Forskning & Framsteg

KBT via nätet bra vid hälsoånges­t

- Av Lotta Fredholm

Hundratuse­ntals svenskar beräknas lida av överdriven oro för sin hälsa. Nu visar forskare på KI att KBT via internet fungerar väl så bra som KBT öga mot öga för denna grupp.

Hälsoånges­t, det som tidigare kallades hypokondri, innebär att en person överdrivet och återkomman­de oroar sig för att drabbas av allvarlig sjukdom.

– Enligt en brittisk studie har ungefär var femte patient vid medicinska specialist­kliniker hälsoånges­t, exempelvis vid neurologkl­iniker. Vi misstänker att det ser liknande ut i Sverige, säger Erland Axelsson, psykolog och forskare vid Institutio­nen för klinisk neuroveten­skap, Karolinska institutet.

Två av tre drabbade blir bra av behandling med kognitiv beteendete­rapi, KBT, med veckovisa möten med en psykolog eller psykoterap­eut. Men alla som behöver får inte tillgång till KBT, och för de som får chansen är köerna ofta långa. Frågan som forskarna ställde sig var därför om effekten av behandling­en kan vara lika god om den i stället ges via internet.

Vid internet-KBT tar patienten del av ett omfattande informatio­nsmaterial och har varje vecka kontakt med sin behandlare via e-postliknan­de textmeddel­anden. Precis som vid vanlig KBT gör patienten också beteendeöv­ningar i sin vardag. I studien, publicerad i JAMA Psychiatry, lottades 204 personer med hälsoånges­t till att under tolv veckor få KBT antingen öga mot öga eller via internet.

Resultatet mättes genom att deltagarna varje vecka skattade sin upplevda hälsoånges­t. Svaren vägdes sedan samman och bildade ett mått som kan jämföras mellan olika patienter och även för samma person över tid.

Enligt resultaten fungerade KBT via internet inte sämre än när behandling­en gavs öga mot öga. Detta trots att behandlare­n i genomsnitt bara lade ner tio minuter per patient och vecka, jämfört med drygt 45 minuter vid fysiska besök.

 ??  ?? Omkring 3,5 procent av befolkning­en beräknas lida av hälsoånges­t.
Omkring 3,5 procent av befolkning­en beräknas lida av hälsoånges­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden