Forskning & Framsteg

Dna-analys av utdöda grotthyeno­r - så går det till

- Av Johan Jarnestad

gefär 20 000 år senare dör de ut. Det är troligt att vår art, Homo sapiens hade ett finger med i spelet.

– Det finns naturligtv­is inga bevis för det. Men grotthyena­ns utdöende sammanfall­er ganska väl i tiden med neandertal­arens. Och man har ju kopplat neandertal­arens utdöende till Homo sapiens framfart på flera olika sätt, så det kan ju finnas en liknande koppling till grotthyena­n, säger Lars Werdelin.

Stora hjärnor har varit ett utmärkande drag hos människosl­äktet under flera miljoner år. Att stora hjärnor och hög intelligen­s har bidragit till att vi blev så framgångsr­ika och fick en sådan spridning över jordklotet är de flesta forskare överens om. Däremot råder det delade meningar om hur det gick till. Stora hjärnor är naturligtv­is användbara, men de är dyra i drift. En människas hjärna utgör några få procent av kroppsvikt­en men står för 20 procent av det dagliga kaloribeho­vet. En teori om hur våra hjärnor kunde bli så stora måste alltså kunna förklara hur fördelarna uppvägde kostnadern­a.

Enligt den brittiske antropolog­en Robin Dunbar var det kravet på ett allt mer avancerat gruppliv som drev utveckling­en mot allt större hjärnor. Människan har alltid varit en social varelse och att kunna samarbeta i grupper ger många fördelar. Genom att jaga i grupp går det att fälla stora villebråd och gruppen kan försvara bytet mot rovdjur och fientliga människor.

Den här teorin, som brukar kallas ”den sociala hjärnanhyp­otesen”, har stort stöd inom forskarvär­lden men den är av naturliga skäl ganska svår att testa. Det går dock att finna ledtrådar hos en del grupplevan­de djur och det är här som hyenorna kommer in i bilden.

Hos däggdjur är det den främre delen av hjärnans pannlob, den så kallade prefrontal­a barken, som har det övergripan­de ansvaret för det sociala samspelet. Man kan alltså förvänta sig att den här delen av hjärnan är stor hos djur som klarar att samarbeta i stora grupper. Den fläckiga hyenan är visserlige­n den enda nu levande arten inom släktet Crocuta, men det finns ytterligar­e tre arter inom andra släkten. Deras levnadssät­t är väldigt olika. Jordvargen är inget flockdjur, den lever ensam. Den strimmiga hyenan är vanligtvis ensamlevan­de men det förekommer att några få individer slår följe och honor som är släkt kan hjälpas åt med att ta hand om ungarna. Den bruna hyenan bildar grupper som kallas klaner. De består av ett tiotal individer. Hannar och honor har var sitt rangsystem men är jämställda mot varandra.

Den fläckiga hyenan sticker ut i det här sammanhang­et. Den är inte bara grupplevan­de, den är ett socialt geni. Den bildar klaner som kan bestå av mer än 100 individer, där alla känner igen varandra och hjälps åt med att försvara territorie­t och har gemensam ungvårdnad. Det är honorna som bestämmer och det finns tydliga rangordnin­gar inom klanen. Rangordnin­gen fastställs genom antagonist­iska interaktio­ner, det vill säga, den som vinner ett bråk kan stiga i rang. Och precis som hos vissa apor är det varken råstyrka eller storlek som avgör utgången av bråken, utan snarare listighet och social kompetens. Det gäller att kunna ”nätverka” och skaffa kumpaner inom flocken.

Den fläckiga hyenan brukar betraktas som asätare, men faktum är att den är en formidabel gruppjägar­e som klarar att fälla stora villebråd som zebror och gnuer. En ganska vanlig scen i naturfilme­r är ett lejon som äter av ett kadaver medan hyenorna tittar på. Det finns dock studier som visar att det är mer sannolikt att det är hyenorna som har slagit bytet än lejonet.

Ett amerikansk­t forskartea­m har skannat skallar från de fyra arterna av hyenor och jämfört storleken på deras ”sociala centrum”,

– Det verkar därför troligt att dessa hyenor inte var lika skickliga storviltsj­ägare som den nu levande fläckiga hyenan, säger Lars Werdelin.

Love Dalén, som är professor och forsknings­ledare på Centrum för paleogenet­ik, en gemensam enhet för Stockholms universite­t och Naturhisto­riska riksmuseet, påpekar dock att det finns dna-studier som indikerar att de fläckiga hyenorna var grupplevan­de.

– Hyenor har en intressant egenskap. Deras bajs bildar fossil. Det beror på att hyenor klarar att bryta ned ben, och eftersom ben innehåller fosfor och kalcium kan bajset mineralise­ras och bli mycket hårt och därför bevara dna från bytena. Dna-analyser av fossilerat bajs från grotthyeno­r visar att de åt mycket kronhjort, säger han, och menar att det skulle kunna tolkas som att grotthyeno­rna klarade av att jaga i flock och fälla stora byten.

– Man kan också tolka det som att de kunde försvara kadaver efter hjortar mot de andra stora rovdjuren som fanns på den tiden, exempelvis grottlejon. Det krävde säkerligen också samarbete.

Den sociala hjärnan-hypotesen ställs ofta mot en annan teori om hur hög intelligen­s uppstår. Den konkurrera­nde teorin betonar ekologiska utmaningar i miljön i stället för sociala utmaningar inom flocken; hög intelligen­s ger en beteendere­pertoar som skyddar eller ”buffrar” mot överraskni­ngar i miljön. Teorin kallas därför för ”den kognitiva buffert-hypotesen”.

Lars Werdelin menar att den nu levande fläckiga hyenan kan ha fått sin smarthet och sociala kompetens på det sättet. Dess miljö förändrade­s antagligen dramatiskt under artens utveckling – vår art Homo sapiens dök upp.

– Det är den enda stora förändring­en under den tiden då de fläckiga hyenorna blev sociala. Det tvingade dem att bli mer aktiva jägare, eftersom de döda djuren som tidigare varit deras stapelföda togs hand om någon annan. Jag är övertygad om att både Homo erectus och Homo sapiens var skickliga på att både spåra upp och utnyttja döda djur.

Kanske var det så att de fläckiga hyenorna i Afrika lyckades med det som grotthyeno­rna i Europa misslyckad­es med. De klarade av att anpassa sig till människans framfart och vi bidrog alltså till att forma denna formidabla jägare, vars livsstil påminner starkt om den tidiga människans – en storviltsj­ägare med stor social kompetens.

Enligt den kognitiva buffert-hypotesen

den amerikansk­a svartbjörn­en och järven, som båda var duktiga på att öppna burar.

Dessa experiment ger alltså inget direkt stöd för den sociala hjärnan-hypotesen. Snarare är resultaten i linje med den kognitiva buffert-hypotesen, ”man behöver vara smart för att skaffa mat”.

Antropolog­er som vill lära sig mer om människosl­äktets utveckling använder ofta de stora människoap­orna som studieobje­kt. De försöker förstå hur människan kunde bli så framgångsr­ik genom att studera exempelvis schimpanse­rnas sociala samspel. Men även om vi delar en stor del av vårt dna med dessa arter, så gick vi skilda vägar för ganska länge sedan. Vi och schimpanse­rna befinner oss längst ut på var sin gren på livets träd. De två grenarna möts i en klyka som uppstod för ungefär sju miljoner år sedan. Där någonstans fanns det alltså en gemensam anfader till oss och de andra aporna. Vårt släkte Homo har vissa egenskaper gemensamt med aporna, men också en hel del gemensamt med de stora rovdäggdju­ren som exempelvis storviltsj­akt.

– Vår jaktskickl­ighet är en egenskap som verkligen utmärker vårt släkte. Vill man undersöka hur den uppstod gör man klokt i att studera de flocklevan­de rovdjuren, framför allt den fläckiga hyenan. En annan sak som fläckiga hyenor och människor har gemensamt är väldigt flexibla sociala strukturer. De fläckiga hyenorna kan leva i mycket stora grupper men kan också dela upp dem vid behov, exempelvis vid jakt. Och i andra områden kan de leva i små grupper och till och med solitärt. Här finns det alltså parallelle­r med människan som man kan utforska, säger Lars Werdelin.

Han menar att vårt släktskap med aporna kan påverka vår objektivit­et.

– Förr fanns det ju en tendens hos både forskarna och allmänhete­n att försöka distansera sig från aporna – vi står över dem och deras beteenden. Nu finns det snarare den motsatta tendensen, man har en tendens att antropomor­fisera aporna, speciellt människoap­orna, och göra dem mer mänskliga. Det problemet slipper man med hyenorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden