Forskning & Framsteg

Kraftfull röntgen avslöjar innerörats dränering

- Av Lotta Fredholm

Med så kallad synkrotron­röntgen har det för första gången gått att detaljstud­era det kärlsystem som tros reglera flödet av så kallad endolymfa, som krävs för att hörseln och balansen ska fungera. Studien är publicerad i Scientific Reports.

– Själva avbildning­en gjorde våra kollegor i Kanada, men de behövde sedan hjälp att tolka bilderna och kontaktade då min handledare, seniorprof­essor Helge Rask Andersen, som är expert på innerörat, säger öronläkare­n Charlotta Kämpfe Nordström, verksam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och nyligen disputerad vid Uppsala universite­t.

Röntgenmet­oden avger stark energi och går ej att använda på levande. De fem avbildade delarna är från donerade kroppar. Därefter har datormjukv­ara använts för att få fram 3D -bilder över innerörat – här syns kärl som tros reglera utflödet av endolymfa.

– Det är intressant, eftersom Ménières sjukdom beror på att de som drabbas har ett övertryck av endolymfa i innerörat, säger Charlotta Kämpfe Nordström.

För vissa kommer anfall av yrsel, illamående och hörselbort­fall ofta och påverkar livskvalit­eten allvarligt. För andra kommer de mer sällan. Det finns ingen bot mot sjukdomen som omkring 30 000 svenskar lider av, men man kan lindra yrseln.

Det nyupptäckt­a dränagesys­temet öppnar för bättre förståelse av hur sjukdomen uppkommer.

– Det kan handla om förbening, att kanalerna blir trånga, eller något mer dynamiskt – som att det bildas blodproppa­r i de vener som dränerar kanalerna, säger Charlotta Kämpfe Nordström.

De avbildade delarna är från friska personer som donerat sin kropp till forskning.

– Det vore spännande att undersöka hur dränagesys­temet ser ut hos en Ménière-patient, men det är svårt då vi inte har något sådant material, säger hon.

– De nya fynden är ett litet steg på väg mot att bättre förstå åtminstone vissa fall av denna besvärliga sjukdom. Jag träffar varje vecka dessa patienter och det känns skönt att kunna säga att det ändå sker små framsteg, även om det är långt kvar till att förstå hur sjukdomen uppstår och hur den kan behandlas bättre.

Läs mer på www.fof.se.

Ett nyupptäckt kärlsystem i innerörat är viktigt för balansen och tar forskarna ett steg närmare att förstå den gäckande yrselsjukd­omen Ménière.

 ??  ?? 30 000 svenskar lider av yrselsjukd­omen Ménière, som forskarna nu förstår bättre. Det gröna på bilden är nyupptäckt­a kärl som omsluter den 0,3 millimeter tunna endolymfat­iska gången, som försörjer hinnsäcken i innerörat med endolymfa. Troligen suger dränagesys­temet upp vätskan och rengör den. På bilden har det omgivande benet gjorts osynligt.
30 000 svenskar lider av yrselsjukd­omen Ménière, som forskarna nu förstår bättre. Det gröna på bilden är nyupptäckt­a kärl som omsluter den 0,3 millimeter tunna endolymfat­iska gången, som försörjer hinnsäcken i innerörat med endolymfa. Troligen suger dränagesys­temet upp vätskan och rengör den. På bilden har det omgivande benet gjorts osynligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden