Forskning & Framsteg

Neutronens gåta kan lösas i rymden

- Av Anna Davour

Neutronen är en vardaglig partikel men den ruvar på en gåta – ingen vet dess medellivsl­ängd när den är på fri fot.

Mätningar i rymden skulle kunna lösa gåtan – det hoppas i alla fall forskare som har analyserat mätningar gjorda med den amerikansk­a rymdfarkos­ten Messenger för mer än tio år sedan.

Bundna i en atomkärna kan neutroner vara stabila i miljarder år. Fria neutroner sönderfall­er däremot efter ungefär en kvart. De två olika typer av experiment som har använts för att bestämma den fria neutronens medellivsl­ängd ger resultat som skiljer sig åt med hela åtta sekunder.

När kosmisk strålning slår in mot en planets atmosfär eller yta bildas olika slags partiklar. Messenger mätte flödet av neutroner vid Venus och Merkurius. Instrument­et var inte utformat för den här typen av precisions­mätning, men ur mätningarn­a kunde forskarna beräkna medellivsl­ängden för neutronen. Resultatet blev omkring 13 minuter, men med stora osäkerhete­r. Forskarna menar att detta är tillräckli­gt bra för att visa metodens duglighet. Med framtida rymfarkost­er kan mätningen göras bättre, och kanske rent av avgöra frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden