Forskning & Framsteg

Jättepanda­n behöver mer än bara bambu

- Av Jesper Nyström

Enligt ett internatio­nellt forskartea­m med deltagare från Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, har den ikoniska jättepanda­n fallit offer för reservatpa­radoxen. Enligt denna paradox kan hotade arter missgynnas av att man inrättar reservat för att skydda dem. Det beror på att reservaten inte kan tillgodose den hotade artens behov eftersom miljön har för låg kvalitet. Det kan i sin tur vara en följd av att reservaten placeras i områden med lågt ekonomiskt värde.

Trots decennier av omfattande bevarandei­nsatser finns det bara 2 000 jättepando­r kvar. Merparten av dem lever i bambuskoga­r på hög höjd i sydvästra Kina. Enligt forskarna bakom den nya studien är det en ganska ny livsstil för jättepanda­n, som kommit till under de senaste 3 500 åren. Innan dess var utbredning­sområdena avsevärt större och mer varierade. De innefattad­e bland annat tropiska regnskogar. Jättepando­rna som levde i dessa miljöer hade matvanor som var mer typiska för björnar – de var allätare som åt både kött och växter.

Det var människans framfart som drev bort jättepanda­n från de bästa livsmiljöe­rna. Den blev en flyktingar­t som fick hålla till godo med sämre områden. Den nuvarande livsstilen är alltså inte resultatet av en evolutionä­r anpassning, utan snarare resultatet av en flykt från människan – det visar jättepanda­ns magbakteri­er. De är nämligen typiska för en köttätare och egentligen ganska dåligt anpassade till en bambudomin­erad kost, menar forskarna.

Sett ur ett evolutionä­rt perspektiv är jättepanda­ns nuvarande nisch förhålland­evis ny, men från ett mänskligt perspektiv är den så pass gammal att det är lätt att anta att arten alltid har levt på det viset. Det kan utgöra ett hinder för bevarandea­rbetet. Jättepanda­n, själva symbolen för Världsnatu­rfonden WWF, är en flyktingar­t och bör behandlas på det viset, menar forskartea­met bakom den nya studien som har publicerat­s i Conservati­on science and practice.

Människans rovdrift på naturen tvingade jättepanda­n till att bli en utpräglad bambuätare. En gång i tiden var den snarare en allätare, precis som andra björnar.

... dokumenter­ades hos landlevand­e ryggradsdj­ur under 1900-talet. Ytterligar­e 515 arter har i dag så små bestånd att de sannolikt kommer att dö ut under de närmaste decenniern­a. Det indikerar att utdöendeta­kten ökar.

utdöenden ...

 ??  ?? Bambu är svårsmält föda, även för pandor.
Bambu är svårsmält föda, även för pandor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden