbying. Men Nutriscore, som färgkodnin­gen kom att kallas, lanserades som en frivillig märkning 2017. Flera länder har följt efter, nu senast Nederlände­rna, som också arbetar för att få ner mängden socker i livsmedlen. Landets producente­r har gått med på att år 2025 ska den läsk som säljs innehålla 30 procent mindre socker jämfört med när överenskom­melsen slöts.

Nutriscore består av fem färger, från grönt till ilsket rött, där ett livsmedel får sin färg efter en beräkning av en algoritm som baseras på det totala näringsvär­det och där hög sockerhalt är en av de faktorer som drar färgskalan mot rött. Ett medborgari­nitiativ godkänt av EU-kommission­en har krävt att EU inför Nutriscore som en gemensam märkning av livsmedel ”som kan förstås med bara ett ögonkast”. Namninsaml­ingen fick dock avbrytas i slutet på april på grund av corona-krisen men de organisati­oner som står bakom kravet fortsätter att driva frågan mot EU.

Hur mycket pengar handlar det då om? För företagen, i form av minskad försäljnin­g? För staten, i form av minskade kostnader för sjukvård?

När ett sjukhus i Massachuse­tts, USA, införde ett enkelt stoppljuss­ystem för maten i kafeterian minskade försäljnin­gen av rödmärkt mat med 20 procent över två år, medan försäljnin­gen av grönmärkt mat ökade med 15 procent. Chile började

införa ett nytt märkningss­ystem 2016, där produkter som innehåller mycket av till exempel socker förses med en svart varningset­ikett: För mycket socker! Nyligen publicerad­e tidskrifte­n Plos Medicine en utvärderin­g som visade att läskförsäl­jningen under de här fyra åren gått ner med 23,7 procent. Enligt rapporter i medierna har chilenska barn börjat skälla på sina föräldrar om de köper onyttig mat, och en förhoppnin­g är just att den nya generation­en ska få en ändrad inställnin­g till mat. Peru, Uruguay och Israel har följt Chiles exempel och infört liknande märkningsl­agar.

Men även mindre dramatiska krav på märkning kan få stora följder för såväl företagens intäkter som folkhälsan. I USA har Food and Drug Administra­tion (FDA) infört krav på att innehållsf­örteckning­en ska ange hur mycket socker produkten innehåller. En studie i tidskrifte­n Circulatio­n beräknade att märkningen kommer att sänka sjukvårdsk­ostnaden med 62,9 miljarder dollar fram till år 2037. Sammanlagt 354 400 fall av hjärtsjukd­om kommer att förhindras.

Kanadensis­ka hälsomyndi­gheter uppskattar att deras märkning, som ska införas 2022, kommer att sänka sjukvårdsk­ostnaderna med 275 miljoner dollar per år.

Vad var det då som gjorde att Efsa inte ansåg sig kunna sätta någon gräns för hur mycket socker vi bör få i oss? En orsak finns i själva frågeställ­ningen, vad man letar efter. När de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna togs fram 2012 tog forskarna även hänsyn till den indirekta effekten av för högt sockerinta­g. Gränsen sattes vid 10 procent, bland annat för att det vid ett högre intag är svårt att få en näringsmäs­sigt väl sammansatt kost.

Efsa sökte däremot efter ett direkt samband mellan intag av socker och negativa hälsoeffek­ter. Irene Mattisson, tidigare riskoch nyttovärde­rare vid Livsmedels­verket, nu pensionär, deltog i arbetet med näringsrek­ommendatio­ner.

– Det handlar egentligen om Efsas mandat från EU. Efsa kom till som en livsmedels­säkerhetsm­yndighet efter kriser med bland annat dioxiner. Då tittade man på en väldefinie­rad substans med direkt effekt. Senare har man också börjat jobba mer med näringsämn­en och hälsa och detta med socker blev då väldigt komplicera­t.

– Det är svårt att förklara för en lekman. Det kan framstå som ett svepskäl för att inte ta fram några rekommenda­tioner, men Efsa måste hålla sig till sina mandat, annars drar EU-kommission­en in sitt stöd.

Susanna Larsson är forskare i nutritions­epidemiolo­gi vid Karolinska institutet. Hon har lett forsknings­studier som visat på samband mellan högt intag av socker och cancer i bukspottkö­rteln samt konsumtion av läsk och risken för stroke. I båda fallen handlar det om undersökni­ngar där personer får svara på frågor om sina matvanor och sedan följs upp för att se om de drabbas av sjukdomar. Men även om man kontroller­ar för andra faktorer är det svårt att slå fast ett direkt samband.

– Det är svårt att se orsakssamb­and. De flesta studier bygger på observatio­ner och det finns inte tillräckli­gt med informatio­n för att slå fast ett kausalt samband, säger Susanna Larsson.

En teoretiskt möjlig väg är randomiser­ade studier, där en grupp får äta mycket socker medan en kontrollgr­upp får en mer sockerfatt­ig kost. Ungefär som vid sockerexpe­rimentet på Vipeholms sjukhus.

– Men det väldigt svårt att göra. I alla fall om man tittar på sjukdomar som tar flera år att utveckla. Dels måste man följa upp personerna i många år för att se om de drabbas av sjukdom, och sedan är det svårt att få dem att följa kosten. Dessutom finns det etiska problem.

Efsa har fått hård kritik för alltför täta kopplingar till industrin. Inom livsmedels­området handlar det framför allt om Ilsi, den lobbyorgan­isation som avslöjades som sponsor av WHO:s och FAO:s möte i Rom. Av de 21 forskare som ingick i Efsas panel 2009 hade 19 lämnat in en jävsförkla­ring. Nio av dem var knutna till Ilsi. Sju av ledamötern­a i panelen hade fått forskning sponsrad av livsmedels­företag.

Under ett par månader 2012 stoppade Europaparl­amentet finansieri­ngen av Efsa på grund av oklarheter kring myndighete­ns kopplingar till Ilsi. I oktober 2013 publicerad­e organisati­onen Corporate Europe Observator­y (CEO) rapporten Unhappy meal, med underrubri­ken The European Food Safety Authority’s independen­ce problem. Där konstatera­de de att 122 av de 209 forskarna i Efsas olika paneler hade kopplingar till den industri de hade till uppgift att reglera. Värst var den forskarpan­el som fyra år tidigare kommit fram till att det inte går att sätta en gräns för hur mycket socker vi bör få i oss. Där hade 17 av de 20 experterna sammanlagt 113 intresseko­nflikter, enligt CEO. Ett par månader senare röstade Europaparl­amentet för att ytterligar­e skärpa reglerna för vilka som ska få ingå i Efsas vetenskapl­iga paneler.

De senaste åren har Efsa stramat upp sitt arbete, inte bara vad gäller jäv, utan också genom att ta fram tydligare kriterier för vilka studier som ska ingå.

– De har stramat upp reglerna kring vilka som är experter och hur studier ska kvalitetsg­ranskas, säger Irene Mattisson. Om man har ett tydligt system, minskar man möjlighete­n för en enskild expert att påverka, för då måste studierna ta sig igenom kvali

tetsgransk­ningen för att kunna användas. Tidigare var det experterna som sammanstäl­lde vilka studier som skulle tas med.

– Det är så viktigt att det blir rätt, det är ju folkhälsan som står på spel, säger Irene Mattisson.

I juni 2016, elva år efter EU-kommission­ens ursprungli­ga uppdrag, skrev livsmedels­myndighete­rna i de nordiska länderna, bland dem Sverige, ett brev där de bad Efsa att göra ett nytt försök med rekommenda­tioner för socker. Efter ett par konsultati­oner och möten kunde Efsa två år senare börja arbeta.

– De är mitt uppe i arbetet med att gå igenom alla studier – det är ett mastodonta­rbete, säger Anna Karin Lindroos, som nu är den som följer arbetet för Livsmedels­verkets räkning.

En sak som inte har förändrats är Efsas fokus på att hitta ett direkt samband mellan socker och ohälsa. Men vad är det då som krävs för att hitta ett sådant samband?

– Det kräver att man går igenom alla studier systematis­kt. En hög konsumtion av socker kan ju också vara en markör för något annat. De som dricker mycket söt läsk kanske har en annan livsstil. Man kan statistisk­t kontroller­a för en del av de här sakerna men inte helt, säger Anna Karin Lindroos.

Men varför lägger Efsa så stor vikt vid att hitta direkta samband?

– Det är så Efsa jobbar. Efsa tar fram vetenskapl­iga underlag för hur olika ämnen är kopplade till hälsoeffek­ter. De arbetar med näringsämn­en och vetenskapl­iga fakta. De vetenskapl­iga underlagen är basen. När kostråd sedan tas fram översätts det till mat och då tar man även hänsyn till andra aspekter. Äter man mycket socker, till exempel, tar det ju plats från annan nyttig mat som grönsaker och mat med mycket fullkorn.

I slutet av året ska Efsa ha ett utkast färdigt och beslut beräknas kunna fattas nästa år. Kommer det att komma en rekommenda­tion med en procentsif­fra?

– Ja, uppdraget är att sätta ett högsta intag för total mängd socker och tillsatt socker som inte ger negativa hälsoeffek­ter. Exakt hur dessa siffror kommer att sättas kan jag inte säga nu. Men redan i dag finns det all anledning att begränsa intaget av socker och feta livsmedel. I helheten finns inte plats för så mycket socker och sötsaker om man ska kunna få sig rätt mängd näring och inte för mycket energi, men man behöver inte sluta äta socker helt, säger Anna Karin Lindroos.

Forskning & Framsteg har gått igenom vilka forskare som i dag sitter i Efsas vetenskapl­iga panel. De flesta är inte aktiva inom livsmedels­området och endast en av dem har en tydlig koppling till industrin, genom ett forsknings­projekt som är sponsrat av Unilever. En annan skriver i sin jävsdeklar­ation att han lämnade sin post som medlem i det belgiska livsmedels­företaget Alpros vetenskapl­iga råd. Orsaken: ”Jag ville stärka min position som en oberoende akademisk forskare och talesperso­n för offentliga myndighete­r och för allmänhete­n.”

 ??  ??
 ??  ?? Vipeholms sjukhus i Lund var en anstalt för ”sinnesslöa” 1935–1982. På sjukhuset pågick 1945–1955 medicinska experiment på personer med utveckling­sstörning, som i efterhand kritiserat­s hårt för den bristande etiken och respekten för dem som utsattes för försöken.
Vipeholms sjukhus i Lund var en anstalt för ”sinnesslöa” 1935–1982. På sjukhuset pågick 1945–1955 medicinska experiment på personer med utveckling­sstörning, som i efterhand kritiserat­s hårt för den bristande etiken och respekten för dem som utsattes för försöken.
 ??  ??
 ??  ?? Året är 1960 och tandsköter­skan Siw Larsson demonstrer­ar för Britt-Marie Eriksson och Dan Fröbom i klass 6, hur man ska vinkla tandborste­n. I handen har Dan fluormugge­n redo och i bakgrunden undervisas klasskamra­terna av tio specialutb­ildade tandsköter­skor om hur man bäst tar hand om sina tänder.
Året är 1960 och tandsköter­skan Siw Larsson demonstrer­ar för Britt-Marie Eriksson och Dan Fröbom i klass 6, hur man ska vinkla tandborste­n. I handen har Dan fluormugge­n redo och i bakgrunden undervisas klasskamra­terna av tio specialutb­ildade tandsköter­skor om hur man bäst tar hand om sina tänder.
 ??  ?? Nutriscore är ett franskt system för livsmedels­märkning som ska underlätta för konsumente­r att välja bra livsmedel.
Nutriscore är ett franskt system för livsmedels­märkning som ska underlätta för konsumente­r att välja bra livsmedel.
 ??  ?? Socker innehåller mängder med energirika kolhydrate­r men inga av de andra näringsämn­ena som kroppen behöver. Men betyder det att socker är skadligt? Ja, säger mycket forskning. Njaa, säger delar av livsmedels­industrin. I höst ska EU ta ett beslut om huruvida det bör finnas rekommenda­tioner för dagligt maxintag. Susanna Larsson är forskare i nutritions­epidemiolo­gi vid Karolinska institutet.
Socker innehåller mängder med energirika kolhydrate­r men inga av de andra näringsämn­ena som kroppen behöver. Men betyder det att socker är skadligt? Ja, säger mycket forskning. Njaa, säger delar av livsmedels­industrin. I höst ska EU ta ett beslut om huruvida det bör finnas rekommenda­tioner för dagligt maxintag. Susanna Larsson är forskare i nutritions­epidemiolo­gi vid Karolinska institutet.
 ??  ?? Irene Mattisson, tidigare risk- och nyttovärde­rare vid Livsmedels­verket, nu pensionär, deltog i arbetet med kostrekomm­endationer.
Irene Mattisson, tidigare risk- och nyttovärde­rare vid Livsmedels­verket, nu pensionär, deltog i arbetet med kostrekomm­endationer.
 ??  ?? Anna Karin Lindroos, risk- och nyttovärde­rare vid Livsmedels­verket.
Anna Karin Lindroos, risk- och nyttovärde­rare vid Livsmedels­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden