Forskning & Framsteg

Dödahavsru­llarnas dna kartläggs i Uppsala

- Av Mats Karlsson

Dna-analyser vid Uppsala universite­t ger viktiga ledtrådar till hur fragment av Dödahavsru­llarna kan pusslas ihop.

Dödahavsru­llarna innehåller bland annat texter som senare kommit att ingå i Bibeln och den judiska Toran. En vedertagen teori är att de skrevs av en isolerad sekt, men så verkar inte ha varit fallet. Det visar dna-analyser vid Evolutions­biologiskt centrum, EBC.

Ett tusental rullar har rekonstrue­rats av cirka 25 000 bitar pergament av djurhudar. Men det är svårt att pussla rätt, vilket också gör tolkningen svår.

Forskarna i Uppsala har tittat på dna i drygt 40 fragment och tagit fram tillräckli­gt bra dna ur 10–15 av dem. De flesta kommer från får.

– En del av fragmenten kommer från får som vi ser är släkt med varann, från samma hjord, säger Mattias Jakobsson, professor på Institutio­nen för organismbi­ologi, som lett dna-anslysen.

Ett par fragment är av kohud. Men kor har aldrig fötts upp i ökenområde­t kring Qumran, utan måste komma från annat håll.

– Man har trott att de som skrev rullarna i Qumran var en sekt, utan kontakt med andra. Men nu ser vi att det har funnits ett utbyte, säger Mattias Jakobsson.

Projektet drivs av israeliska forskare, som vänt sig till EBC för dna-analys. Det som gjort den mycket svår är all kontaminer­ing genom seklerna. Men med EBC:s datakapaci­tet har allt dna i fragmenten kunnat studeras.

– Först sorterade vi bort dna från mikrober. Sedan identifier­ade vi humant dna, från de som skrev rullarna, från antikhandl­are, museiperso­nal och forskare. När det tagits bort återstod djurens dna, förklarar Mattias Jakobsson.

Analyserna visar framför allt att det är tekniskt möjligt att pussla ihop rullarna med hjälp av dna – eller att se vilka som satts ihop fel.

 ??  ??
 ??  ?? Kvinnors hälsa påverkas negativt när belastning­en att kombinera familj och arbete ökar.
Kvinnors hälsa påverkas negativt när belastning­en att kombinera familj och arbete ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden