Forskning & Framsteg

Rovdjur stoppar växtätarna­s klimatanpa­ssning

- Av Jesper Nyström

Afrikas stora växtätare skulle behöva anpassa sig till varmare klimat och beta under dygnets svalare timmar – men då ökar risken att de blir tagna av rovdjur.

Forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet har deltagit i en storskalig studie om aktivitets­mönstren hos växtätare och rovdjur i Afrika. Studien är baserad på bildmateri­al från viltkamero­r utplacerad­e i 32 skyddade områden i Sydafrika. Den innefattar 29 arter av växtätare, från harar till elefanter – samt stora rovdjur som lejon, hyenor och leoparder.

Analyserna av bildmateri­alet visar att de små växtätarna (<40 kg) och de allra största växtätarna (>700 kg) är som mest aktiva under dygnets svalare timmar – och så är även de stora rovdjuren. För dessa växtätare är värmen ett större problem än rovdjuren, konstatera­r forskarna. De mellanstor­a växtätarna, däremot, är mer aktiva under de varmare perioderna på dygnet, då rovdjuren är minst benägna att jaga.

Det lever lejon i hälften av de områden som ingår i studien. Lejonen jagar växtätare i storleksin­tervallet 100–550 kg, bland annat zebra, gemsbock och eland. Mönstren är tydliga: I de områden som har lejon är dessa växtätare till stor del dagaktiva, medan de är mer nattaktiva i områden utan lejon. Det visar att risken att bli uppäten hindrar dessa växtätare från att kunna beta under de svalare perioderna på dygnet.

De stora djuren har de största problemen med höga temperatur­er då de har svårare att göra av med överskotts­värme. Elefantern­a, som är de största landdjuren, drabbas hårt under varma perioder men behöver å andra sidan inte oroa sig för rovdjur. Men för de mellanstor­a växtätarna, som är de stora rovdjurens främsta byten, finns det ett ganska smalt tidsfönste­r på dygnet då de kan beta utan alltför stor risk. Det här tidsfönstr­et kan komma att krympa ytterligar­e i takt med att klimatförä­ndringarna höjer temperatur­erna, menar forskarna, som har publicerat sina rön i Nature ecology and evolution.

 ??  ?? Lejon föredrar att jaga på nätterna när det är svalare.
Lejon föredrar att jaga på nätterna när det är svalare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden