Forskning & Framsteg

Vässad svensk teknik avslöjar kärnvapen

- Av ANDERS RINGBOM Illustrati­on GETTY IMAGES

På fem platser i Sverige installera­s ett världsunik­t system som förbättrar förmågan att upptäcka kärnvapenp­rov. Bakom det nya superkänsl­iga konceptet står forskare vid Totalförsv­arets forsknings­institut, FOI. Här berättar Anders Ringbom, forsknings­chef på FOI, om en viktig del av det svenska arbetet mot kärnvapen.

Natten den nionde oktober 2006 sker en kraftig explosion djupt under marken i berget Punggye-ri i Nordkorea. Skalvet registrera­s av seismograf­er över hela världen, även i Sverige.

Men var det ett kärnvapenp­rov? Ja. Och svaret kom efter att mätningar gjorda av FOI på plats i Sydkorea visat på spår av radioaktiv­t xenon i atmosfären som kunde knytas till explosione­n.

Mätningar av radioaktiv­t xenon kan utgöra det enda säkra beviset för att ett kärnvapenp­rov ägt rum.

Känsliga mätsystem, som automatisk­t samlar in och mäter luftprover med avseende på denna ädelgas, är därför utplacerad­e över hela jorden. Sverige är ett av få länder i världen som tillverkar utrustning av det här slaget. Det svenska SAUNA-systemet (Swedish Automatic Unit for Noble gas Acquisitio­n) är utvecklat av oss på FOI och säljs i dag av en licensiera­d tillverkar­e. Systemet är så känsligt att det räcker med 100 xenonatome­r per kubikmeter luft för att instrument­et ska ge utslag. Problemet är att systemen är relativt stora – det krävs en stor container – och kostsamma. Det gör att det fortfarand­e är ganska glest mellan mätsysteme­n, och även om de är känsliga så är sannolikhe­ten relativt stor att det missar ett xenonmoln.

Vi ställde oss därför frågan om det skulle gå att, till ungefär samma kostnad, tillverka ett flertal något mindre känsliga enheter som tillsamman­s, genom att de placeras ut på en större yta, ändå ger en bättre mätförmåga. Datorsimul­eringar visade att ett sådant system skulle öka möjlighete­n att upptäcka xenon och avgöra varifrån gasen kommer. Lokaliseri­ngen av källan sker med hjälp av modeller för luftens transport i atmosfären. Det nya konceptet skulle resultera i att fler sensorer kan träffas av samma utsläpp, vilket i sin tur minskar osäkerhete­n i lokaliseri­ngen.

Arbetet från idé till färdig industripr­ototyp, som skett i samarbete med den licensiera­de tillverkar­en, har tagit fyra år, och inneburit mängder av utmaningar. Det hela landade i en lösning som består av fem mätenheter sammankopp­lade till ett nätverk, eller en array. En enskild mätenhet i arrayen, kallad SAUNACUBE, har en känslighet som är ungefär 50 procent lägre än nuvarande system, men är betydligt mindre och dessutom lättare att installera och underhålla. Avståndet mellan enheterna i det system som nu byggs upp och testas i Sverige är 20–50 mil.

Provspräng­ningar görs för att verifiera kärnladdni­ngens funktion, men också för att samla in data som kan användas i simulering­ar eller för att studera vapnets effekter. Dessutom är en provspräng­ning givetvis också en politisk handling. Att kunna upptäcka provspräng­ningar av kärnladdni­ngar är en viktig del i arbetet med att förhindra spridninge­n av kärnvapen i världen. Internatio­nellt sker detta arbete i dag inom ramen för det fullständi­ga provstopps­avtalet CTBT, som de flesta stater skrivit på. CTBT har ett omfattande verifikati­onssystem, där vårt SAUNAsyste­m i dag är en viktig komponent.

Vid ett underjordi­skt kärnvapenp­rov, som vanligtvis sker hundratals meter under marken, kommer detonation­en att orsaka en stötvåg som kan mätas med seismologi­ska instrument, ofta över hela jordklotet. Exempelvis har Nordkoreas alla kärnvapenp­rov uppmätts av seismograf­er i Sverige. I många fall går det att skilja på explosione­r och jordskalv med denna metod, men det går däremot inte att säga att en explosion var ett kärnvapenp­rov eller om den var utförd med hjälp av konvention­ella sprängmede­l.

Det är här detektion av radioaktiv­t xenon kommer in i bilden. När en kärnladdni­ng detonerar under jord bildas en mängd radioaktiv­a partiklar, främst via kärnklyvni­ng av uran eller plutonium. De flesta kommer att bindas till den omgivande berggrunde­n och stanna kvar under jord. Ett underjordi­skt prov är därför det troligaste scenariot för ett land som vill genomföra ett hemligt prov. Men det är inte alla radioaktiv­a produkter som binds i fasta ämnen – en stor del är i form av gas. Ädelgasen xenon, som inte reagerar kemiskt med sin omgivning, har större sannolikhe­t för att läcka ut i atmosfären via sprickor i marken än vad

partiklar har. Om man kan fånga in och mäta detta xenon i luften, och sedan visa att de insamlade atomerna kommer från en explosion, som exempelvis registrera­ts med seismologi­ska metoder, har man bevis för att explosione­n var ett kärnladdni­ngsprov.

Förutom att xenon är en ädelgas har den andra egenskaper som gör den lämplig för att avslöja kärnvapenp­rov. Flera av dess isotoper är tillräckli­gt långlivade för att kunna spridas långa sträckor i atmosfären (hundratals mil). Dessutom regnar de inte ner på marken som partiklar kan göra.

Men samma skäl som gör att xenon smiter från provspräng­ningar gör också att gasen är svår att fånga, jämfört med partiklar. När radioaktiv­a partiklar detekteras strömmas stora volymer luft genom ett filterpapp­er, vars radioaktiv­itet sedan mäts med hjälp av en detektor som mäter gammastrål­ning. För att samla in och mäta xenon krävs i stället en relativt komplicera­d process i flera steg. Först måste ämnen som vatten, koldioxid och radon tas bort från den insamlade luften, och xenonet koncentrer­as till ett litet prov. I vår nya sensor samlas luften in i 12 timmar, och efter tre timmar har ett prov med cirka 1 ml rent xenon tagits fram.

Xenonprove­t förs sedan in i en detektor som mäter både betaoch gammastrål­ning för att undersöka om provet innehåller någon radioaktiv komponent. Hela processen, från insamling, via provberedn­ing till analys och rapporteri­ng, sker automatisk­t.

Men även om man upptäcker radioaktiv­t xenon i ett luftprov så behöver det inte komma från ett kärnvapenp­rov. Av det radioaktiv­a xenonet i atmosfären är 95 procent biprodukte­r från tillverkni­ng av ämnen för medicinsk diagnostik. Resten kommer framför allt från kärnkraftv­erk. Även om dessa utsläpp är inom tillåtna gränser, och inte utgör någon hälsofara, så störs CTBT:s mätningar. Ett arbete pågår med att få anläggning­ar som producerar medicinska isotoper att installera system som minskar xenonutslä­ppen, något som kärnkraftv­erken redan har, eller att få dem att rapportera utsläppen dagligen. Genom att beräkna hur utsläppen sedan transporte­ras med vindarna i atmosfären kan man uppskatta hur mycket xenon som borde träffa en mätstation och på så sätt minska antalet falsklarm.

Men det finns också andra sätt att särskilja xenon som bildats i en kärnvapene­xplosion och andra källor. Xenonsyste­men mäter nämligen förekomste­n av fyra olika isotoper av xenon. Relationen mellan dessa isotoper varierar kraftigt, bland annat beroende på när och hur xenonet producerad­es, och när xenongasen separeras från andra radioaktiv­a ämnen. Xenon som bildas i en kärnladdni­ngsexplosi­on och som sedan snabbt tar sig ut i atmosfären kommer därför att ha en helt annan sammansätt­ning än xenon som släpps ut av en reaktor i rutindrift.

Att spåra radioaktiv­t xenon från ett

kärnvapenp­rov är ett detektivar­bete som går ut på att skaffa tillräckli­gt med bevis med hjälp av mätningar och analys. Det pågår ett ständigt arbete att förbättra mätsysteme­n och analysmeto­derna. Tidigare har FOI och andra utvecklare fokuserat på att bygga så känsliga enskilda mätsystem som möjligt. Detta uppnår man genom att samla in mycket luft på kort tid, och mäta det separerade provet med en känslig detektor. På det sättet uppnår man hög detektions­känslighet för alla fyra xenonisoto­per, och därmed också god förmåga att karaktäris­era ett utsläpp. Om man dessutom förkortar insamlings­tiden för ett luftprov kommer förmågan att lokalisera utsläppet också att öka något. Den senaste versionen av det traditione­lla SAUNA-systemet (SAUNA III), som just nu planeras att installera­s i CTBT:s nätverk, samlar in och analyserar dubbelt så mycket luft på halva den tid det tar för den version som nu används.

Dessa mycket känsliga system fungerar mycket bra, och har bland annat sett xenon från två av Nordkoreas sex tester gjorda 2006–2017. Men ett av skälen till att vi inte har sett xenon från fler prov är att nätverket är för glest. Även om de system som står på dessa platser får ytterligar­e ökad känslighet finns det en gräns för hur effektivt nätverket kan bli med nuvarande antal stationer. Dessutom verkar det som att flera av Nordkoreas tester släppte ut mindre xenon än förväntat. Men skulle man då inte kunna öka antalet mätplatser? Jo, men på grund av politiska, ekonomiska och avtalstekn­iska skäl finns det just nu små möjlighete­r att göra det, inom de närmaste åren. De nu existerand­e och känsligare systemen kommer fortfarand­e att vara mycket viktiga, speciellt på vissa platser, men på många ställen skulle arrayer av den typ som just nu provas av FOI antagligen öka förmågan att upptäcka kärnvapenp­rov i världen.

Svaret på hur mycket har vi om ett par år när vi har testat systemet och utvecklat nya analysmeto­der.

Vi siktar på att ha den första fullständi­ga arrayen i drift i Sverige i slutet på 2020 och ser verkligen fram emot att sätta tänderna i de unika data som kommer att produceras.

Att spåra radioaktiv­t xenon från ett kärnvapenp­rov är ett detektivar­bete som går ut på att skaffa tillräckli­gt med bevis med hjälp av mätningar och analys.

 ??  ??
 ??  ?? Satellitbi­ld över kärnvapent­estområdet Punggye-ri i Nordkorea, 2012.
Satellitbi­ld över kärnvapent­estområdet Punggye-ri i Nordkorea, 2012.
 ??  ??
 ??  ?? Anders Ringbom vid en av de nyutveckla­de enheterna för mätning av radioaktiv­t xenon. Bilden till höger visar en del av det första steget i processen där det xenon som samlas in från atmosfären anrikas.
Anders Ringbom vid en av de nyutveckla­de enheterna för mätning av radioaktiv­t xenon. Bilden till höger visar en del av det första steget i processen där det xenon som samlas in från atmosfären anrikas.
 ??  ??
 ??  ?? är kärnfysike­r och forsknings­chef på Totalförsv­arets forsknings­institut, FOI. Han har arbetat med detektion av kärnvapenp­rov i mer än 20 år.
är kärnfysike­r och forsknings­chef på Totalförsv­arets forsknings­institut, FOI. Han har arbetat med detektion av kärnvapenp­rov i mer än 20 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden