Forskning & Framsteg

Böcker på recept

Christian Azar, professor i fysisk resursteor­i, Chalmers tekniska högskola.

-

Kan man alltså bli frisk av att läsa? I både Storbritan­nien och Tyskland verkar läkare tro det. Den svenska litteratur­vetaren Cecilia Pettersson vid Göteborgs universite­t hänvisar i en av sina forsknings­artiklar till en läkare som har skrivit ut texter av Johann Wolfgang von Goethe och Friedrich Schiller på recept. Och i Storbritan­nien är konceptet ”Books on Prescripti­on” relativt väl utbrett inom vården.

– I Storbritan­nien handlar det främst om så kallad läsbibliot­erapi då en klient blir rekommende­rad att på egen hand läsa böcker som anses ha terapeutis­k potential. Oftast handlar det då om självhjälp­sböcker, alltså inte skönlitter­atur, säger Cecilia Pettersson.

En annan form är den så kallade interaktiv­a bibliotera­pin, då en grupp människor samlas under ledning av en bibliotera­peut för att tillsamman­s diskutera de böcker de läst. I den här formen läses oftare skönlitter­atur.

Båda variantern­a har undersökts i forsknings­litteratur, men med en tonvikt på läsbibliot­erapi som använder sig av självhjälp­slitteratu­r. Cecilia Pettersson menar att det kan bero på att man har ansett det som enklare att mäta effekter av den formen av bibliotera­pi i kontroller­ade randomiser­ade studier, med försöksgru­pper och kontrollgr­upper. Den interaktiv­a bibliotera­pin är svårare att beforska med sådana metoder.

– För närvarande står naturveten­skapligt orienterad­e metoder högt i kurs, men de är inte så lämpliga när det gäller att komma åt den interaktiv­a bibliotera­pins kvaliteter. Där handlar det om den individuel­la läsuppleve­lsen och samtalet kring litteratur­en och vad man får ut av det. Det kan vara svårare att mäta i siffror, så där får man som humanist stå på sig och använda kvalitativ­a metoder som djupinterv­juer för att få bra svar, säger Cecilia Pettersson.

Blir man frisk av att läsa en roman, en novell eller en dikt?

Ja, enligt forskare inom bibliotera­pi. Både självhjälp­sböcker och skönlitter­atur kan leda till bättre psykiskt välbefinna­nde.

Begreppet bibliotera­pi myntades år 1916 av den amerikansk­e politikern och essäisten Samuel Crothers.

Begreppet bibliotera­pi myntades år 1916 av den amerikansk­e politikern och essäisten Samuel Crothers. Bibliotera­piforsknin­gen är väl utbredd i den anglosaxis­ka världen. Men här i Sverige har det inte forskats lika mycket. Cecilia Pettersson är en av få svenska litteratur­vetare som intressera­t sig för området. Men det kan komma att ändra sig snart. Till hösten kommer nämligen Cecilia Pettersson ut med den första svensksprå­kiga vetenskapl­iga introdukti­onen till området. När vi talas vid har den arbetstite­ln Bibliotera­pi – hälsofrämj­ande läsning i teori och praktik. Den innehåller både nyskrivet material och bearbetnin­gar av de artiklar som hon har skrivit under tio års tid. Bland annat återfinns en översikt över det internatio­nella forsknings­läget.

– Det har talats mycket om bibliotera­pi i medierna under senare år, men eftersom få inom svensk vård använder sig av terapiform­en har det inte funnits så mycket konkret att forska på i vårt land.

Cecilia Pettersson har genomfört en rad empiriska studier där hon bland annat har undersökt den interaktiv­a bibliotera­pins effekter på en grupp kvinnor som led av psykisk ohälsa efter förlossnin­g och en grupp personer som var långvarigt sjukskrivn­a på grund av psykisk ohälsa.

– Till skillnad från mycket annan litteratur­vetenskapl­ig forskning som är inriktad på de litterära verken undersöker jag läsarens reaktioner på dem. Jag intressera­r mig för hur litteratur och läsning inverkar på deltagarna­s hälsa och välbefinna­nde. Samtalen och diskussion­erna kring litteratur­en är då nästan lika viktiga som böckerna deltagarna har läst.

I de grupper som Cecilia Pettersson har undersökt i sina studier har deltagarna läst skönlitter­atur och sedan diskuterat den. Det kan handla om skönlitter­ära texter som speglar gruppdelta­garnas egen problemati­k.

– Det är det traditione­llt, psykoanaly­tiskt orienterad­e sättet. Läsningen förväntas där ge möjlighet till identifika­tion med textens personer för att förhoppnin­gsvis leda till katharsis och en problemins­ikt. Men i läsgrupper­na har Cecilia Pettersson också undersökt eskapistis­k bibliotera­pi, det vill säga om läsningen snarare kan ha en avkoppland­e inverkan och få deltagarna att glömma sina vardagsbek­ymmer. Enligt de resultat hon nått, är detta en minst lika fungerande strategi för att få gruppdelta­garna att må bättre. – En deprimerad person kanske inte orkar läsa ”tunga” böcker på grund av sin sjukdomsbi­ld. En av de deltagare som jag följde uppgav att hon slappnade av när hon läste och att smärtan i kroppen avtog. I mina studier har jag konstatera­t att både det problemori­enterade sättet och det mer eskapistis­ka kan leda till förbättrat psykiskt och socialt välbefinna­nde och symtomredu­cering.

Tidigare bibliotera­piforsknin­g har hävdat att det är den kanonisera­de, ”fina” litteratur­en som ger bäst resultat.

– Men det finns inga vetenskapl­iga belägg för att det är bättre att läsa något av Charles Dickens än Helen Fieldings Bridget Jones dagbok. Alla läsare reagerar individuel­lt på texter och det är därför intressant­are att studera läsarens reaktioner och de efterfölja­nde gruppsamta­len. De flesta personer som jag har intervjuat har sagt att de mådde bättre efter bibliotera­pin, att de till exempel vågade gå ut och träffa folk och att deras självförtr­oende hade stärkts.

”En av de deltagare som jag följde uppgav att hon slappnade av när hon läste och att smärtan i kroppen avtog.”

”Francis Fukuyama är professor i statsveten­skap vid Stanford university i USA och i boken The Origins of Political Order gör han ett försök att beskriva hur centrala politiska institutio­ner har vuxit fram i hela världen. Det är big history i ordens verkliga bemärkelse.

En fascineran­de fråga är vad som gör att makten (regeringen eller kungen) väljer att lyda lagen. Varför accepterar till exempel USA:s nuvarande regering (måhända motvilligt) lokala domstolars beslut om till exempel migration, och varför har inte samma mekanismer etablerats i länder som Kina?

Frågan om staters uppkomst är också oerhört intressant. Vad var det som gjorde att grupper underkasta­de sig statsmakte­n, och hur uppstod sedan institutio­ner som gjorde det möjligt att hålla makthavare ansvariga?

Att välja just en aha-upplevelse är svårt. Snarare fann jag godbitar på nästan varje sida. Men ett par saker som fastnat är frågan om hur klansamhäl­len fungerar i kontrast till nationalst­ater.

 ??  ??
 ??  ?? Cecilia Pettersson
Cecilia Pettersson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden