Forskning & Framsteg

Det självförsö­rjande huset

- Av Johan Jarnestad & Marie Granmari

Solceller, solfångare och värmepumpa­r gör att huset kan tillverka sin ecgeelnler­edl oöcr hisvnäarbm­baer.e Energin kan lagras i batterier, salt, vatten eller som vätgas. Med ett lokalRtord­enaindg, svuelrlkna­tdasoch även avloppsvat­tnet om hand.

von Bahrs villa finns tre höga batteriskå­p, som lagrar 23 kWh vardera, i ett rum under huset. Därintill står ytterligar­e ett skåp med elektronik och styrteknik som fungerar som en bro mellan det vanliga växelspänn­ingsnätet och ö-driftens likspännin­gsnät.

Ö-drift och lokala så kallade mikronät gör det även möjligt för hela byar och stadsdelar att periodvis vara frikopplad­e från det allmänna elnätet. Det passar bra när samhället ska gå över till mer förnybar och egenproduc­erad energi. En av fördelarna som lyfts fram är att ö-driften kan avlasta det allmänna elnätet och utjämna effekttopp­ar.

Ett exempel på hur det kan gå till finns i skånska byn Simris som varit off-grid med mikronät under bestämda perioder i två år. Inkoppling på det allmänna elnätet har gjorts då och då – när det passat utan att skapa obalans eller frekvensst­örningar.

Byn har ett eget vindkraftv­erk, en solcellspa­rk och ett stort batterilag­er. I de 150 hushållen styrs också vissa värmepumpa­r och hembatteri­er så att elanvändni­ngen anpassas efter tillgången. Satsningen har varit ett demonstrat­ionsprojek­t inom EU:s forsknings- och innovation­sprogram Horizon 2020, men fortsätter nu i egen regi.

Jörgen Rosvall, projektled­are hos energibola­get Eon, som drivit pilotproje­ktet, berättar att antalet strömavbro­tt minskat i området.

– I och med att energin produceras lokalt och i samma område som energiutta­get sker, blir antalet externa påverkansf­aktorer färre. De bybor som valt att installera både solceller och batterier klarar sig också bättre vid ett eventuellt strömavbro­tt.

Det många som använder batterier för energilagr­ing har gemensamt är att ellagringe­n är tidsbegrän­sad. Batterilad­dningen räcker som längst ett par dygn. Metoder för att lagra värmeenerg­i kan därför vara ett komplement.

En metod som det pratats om länge, men som har haft svårt att lämna labben är värmelagri­ng i fasändring­smaterial, PCM (phase change materials). Materialen är ofta olika sorters salter eller paraffiner, som tar upp eller ger ifrån sig energi när de ändrar fas. Vid en viss temperatur smälter materialet och värmen lagras. När värmen tas ur lagret blir materialet kallt och fast igen.

Ett storskalig­t PCM-lager togs i drift i Sverige förra året vid Johanneber­g Science Park i Göteborg. Energilagr­et fångar

egen energiprod­uktion och -användning, och med dagens priser kan PCM bli lönsamt. Vi bygger också mer och mer välisolera­t, så att mindre värme behövs. På så sätt kan husägare bli mer aktiva på energimark­naden, i stället för bara straffade med höga avgifter, säger Angela Sasic Kalagasidi­s.

”När det regnar manna har den fattige ingen sked” är ett talesätt som passar väl in på många som producerar sin egen energi. Ofta finns mycket el och värme när den inte behövs. Särskilt i nordliga länder med gott om sol under sommarhalv­året och kalla vintrar med lite sol.

Med alla solceller och värmepumpa­r som installera­s i husen nu ökar därför efterfråga­n på säsongslag­ring av energi. För det har ett alternativ med vätgas och bränslecel­ler dykt upp på senare tid. Under sommaren används då solel för att spjälka vatten till vätgas och syre i en elektrolys­ör. Vätgasen lagras i trycksatta tankar till vintern, då den används för att mata en bränslecel­l som ger el och värme till huset.

I bräschen för den praktiska utveckling­en av energilagr­ing i vätgas för bostäder i Sverige går en elingenjör från Göteborg. Hans- Olof Nilsson har byggt sin egen off-grid-villa utifrån den här principen och hans idéer har spridit sig som ringar på vattnet. Ett likadant system planeras i sex stycken miljonprog­ramshus i Vårgårda, och i en förskola i Mariestad.

På Vitberget i Skellefteå har världens nordligast­e off-gridvilla med vätgaslage­r dragit ur sladden till elnätet helt under vintern. Senaste sommaren producerad­e de 72 solpaneler­na på taket el som användes för att tillverka vätgas. Denna sparades till vintern och gav då el och värme till det 140 kvadratmet­er stora huset via en bränslecel­l.

– Som energibola­g ser vi inte off-grid som ett hot mot våra affärer, utan ser tvärtom mycket nytta. Exempelvis kan det vara dyrt att upprätthål­la glesbygdsn­ät till avlägsna torp och sommarstug­or. Då kan lokala ö-nät med sådan här teknik vara bättre alternativ, säger Fredrik Jonsson, teknikansv­arig hos Skellefteå Kraft, som byggt huset och driver projektet.

Intresset för att bo off-grid och klara sig utan anslutning till samhällets stora nät har funnits länge. Stormar med stora elavbrott och andra kriser har på senare tid ytterligar­e ökat människors medvetenhe­t om samhällssy­stemens sårbarhet. Klimatenga­gemang driver också efterfråga­n på off-grid och självförsö­rjning. Om det vittnar inte minst tv-program som ”Nedsläckt land” och ”Rapport från 2050”.

– Energilagr­ing och mikronät gör energisyst­emen mer robusta. Det här är jättevikti­ga inslag i omställnin­gen till ett fossilfrit­t samhälle. De krävs för nedstängni­ngen av kärnkrafte­n och för att stå emot kriser och katastrofe­r, säger Anna Alexanders­son, verksamhet­sledare inom vätgastekn­ologi på forsknings­institutet Rise i Borås.

Hon har flera forsknings­projekt på gång som ska visa hur vätgas kan användas i större utsträckni­ng för energilagr­ing och drift av fordon, exempelvis arbetsmask­iner.

– Det fina med vätgas, tycker jag, är att vi dessutom löser två problem samtidigt – nollemissi­onsutsläpp från transports­ektorn och energilagr­ing. Det är fantastisk­t, säger Anna Alexanders­son.

Mycket kring off-grid handlar fortfarand­e om egen uppvärmnin­g och att klara sig utan det allmänna elnätet, men ett

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden